​​STUDIU DE CAZ Cum reuseste Viena sa-si pastreze in stare impecabila cladirile vechi

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 28 august 2012, 13:34 Actualitate | Administratie Locala


FOTOGALERIE Viena
Viena este o destinatie turistica majora in Europa, unul dintre atuurile sale fiind orasul vechi aflat in stare perfecta de conservare. Daca in Bucuresti cladirile vechi arata ca dupa bombardament, in Viena proprietarii sunt obligati sa-si repare fatadele imobilelor, iar daca nu o fac municipalitatea realizeaza lucrarile de intretinere si isi recupereaza banii inclusiv prin executare silita. In Romania, desi legea prevede acelasi lucru, autoritatile sunt pasive, singura masura luata de proprietari fiind celebrele placute "Atentie, cade tencuiala". Acolo, orasul vechi este protejat cu sfintenie din 1972. In Romania, legea care-i obliga pe proprietari sa-si repare fatadele a fost data abia anul trecut. Vezi cum reuseste capitala austriaca sa-si pastreze in stare impecabila cladirile vechi.


In Austria, de protectia monumentelor istorice se ocupa statul (Bund-ul) prin Oficiul National pentru Monument. Independent de protectia monumentelor, in 1972 a fost aprobat un amendament la legea conservarii orasului vechi care permite Municipalitatii Vienei sa stabileasca zone de protectie. Aceste zone de protectie sunt necesare pentru conservarea orasului in ansamblu, astfel incat sa nu fie protejata doar o singura cladire, iar in jur sa se demoleze sau sau sa se construiasca neadecvat si sa fie alterat specificul zonei. Potrivit informatiilor furnizate de Primaria din Viena la solicitarea HotNews.ro, in anii '90 a luat nastere  "Modelul Vienez pentru Zonele Protejate" prin intermediul caruia a fost imbunatatita organizarea informatiei, evaluarea si analizarea cladirilor si prin intermediul caruia sunt verificate si evaluate zone de protectie deja existente, precum si zonele de protectie ce urmeaza sa fie stabilite.

Cine intretine cladirile vechi

Potrivit Legii locuintelor si constructiilor din Austria responsabilitatea pentru intretinerea cladirilor de locuinte apartine proprietarului. Renovarea fatadelor, in cazul in care acest lucru este necesar, este considerata a fi tot o lucrare de intretinere, indiferent daca este vorba despre o cladire istorica sau nu. Daca proprietarul (administratorul) nu ia aceste masuri de intretinere, chiriasul/cel care foloseste spatiul are dreptul de a cere prin justitie efectuarea lucrarilor. In cazul in care o cladire neintretinuta reprezinta pericol (cade tencuiala) autoritatile pot interveni din proprie initiativa.

"De la bun inceput trebuie facuta diferentierea intre masurile de urgenta de competenta politiei  si starea proasta a unui imobil. Masurile de urgenta se aplica atunci cand exista pericolul nemijlocit al vatamarii corporale a unei terte persoane sau al avarierii bunurilor unei terte persoane. In acest caz comunitatea devine activa prin intermediul organelor care mentin siguranta (pompierii, respectiv politia si eventual salvarea) pentru a inlatura pericolul. Masura de urgenta se incheie odata cu indepartarea pericolului si din acel moment se vorbeste despre starea proasta a unui imobil care nu mai reprezinta insa un pericol nemijlocit. Atunci cand autoritatile (politia constructiilor) iau cunostinta de starea proasta a unui imobil, ii solicita proprietarului printr-o instiintare, sa remedieze situatia intr-un termen impus. In cazul in care proprietarul nu da curs  acestei solicitari, autoritatile trec la urmatorul pas, in care efectueaza lucrarile in locul proprietarului, banii urmand sa fie recuperati. Daca proprietarul nu achita aceste costuri, comunitatea poate inregistra o sarcina in cartea funciara a bunului imobiliar in cauza, avand drept preferential de executare a creantei", spun autoritatile vieneze.

Cine constata starea proasta a imobilelor

Daca in Romania autoritatile spun ca nu-i pot notifica pe proprietari sa-si repare fatadele deoarece nu au personal suficient pentru  a face un inventar, austriecii sunt mai practici, oricine putand aduce la cunostinta primariei starea proasta in care se afla un imobil. Potrivit municipalitatii vieneze se pot intreprinde urmatoarele actiuni:
-    constatarea faptica a unui pericol de catre persoane de orice fel (trecatori,  locatari, vizitatori, reprezentanti ai autoritatilor);
-    o reclamatie cu privire la starea proasta a unui imobil la autoritatea competenta (Politia constructiilor);
-    constatarea unei deficiente la partea de tehnica sanitara atunci cand specialisti ai unei firme de intretinere fac citirea anuala a contoarelor pentru curent, gaz, apa etc.
-    atunci cand s-a produs deja vatamarea unor trecatori, locatari sau cand s-au produs pagube materiale, in urma carora sunt instiintate autoritatile care mentin siguranta.

O inspectie periodica a imobilelor de locuit ca masura preventiva nu este insa prevazuta. Exceptie fac locurile de munca, intreprinderile mici si mijlocii, intreprinderile comerciale sau intreprinderile industriale.

Cine plateste pentru renovarea fatadelor
Potrivit Primariei din Viena, lucrarile de intretinere a fatadelor sunt finantate din inchirierea imobilelor in cauza. Daca aceste venituri sunt insuficiente proprietarul poate depune o cerere la oficiul de conciliere pentru probleme locative pentru a stabili o crestere a chirei. Aceasta crestere a chiriei se stabileste doar pentru perioada rambursarii creditului facut pentru lucrarile respective.

"Valoarea permisa a chiriilor este reglementata in principiu, la nivelul intregii Austrii, de diferite legi aflate in vigoare.  Valoarea reglementata a chiriilor poate fi marita doar prin hotarare judecatoreasca. In comunitati, care dispun de functionari publici cu o pregatire de specialitate in acest domeniu si unde exista si un numar suficient de mare de cereri in acest sens, comunitatea poate institui un departament care sa se ocupe de administrarea acestor sarcini, in vederea degrevarii judecatoriilor. In prezent, in Viena de aceste probleme se ocupa Departamentul Municipal 50 (MA 50) -  de arbitraj pentru probleme de drept locativ", sustin reprezentantii municipalitatii.

In plus, pentru lucrarile de intretinere exista  in fiecare land modalitati de subventionare. In Viena acest lucru este reglementat prin Legea subventionarii constructiilor de locuinte si Legea reabilitarii locuintelor din 1989. Oficiul de conciliere trebuie insa sa confirme necesitatea lucrarilor. In cazul cladirilor istorice cu o importanta deosebita (monumente istorice sau zone de protectie) exista posibilitati de subventionare suplimentare fata de cele amintite mai sus. Aceste subventii suplimentare pot fi obtinute de la Oficiului National pentru Monumente (Bundesdenkmalamt) sau din Fondul pentru Conservarea Orasului Vechi (Altstadterhaltungsfonds).

In 2012 consiliul Fondului pentru Conservarea Orasului Vechi (Altstadterhaltungsfonds) a decis subventionarea restaurarii a 44 de constructii istorice cu suma de aproape 8 milioane de euro: 4,7 milioane euro sunt destinati restaurarii fatadei de piatra a Primariei din Viena, 298.000 euro pentru restaurarea fatadei de nord a palatului Neugebaude, 77.000 euro pentru "Metro-Kino", etc. De subventii de 1,1 milioane euro se bucura si cosntructii sacrale precum Stephansdom, Votivkirche, cimitirul evreiesc Seegasse, Cripta Imperiala (Kapuzinergruft).
Fondul pentru Conservarea Orasului Vechi a fost instituit la inceputul anilor 70 si de la infiintarea sa a subventionat restaurarea a 4.377 de obiecte cu suma totala de 234 milioane de euro.

Citeste aici cum se aplica Legea fatadelor in Romania.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9650 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  * (Marţi, 28 august 2012, 13:42)

  0m [utilizator]

  e interesant articolul, însă prea puține elemente ar putea fi implementate și la noi;
  nu am înțeles dacă e vorba doar de clădiri cu un singur proprietar sau mai mulți?
  În România sunt o grămadă de clădiri (10+ apartamente) cu mai mulți proprietari; ce poți să faci cu aceștia?
  Dacă un proprietar al unui apartament e o bătrânică cu o pensie amarâtă, nu poți să îi ceri 5.000 E pentru reparații la clădire. Dacă îi dă statul banii ăia nu e corect față de ceilalți,
  nu văd nici o soluție în acest caz
  • +7 (11 voturi)    
   Mda (Marţi, 28 august 2012, 16:29)

   electron [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Asta este una din problemele de la noi.
   Daca detii o astfel de locuinta si nu iti permiti sa o renovezi, tu de fapt nu iti permiti locuinta aia. Sa detii o locuinta nu inseamna numai sa platesti impozitul la stat si din cand in cand dai cu lavabil pe dinauntru. Si peretii exteriori sunt tot ai tai si aia trebuie intretinuti, daca nu poti, de fapt nu iti permiti locuinta respectiva. Aceste lucruri sunt valabile atat pentru cladirile vechi cat si pentru blocurile noi care se reabiliteaza termic cu incetinitorul.
   Acuma referitor la cazul tau cu batrinica, de obicei astfel de locuinte valoreaza multe mii de euro, nu o impiedica nimeni sa vanda si sa se mute undeva unde isi permit.
   Numai asa o sa avem orase puse la punct.
   • -3 (9 voturi)    
    * (Marţi, 28 august 2012, 16:50)

    0m [utilizator] i-a raspuns lui electron

    iti dau dreptate.
    dar, tot referitor la batranica, nici nu o poate obliga cineva sa vanda. am vazut/cunosc cazuri ca se plang ca nu au bani sa traiasca daramite sa contribuie la izolarea blocului dar ramane pe pozitii (nu vinde nimic)
    • +3 (5 voturi)    
     Re: vanzare (Marţi, 28 august 2012, 17:29)

     vladdro [utilizator] i-a raspuns lui 0m

     E suficient sa cresti taxele de proprietate la un nivel la care cei ce nu-si permit sa aiba grija de ea la un minim de bun simt ori vor inchiria ori vor vinde si se vor muta intr-o zona proportionala cu potenta lor financiara.
     • +2 (2 voturi)    
      asa ar fi normal (Marţi, 28 august 2012, 19:05)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui vladdro

      dar cine sa le creasca?
      • -2 (2 voturi)    
       nu, nu e normal ! (Miercuri, 29 august 2012, 15:12)

       the [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       ce propuneti dv inseamna constrangere, dictatura, creatie de ghettouri de oameni saraci ... ingradirea libertatilor individuale

       salam sanatos cu soia, controlul nasterilor, declararea masinilor de scris

       va spune ceva ?
    • +1 (1 vot)    
     ... (Miercuri, 29 august 2012, 10:16)

     a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui 0m

     Cum sa nu. In momentul in care ai datorii la stat pe care trebuie sa le achiti, trebuie sa vinzi, altfel esti executat silit.
  • +6 (6 voturi)    
   solutia din Franta (Marţi, 28 august 2012, 20:04)

   ralucaantonescu [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   In Paris de pilda Primaria plateste pentru proprietarii care nu pot sustine costurile si ofera doua variante: fie proprietarii platesc in rate fara dobanda suma de bani investita de primarie, fie primaria devine prorietar al imobilului cu pricina in cuntumul sumei investite...Solutii sunt, nu se doreste.
   • +3 (3 voturi)    
    primaria devine proprietar in parte (Miercuri, 29 august 2012, 3:28)

    Gheorghe1 [utilizator] i-a raspuns lui ralucaantonescu

    Da, exact asa voiam sa spun si eu. Primaria devine proprietar pe un procent din imobil, in cuantumul sumei investite. Corect.
  • +3 (3 voturi)    
   Solutia (Marţi, 28 august 2012, 22:48)

   Gheorghe1 [utilizator] i-a raspuns lui 0m

   Primaria trebuie sa infiinteze o companie de stat, bine facuta, NU privata, care sa se asocieze cu batranica si cu alte batranici din oras, care nu isi permit.

   Compania respectiva primeste un procent din valoarea locuintei, cand batranica da coltul.

   Pe baza acelui procent, compania intretine cladirea.

   Simplu.
 • +4 (4 voturi)    
  In toata Europa Centrala si de Vest (Marţi, 28 august 2012, 14:59)

  mcris [utilizator]

  inclusiv Polonia, Cehia, Slovacia, cladirile vechi sunt pastrate si chiar (!) restaurate. De aceea de obicei centrul oraselor vechi are aun aer medieval, foarte apreciat de turisti. Cladirile noi, industriale si de birouri sunt amplasate in cartiere speciale, la periferia oraselor sau in localitati satelit, cum este cazul Parisului. Comparati cu situatia din Bucuresti, vorba ministrului Andronescu in vizita la o scoala zilele astea: iti vine sa plangi de cum arata.
 • +1 (1 vot)    
  Anul trecut este 1995 (Miercuri, 29 august 2012, 10:19)

  Cheie primara [utilizator]

  "In Romania, legea care-i obliga pe proprietari sa-si repare fatadele a fost data abia anul trecut."
  Uite ce prevede Legea 10/1995:
  SecŃiunea 5
  Obligatii si raspunderi ale proprietarilor constructiilor
  Art. 25. - Proprietarii constructiilor au urmatoarele obligatii principale:
  a) efectuarea la timp a lucrarilor de intretinere si de reparatii care le revin, prevazute conform normelor legale in cartea
  tehnica a constructiei si rezultate din activitatea de urmarire a comportarii in timp a constructiilor;
  b) pastrarea si completarea la zi a cartii tehnice a constructiei si predarea acesteia, la instrainarea constructiei, noului
  proprietar;
  c) asigurarea urmaririi comportarii in timp a constructiilor, conform prevederilor din cartea tehnica si reglementarilor tehnice;
  d) efectuarea, dupa caz, de lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si de
  lucrari de reparatii ale constructiei numai pe baza de proiecte intocmite de catre persoane fizice sau persoane juridice
  autorizate si verificate potrivit legii;
  e) asigurarea realizarii lucrarilor de interventii asupra constructiilor, impuse prin reglementarile legale;
  f) asigurarea efectuarii lucrarilor din etapa de postutilizare a constructiilor, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
  SecŃiunea 6
  Obligatii si raspunderi ale administratorilor si ale utilizatorilor
  constructiilor
  Art. 26. - Administratorii si utilizatorii constructiilor au urmatoarele obligatii principale:
  a) folosirea constructiilor conform instructiunilor de exploatare prevazute in cartea tehnica a constructiei;
  b) efectuarea la timp a lucrarilor de intretinere si de reparatii care le revin conform contractului;
  c) efectuarea de lucrari de interventie la constructia existenta in sensul prevederilor art. 18 alin. 2, numai cu acordul
  proprietarului si cu respectarea prevederilor legale;
  d) efectuarea urmaririi comportarii in timp a constructiilor conform cartii tehnice a constructiei


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by