Ruina casei de pe strada Maria Rosetti nr. 38 este abandonata de peste trei ani. Mai exact, din mai 2009, cand intr-o sambata dimineata proprietarii, firma Trei Lacuri, au intrat cu buldozerul si au transformat-o in ruina. Dintr-o cladire frumoasa de secol XIX, care a rezistat cu bine celor doua razboaie mondiale, au mai ramas doi pereti si un morman de moloz. I-ar fi demolar si pe aceia insa, ministrul Culturii din vremea respectiva, Theodor Paleologu, a venit la fata locului si a constatat ca autorizatia de demolare este emisa ilegal de Primaria sectorului 2 deoarece nu are la baza avizul Ministerului Culturii.

Foto:

Tot atunci s-a aflat ca Primaria sectorului 2 si-a dat acordul si pentru construirea unui bloc de 9 etaje pe respectivul teren desi regimul de inaltime in zona este mult mai mic. Nici aici nu exista aviz de la Ministerul Culturii. Suparat, Paleologu l-a acuzat pe primarul sectorului 2 ca vrea sa transforme zona in “Demolava secolului XXl”.

Dupa acest scandal Primaria sectorului 2 a suspendat autorizatia de demolare si a cerut Comisiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului a sectorului 2 si proprietarului imobilului sa identifice o solutie urbanistica potrivit „regimului tehnic” mentionat in Certificatul de urbanism. Nu in ultimul rand, primaria a dispus ca proprietarul imobilului din str. Maria Rosetti nr. 38, sector 2, sa ia masuri urgente pentru paza, conservarea si punerea in siguranta a cladirii.

Patru luni mai tarziu, Directia de Cultura Bucuresti, institutie in subordinea Ministerului Culturii, si-a dat acordul pentru construirea blocului de noua etaje peste ruina casei. Interesant este faptul ca seful directiei de Cultura Bucuresti, Eugen Plesca, care demisionase din functie, si-a dat avizul in perioada de preaviz. Acesta motiva decizia astfel: „Am semnat un aviz pentru o constructie de 8 etaje, inaltimea blocului de vizavi. Cei trei pereti care au mai ramas dupa demolare vor fi integrati in noua constructie. De asemenea, constructia nu va mai fi cu pereti cortina ci va semana cu monumentele din jur. Casa veche nu era monument istoric. In plus, in vremurile astea, o investitie de 18 milioane de euro nu cred ca strica. Sunt bani din afara”, declara atunci Plesca. Ministerul Culturii a declarat ca va verifica conditiile in care a fost emis avizul. ONG-urile au declarat ca vor face plangere penala.

Dupa acest episod, a urmat o perioada de tacere, timp de trei ani. Nimeni nu a mai facut nimic.

De cateva saptamani, locul s-a animat. Pe teren se foreaza pilotii pentru o noua cladire. Potrivit panoului de santier, pe amplasament se construieste un imobil de locuinte cu subsol, parter si noua etaje. Beneficiarul este firma Trei Lacuri Invest, iar proiectant Studio 10 M. Dintr-un desen aproape invizibil se ghiceste ca ruina va fi inegrata in noua constructie. Autorizatia de construire a fost eliberata de Primaria sector 2 pe 13.10.2009, cu doar doua zile inainte ca aceasta competenta sa fie transferata Primariei Capitalalei. Lucrarile au inceput, potrivit panoului de santier, in mai 2012. Termenul de finalizare a constructiei este aprilie 2013. Potrivit legii, lucrarile de construire pot incepe in maxim doi ani de la data emiterii autorizatiei, adica cel tarziu in noiembrie 2011. Reprezentantii Primariei Capitalei, singura institutie apta sa prelungeasca autorizatia sau sa emita una noua, au declarat pentru HotNews.ro ca nu au emis un astfel de act.

Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro_Do_Mo, un ONG care militeaza pentru protectia patrimoniului sustine ca proprietarii ar fi trebuit obligati sa reconstruiasca imobilul demolat ilegal.

"Protectia monumentelor istorice exista doar pe hirtie (422/2001). In realitate, oricine poate sa demoleze sau sa deterioreze un monument istoric cu impunitate. Legea monumentelor istorice este ignorata de toate institutiile statului a caror responsabilitate este protejarea monumentelor. Sute de imobile incluse pe lista monumentelor istorice sunt demolate pe furis sau lasate sa se degradeze pina la disparitie sub ochii indiferenti ai Ministerului Culturii, Primariei Capitalei, Inspectoratului de Stat in constructii si ai Politiei Locale. Desi in cazul imobilului din Maria Rosetti 38 demolarea partiala a fost facuta cu incalcarea legii, nici Ministerul Culturii si nici Primaria Municipiului Bucuresti nu au intreprins ceva pentru pedepsirea vinovatilor si pentru reconstructia imobilului. Asa prevede legea romaneasca si asa s-ar fi procedat in alte tari europene, numai ca la noi legea este ignorata, 'interpretata' in beneficiul 'investitorului' sau incalcata fara scrupule. Legea monumentelor istorice prevede exproprierea pentru cauza de interes public a unui monument istoric lasat sa se degradeze intentionat. Cu toate acestea nici PMB, nici MCPN nu au initiat pina acum vreun proces de expropriere pe baza legii protejarii monumentelor istorice. Au fost insa expropriate monumente istorice precum Hotel Marna, Casa Mihai Eminescu sau Hala Matache pentru a fi demolate", spune aceasta.

Intre timp, pe santierul de pe strada Maria Rosetti se lucreaza in continuare...