Strada Ghirlandei - Sectorul 6 al Capitalei. Doua femei isi plimba copiii in carucioare, in fata blocului. Din cand in cand isi trec dosul palmei peste fruntea umeda sau ridica spatele pruncilor de pe spatarul carutului, ca sa-i racoreasca. "Nici afara nu e mai racoare, dar macar mai adie un pic vantul", spune una dintre ele. Alaturi, la doar cativa metri, sunt tomberoanele blocului, pline ochi cu gunoi. Firma care trebuia sa le goleasca nu a mai venit de cateva zile, in ciuda arsitei de afara.

Foto:

Cartoane, pungi, sticle de plastic si resturi de mancare sunt imprastiate peste tot. Cojile de cartofi, resturile de paine, feliile de pepene si rosiile au intrat in putrefactie raspandind un miros pestilential. De tomberoane se mai apropie doar mustele negre, grase, si o cersetoare in cautare de mancare. Oamenii care trec pe langa stramba din nas si intorc capul.

"Nu au mai venit sa ridice tomberoanele de o saptamana. Inainte veneau la doua-trei zile. Vedeti si dumneavoastra cum miroase, mai ales pe caldurile astea. Am sunat la firma si ne-au spus ca vor veni "azi", dar nu au venit. Este inadmisibil sa stam cu copii in mizeria asta. O sa ajungem ca la Napoli", spune una dintre mame, uitandu-se cand la copil, cand la mormanul de gunoi.

Un pic mai in fata, pe urmatoarea strada, cosurile de gunoi de pe stalpi sunt pline, mizeria revarsandu-se pe trotuar. La o intersectie, langa un semn de circulatie, cineva a aruncat mai multi saci de mizerie. Cainii i-au imprastiat pe cativa metri.

Dupa zona de blocuri, pe strada Schiorilor, este un cartier de case. In fata gardurilor masive, la fiecare numar, troneaza in fata cate un tomberon. Pe strada nu este nimeni, doar soarele dogoreste asfaltul. Soneria face ding-dang, ding dang. Secundele se scurg. In sfarsit raspunde o voce groasa. Cine e? Dupa alte cateva secunde apare de dupa poarta masiva o figura prietenoasa. "Ce-i cu tomberoanele? Pai, nu le-a mai ridicat nimeni de doua saptamani. Stau in fata portii de vineri (n.r. cinci zile) si ne e frica sa nu ni le fure cineva. Stam cu grija. S-au mai furat din cartier. In plus, uitati ce mizerie. Noi platim sa ne ia gunoiul. I-am sunat pe cei de la firma de cateva ori si au spus ca rezolva, dar nimic", spune revoltat domnul domnul Nicolae.

In discutie intervine si vecinul sau. "Asa este, nu au venit de doua saptamani. Uitati cum stau tomberoanele pe toata strada. Si situatia asta nu este numai la noi, ci in tot sectorul. Cred ca au intrat in faliment. Duceti-va si vedeti ce este in spate langa Piata Gorjului. Am trecut eu pe acolo. Cei de la blocuri nici nu pot sta in casa, pute de la un kilometru ", aduga domnul Rausse, austriac de origine.

Reprezentantii firmei Urban, societatea care salubrizeaza Sectorul 6, spun ca nu au intarzieri decat de o zi, fiindca au inlocuit masinile vechi cu unele noi, cu capacitate mai mica. "Sunt ceva intarzieri, cam o zi. Nu suntem in faliment. Avem o problema tehnica cu niste masini. Cele vechi au fost inlocuite cu unele cu o capacitate mai mica si trebuie facute mai multe drumuri, iar intre blocuri nu putem veni dupa ora 22.00, deci ramane pentru a doua zi. De aici au aparut intarzierile. Vom rezolva problema in cateva zile", a declarat pentru HotNews.ro Dan Ceausescu, director Urban.

Cum salubrizarea este in subordinea primariei de sector, institutia fiind cea care a concesionat serviciul firmei Urban si plateste pentru ridicarea gunoiului, am intrebat la Primaria sector 6. Consilierul primarului Rares Manescu, Sorin Dina, a declarat ca firma este platita in functie de serviciile prestate si deocamdata nu sunt probleme in acest sens.

Soarele dogoreste si mai tare. Aerul conditionat si deodorantul din masina sunt o binecuvantare. Un caine da tarcoale rotilor. Cartierul Militari ramane in urma, cu alura sa de Napoli romanesc.