Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT), institutie in subordinea Primariei Capitalei, cauta loc pentru statuia regelui Ferdinand. Planul Urbanistic Zonal care propune amplasarea monumentului in Piata Victoriei, la intersectia bd. Kiseleff cu Aviatorilor, a fost discutat, miercuri, la Comisia de Urbanism a municipalitatii.

Macheta statuie FerdinandFoto: Hotnews

Comisia nu a decis inca amplasamentul statuii, dar s-a discutat despre organizarea unui concurs de solutii pentru reamenajarea intregii piete, care in prezent este o parcare uriasa in aer liber. "Eu am cerut sa existe o abordare coerenta a intregii piete deoarece este un spatiu cu o mare incarcatura. Acolo se afla Guvernul, Muzeul Antipa. Acest spatiu public trebuie sa devina din cea mai mare intersectie din Bucuresti un spatiu public de calitate. Poate ar fi mai bine ca statuia sa fie amplasata pe peluza Guvernului decat in scuarul acela de la intersectia bd. Kiseleff cu bd. Aviatorilor. Poate este mai bine sa se proiecteze pe cladirea Guvernului decat pe vegetatie. Oricum, vom discuta la urmatoarea sedinta", a declarat presedintele Comisiei de Urbanism, Sorin Gabrea. Acesta are indoieli si legate de calitatea monumentului: "In Piata Guvernului o astfel de lucrare ar trebui sa aiba alt nivel. Nu poti sa faci orice".

La solicitarea Hotnews.ro, Biroul de presa al Primariei Capitalei a declarat ca deocamdata se doreste doar stabilirea locatiei unde va fi amplasata statuia. "Statuia inca nu este facuta, iar anul acesta, in buget, nu s-au alocat bani pentru aceasta lucrare", au declarat reprezentantii institutiei.

Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a stabilit, in urma unui concurs organizat in 2009, ca statuia regelui Ferdinand va fi realizata de sculptorul Florin Codre. La concurs au participat 8 concurenti.

Florin Codre a realizat si controversata statuie a regelui Carol I, amplasata in prezent in Piata Palatului Regal. Si aici a fost organizat un concurs pentru desemnarea sculptorului, insa a participat doar Florin Codre care a si castigat. Pentru aceasta lucrare municipalitatea a platit peste 10 milioane lei.

Codre a realizat si statuia lui Carol I din Calarasi. Pentru aceasta lucrare s-au platit 3,6 milioane lei. Sculptorul mai are un contract cu Ministerul Culturii pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918, in Arad. Aceasta lucrare costa circa 10 milioane de lei.