Primaria sectorului 1 a solicitat instantei retragerea actiunii judecatoresti pe care a formulat-o, in 2009, pentru anularea Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul Dambovita Center, desi procesul era aproape de final, potrivit unui comunicat trimis de Asociatia Salvati Bucurestiul, parte in proces. PUZ-ul prevede construirea unui mall, a trei turnuri de 26, 30 si 34 de etaje si a unui ansamblul rezidential cu blocuri de zece etaje pe terenul de la Casa Radio. Primaria sectorului 1 a cerut in 2009 anularea PUZ-ului pe motiv ca mall-ul si turnurile ar bloca traficul in zona si ar "distruge in mod iremediabil intreaga zona in care este inserat".

Dambovita CenterFoto: www.feeder.ro

UPDATE: Alexandru Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sectorului 1, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia a cerut retragerea actiunii judecatoresti de anulare a PUZ-ului deoarece dosarul a ramas fara obiect: "Actiunea nu mai avea obiect deoarece investitorii au realizat tot ce am cerut noi. Respectiv, au regandit solutia de trafic, au redus inaltimea cladirilor si procentul de ocupare al terenului de la 4,2 la 3,6. Suprafata de spatiu verde a fost crescuta si numarul de locuri de parcare suplimentat". Aceste modificari sunt propuse printr-un Plan Urbanistic de Detaliu care se afla in aprobare la Primaria sector 1. Pe 22 mai Comisia Tehnica de Urbanism a dat aviz favorabil pentru acest proiect. Potrivit datelor afisate pe site-ul Primariei, inaltimea turnurilor a fost redusa la 26 de etaje, iar a cladirilor de 10 etaje, la 5 etaje.

Alexandru Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sectorului 1, a declarat pentru HotNews.ro ca deocamdata nu poate sa raspunda de ce s-a solicitat instantei retragerea actiunii judecatoresti. "Deocamdata nu am aceasta informatie, insa Primaria isi mentine pozitia fata de rezolvarea problemelor legate de trafic. Noi am fost inca de la inceput impotriva solutiilor propuse de ei pentru rezolvarea acestor probleme si a functiunii de mall, un mare generator de trafic".

Planul Urbanistic Zonal pentru proiectul Dambovita Center a fost aprobat prin Hotararea 106/30.03.2009 a Consiliului General a Municipiului Bucuresti si prevede construirea unui mall, a trei turnuri de 26, 30 si 34 de etaje si a unui ansamblul rezidential pe terenul de la Casa Radio. Acest teren, in suprafate de circa 96.000 mp, apartine statului roman, in 2003 incheindu-se un parteneriat privat intre Ministerul Transporturilor si investitorii privati.

Pe 10 noiembrie 2009, Primarul Sectorului 1, cel care trebuia sa emita autorizatia de construire pentru ansamblul Dambovita Center, a solicitat Tribunalului Bucuresti anularea Planului Urbanistic Zonal.

In cererea de chemare in judecata formulata in 2009 de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, se cerea anularea PUZ-ului din urmatoarele motive:

- Functiunea de mall ar aduce un trafic foarte mare in zona: "Nu trebuie neglijat nici aspectul oportunitatii urbanistice a acestui PUZ, care trebuie avut in vedere de autroritatile deliberative ale administratiei publice locale atunci cand aproba interventii de asemenea amploare asupra peisajului si traficului urban. Astfel, se accentueaza concentrarea comertului de lux in mall-uri, desi acesta ar trebui utilizat ca modalitate de revitalizare a arterelor din centrul vechi precum in alte metropole europene (Paris, Munchen, Budapesta, etc.). Traficul in zona, deja foarte aglomerat datorita situarii pe ruta Drumul Taberei - Centru, se va amplifica datorita marii concentrari de masini indusa de o dotare comerciala importanta", se arata in cererea de chemare in judecata.

- Complexul ar distruge aspectul zonei: "Aceasta interventie distruge in mod iremediabil intreaga zona in care este inserata, fiind constituita dintr-o masa construita enorma intr-o zona cu regim jos de inaltime si dominata de vegetatie. Acest proiect nu este legat organic de vecinatate si nu creaza spatii urbane ci doar exploateaza din punct de vedere comercial o enclava in care cladirile sunt amplasate doar dupa criteriul profitului imediat si al spectacolului ieftin. Acest fapt reiese si din intentia promotorilor de a amplasa replici ale unor elemente de parc de divertisment, care nu au nicio legatura cu centrul unei capitale europene".

Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza investitorilor, dar Primaria sector 1 a facut recurs, in acest moment dosarul aflandu-se la Curtea de Apel. Alaturi de administratia locala parte in proces sunt asociatiile Salvati Bucurestiul si Ecocivica.

De-a lungul timpului, proiectul Dambovita Center a fost contestat de Ordinul Arhitectilor din Romania, de Uniunea Arhitectilor din Romania si de ONG-urile din Platforma pentru Bucuresti. Principala critica s-a referit la functiunea de mall, care atrage zilnic zeci de mii de autoturisme si sufoca traficul dintr-o zona deja aglomerata.

Cum a ajuns unul dintre cele mai valoroase terenuri din Bucuresti pe mana investitorilor privati

In 2003, ministrul Transporturilor la vremea respectiva, Miron Mitrea, a semnat un contract de parteneriat public-privat cu compania Mimel Imsaat-Orb Estate pentru dezvoltarea acestei zone. Motivul asocierii a fost faptul ca statul nu avea potenta financiara sa faca o dezvoltare imobiliara atat de mare. De pe urma acestui parteneriat Ministerul Transporturilor trebuia sa primeasca o cladire din ansamblul care urma sa se construiasca pe teren, iar Compania Nationala de Investitii sa detina un procent de 10 la suta din investitie. Din 2003 pana in 2005, investitorul nu a reusit sa faca nimic, iar in 2005, dupa schimbarea Guvernului, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, a cerut rezilierea contractului, pe motiv ca "exista semnale ca investitorul nu are capacitatea financiara necesara unei investitii de aceasta anvergura". In anul 2006 contractul s-a renegociat si Ministerul Transporturilor a acceptat alti investitori ca parte in contract, iar Compania Nationala de Investitii a mai primit cinci procente. Momentan, firma Dambovita Center are ca actionari Compania Nationala de Investitii cu 15 la suta, Dambovita Center Holding BV - cu 75 la suta si Quad Property Investments BV - cu 10 la suta.