Primaria Capitalei a atribuit lucrarile de proiectare si asistenta tehnica pentru pasajul subteran de la Piata Sudului, potrivit unui anunt publicat, joi, pe site-ul de licitatii publice. Castigatorul licitatiei este firma TECNIC Consulting Engineering, iar valoarea proiectului este de 1,76 milioane de lei. Atat lucrarile de proiectare cat si executia pasajului vor fi platite din fonduri europene, fiind prima lucrare mare de infrastructura care nu se va plati din bugetul local.

"Atat lucrarile de proiectare cat si executia pasajului vor fi platite din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 2 "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale". Pana in prezent am putut face licitatia doar pentru lucrarile de proiectare. Pentru lucrarile la pasaj, am obtinut acordul preabalibil de finantare de la Ministerul Dezvoltarii si speram ca intr-o luna se va semna contractul. Dupa asta vom putea face licitatia si pentru desemnarea constructorului", a declarat pentru HotNews.ro, Madalin Dumitru, seful Directiei de Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei.

Acesta sustine ca, cel putin pana acum, procedurile de accesare a fondurilor europene pentru proiecte publice au fost foarte greoaie: "Am depus dosarul pentru finantare in 2010 si inca nu am terminat. Cea mai mare problema a fost ca cei de la Ministerul Dezvoltarii au pus aceleasi cerinte pentru firmele private si pentru institutii si ne-au cerut sa facem dovada ca terenul pe care se va construi pasajul este domeniu public. Asa ca a fost nevoie sa facem cadastru si intabulare ceea ce a durat foarte mult. Acesta este unul dintre motivele pentru care rata de absortie a fondurilor europene a fost atat de mica".

Pasajul subteran de la Piata Sudului va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - Nitu Vasile si va avea circa 400 de metri lungime. In paralel cu pasajul rutier, in subteran, vor fi construite si pasaje pietonale. "Cu aceasta lucrare se va inchide inelul median. Pasajul Basarab a fost realizat, iar bd. Tudor Vladimirescu reabilitat", a declarat Madalin Dumitru. Lucrarea de infrastructura se estimeaza ca va costa 25 milioane de euro.