Avocata Lucia Chereches a solicitat Asociatiei Salvati Bucurestiul si membrilor fondatori daune de 600.000 de euro deoarece ONG-ul a lipsit-o de dreptul de folosinta a imobilelor de pe bd. Kiseleff 45, obtinand in instanta suspendarea si anularea autorizatiilor de desfiintare pentru cladirile de pe teren. Casele sunt construite in perioada interbelica, iar pe terenul aferent se afla o copie in miniatura a gradinilor din Versailles.

"Prin dosarul 73151/3/2011, care a avut primul termen vineri la Tribunalul Bucuresti, Lucia Chereches a solicitat in solidar Asociatiei Salvati Bucurestiul si membrilor fondatori Nicusor Dan, Mirabela Gradinaru si Diana Culescu suma de 600.000 de euro. Pentru aceasta, Lucia Chereches a platit o taxa de timbru de 30.000 lei", se arata intr-un comunicat de presa trimis de Asociatia Salvati Bucurestiul.

Contactata telefonic de HotNews.ro, jurista Asociatiei Salvati Bucurestiul, Stefania Simion, a declarat ca Lucia Chereches cere acesti bani deoarece i-a fost afectat dreptul de proprietate. "Asociatia Salvati Bucurestiul a cerut suspendarea si anularea Autorizatiilor de desfiintare pentru cele doua imobile de pe bd. Kiseleff, nr. 45. Prin sentinta pronuntata pe 20 aprilie 2011 de Tribunalul Bucuresti a suspendat autorizatiile. Sentinta a fost confirmata pe 15 septembrie 2011 de Curtea de Apel Bucuresti, care a respins recursul Luciei Chereches. Prin sentinta pronuntata in 24 ianuarie 2012 de Tribunalul Bucuresti s-au anulat autorizatiile de desfiintare. Recursul in acest dosar este programat pe 24 septembrie 2012. Acum, intr-un alt dosar, Lucia Chereches cere daune pentru ca nu a putut folosi terenul din momentul in care s-au suspendat autorizatiile de demolare si pana cand instanta le-a anulat, respectiv 9 luni", a explicat jurista.

Asociatia Salvati Bucurestiul sustine ca solicitarea Luciei Chereches este fara temei. "Asociatia Salvati Bucurestiul a obtinut suspendarea si anularea autorizatiilor de desfiintare, motivul fiind ca nu aveau avizul corespunzator din partea Ministerului Culturii. Conform obiectului sau de activitate, Asociatia a atacat in instanta doua autorizatii de desfiintare ilegale, fapt atestat de instanta", se mai arata in comunicatul de presa.

Lucia Chereches a obligat prin hotarare judecatoreasca Primarul Sectorului 1 sa emita autorizatii de desfiintare pentru cele doua imobile de pe Soseaua Kiseleff 45, pe 15 februarie 2011, desi institutia nu mai putea emite autorizatii pe aceasta zona inca din octombrie 2009. Aceasta era de competenta Primariei Capitalei. In locul imobilelor interbelice, avocata vroia sa construiasca 5 blocuri de 5 etaje.