Locuitorii din cartierul Lacul Tei vor protesta, sambata, nemultumiti de decizia Primariei Capitalei de a da in administrarea Circului Globus 11.050 mp din suprafata Parcului Circului pentru amenajarea menajeriei. Terenul a fost imprejmuit, iar accesul riveranilor interzis. Pentru a-si sustine cauza riveranii au trimis municipalitatii, pe 10 mai, si o petitie semnata de 1.300 de oameni.

Imprejmuire Parcul CirculuiFoto: http://laculteiinfo.wordpress.com/

Potrivit Grupului de initiativa Lacul Tei, protestul se va desfasura pe Bd. Lacul Tei, pe trotuarul dinspre Parcul Circului, vis-a-vis de Casa de Pensii. "Solutia adoptata de CGMB nemultumeste insa locuitorii cartierului Lacul Tei care reclama: ingradirea zonei mai sus mentionate, ingreunarea accesului riveranilor in parc, distrugerea unor investitii deja facute pentru Parcul Circului, diminuarea zonei verzi deja insuficiente a cartierului si a orasului in general si afectarea arborilor protejati", se arata in comunicatul trimis de asociatie.

Menajeria Circului, impreuna cu o fasie de teren paralela cu cladirile administrative ale institutiei, au fost restituite pe Legea 18/1991 familiei Tonolla in luna august 2006, fara ca administratia Circului sa fie instiintata. Ulterior, terenul a fost vandut unui anume Gheorghe Stelian. Circul a contestat in instanta actul de proprietate, dar a pierdut procesul pe motiv ca nu avea calitate procesuala, terenul respectiv fiind in proprietatea Primariei Capitalei si in administrarea Circului.

Noul proprietar s-a adresat si el instantei si a cerut Circului, incepand cu luna iunie 2007 pana in noiembrie 2011, daune de 56.000 de euro pentru ca a folosit acest spatiu. In noiembrie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel dosarul prin care i s-a restituit lui Gheorghe Stelian terenul, iar plata despagubirilor a fost sistata pana la judecarea procesului. La momentul restectiv, Circul Globus avea de platit reclamantului daune de 3 milioane de euro.

Pentru continuarea activitatii Circului de Stat, pe 27 iulie 2011, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat alocarea unei suprafete de 11.050 metri patrati din Parcul Circului pentru mutarea menajeriei. Proprietarii terenului au impus evacuarea terenului iar daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la propunerea Primariei Capitalei, nu lua aceasta decizie animalele circului de stat nu mai aveau unde sa stea.

La inceputul anului 2009, Consiliul local 2 a aprobat pe terenul menajeriei Circului, din strada Dinu Vintila nr. 12, un turn de 19 etaje.