Primaria sector 1 propune construirea unor ansambluri de blocuri de 8 si 14 etaje, langa padurea Baneasa, intr-o zona unde sunt locuinte de unul-doua etaje si camp, potrivit unui Plan Urbanistic Zonal aflat in dezbatere pe site-ul Primariei Capitalei. Terenurile unde ar urma sa fie amplasate blocurile au iesire la doua strazi de pamant, late de 4 metri, iar in zona nu este retea de apa si canal. Reteaua de gaze si electricitate a fost adusa pe cheltuiala celor cativa proprietari care au construit casele din zona. Acestia sunt revoltati de initiativa Primariei sectorului 1 deoarece sustin ca "daca vroiau sa stea intre blocuri, nu s-ar mai fi mutat aici".

Foto:

Primaria sectorului 1 a initiat un Plan Urbanistic Zonal pentru a reglementa zona de Nord a Capitalei, o suprafata de circa 700 de hectare cuprinsa intre Strada Jandarmeriei, bd. Ionescu Sisesti, Soseaua Odai si Soseaua Bucuresti-Targoviste. In urma cu zece ani, aceasta zona era teren agricol. Dupa 2000, campul a inceput sa fie ocupat de case cu 1-2 etaje, insa dezvoltarea urbanistica a fost haotica. Practic, au aparut ici-colo, in miljlocul campului, cateva locuinte, fara drumuri asfaltate, fara utilitati. Desi este elaborat dupa ce in zona s-a construit destul demult, acest PUZ traseaza o retea de strazi si stabileste un regulament de construire pentru viitoarele constructii. La pachet cu aceste reglementari, necesare pentru dezvoltarea civilizata a zonei, Primaria sectorului 1 propune si construirea a doua ansambluri de blocuri de opt si 14 etaje, pe doua terenuri proprietate privata.

Ansamblul de blocuri de opt etaje se afla la intersectia strazilor Drumul Agatului cu Drumul Piscul Nou, ambele strazi fiind pavate cu pamant. Vizavi sunt mai multe locuinte cu inaltimi de 1-2 etaje, iar stanga-dreapta camp. La distanta de cateva sute de metri, aproape de Soseaua de Centura se afla un cartier rezidential cu blocuri de 5 etaje. In zona nu exista retea de apa si canal. Proprietarii celor cateva case din zona au pus peitris pe drum si au adus reteaua de electricitate si gaze, pe cheltuiala proprie. Oamenii sunt revoltati de aceasta initiativa a administratiei locale: "Suntem impotriva aprobarii unor constructii atat de inalte in zona. Noi am cumparat teren aici si ne-am construit casa deoarece Planul Urbanistic General prevedea zona de case. Daca vroiam sa vedem blocuri, ramaneam in oras. Nu dadeam peste 300.000 de euro ca sa ne mutam aici. In plus, in zona nu sunt utilitati. Nu este nici macar drum astfaltat. Cum poti sa faci o constructie atat de inalta intr-o zona fara utilitati. Cartierul de blocuri care se afla mai in fata a fost construit in aceste conditii si vine vidanja la fiecare doua zile. De asemenea, ei propun un drum de 4 benzi pe proprietatea noastra. Suntem de acord sa se faca drum, dar nu de 4 benzi, cu trotuare de 3 metri, pentru trei case. Nici Calea Victoriei nu are atat", a declarat pentru HotNews.ro, Sandra Ionescu, proprietara unei case din zona.

"Acest plan urbanistic este facut din birou. Nu cred ca a fost nimeni sa vada ce este aici. Noi avem pe proprietatea noastra un drum de servitute. In locul lui este prevazut un drum cu doua benzi pe sens si trotuare de trei metri. Nici Calea Victoriei nu este asa. Aici suntem trei case care folosim aceasta artera. Imaginati-va cat ne ia din teren. Ca sa ne foloseasca terenul trebuie sa ne exproprieze si sa ne despagubeasca. Intr-adevar, trebuie lagit Drumul Stegarului, care da in DN1, fiindca noi, desi stam in sectorul 1, trebuie sa iesim pe Soseaua de Centura, unde avem nevoie de rovinieta, ca sa ajungem acasa. Noi nu avem apa si canal, iar preocuparea primariei este sa puna aici un pol urban. Este o tampenie sa pui o cladire atat de inalta intre case. Primaria nu a facut nimic in aceasta zona, desi platim impozit 2.000 de lei pe an, mai mult decat cei care stau pe Dorobanti", spune Gabi Popescu, un alt vecin nemultumit de aceasta propunere.

Pe de alta parte sunt proprietari care abia asteapta sa se aprobe acest PUZ, deoarece, fara el, nu pot construi. "Intr-un final glorios se face si PUZ-ul asta. De 5 ani de zile nu pot sa imi construiesc casa pentru ca nu se mai iese din acest blocaj. Astept acest PUZ ca pe painea calda. Cum e posibil ca niste oameni din primarii si Consiliul General sa blocheze o zona de 800 de hectare atata timp! Vreau sa imi fac casa. Aprobati PUZ-ul", scrie pe site-ul Primariei Capitalei, Ferseta Constantin.

Ansamblul de blocuri de 14 etaje se afla tot in camp, la intersectia strazilor Drumul Piscul Pietrei cu Drumul Piscul Mare, pe traseul viitorului drum express, a doua centura a Capitalei.

Proiectantii, firma LORA Construct, motiveaza amplasarea celor doua ansambluri de cladiri inalte, prin faptul ca zona va evolua.

"Cladirile inalte au fost preluate dintr-un Plan Urbanistic Zonal facut in 2004 pentru aceasta zona. In 2007, acest PUZ a fost anulat in instanta de un proprietar nemultumit deoarece pe terenul lui trecea un drum.In zona este nevoie de drumuri, inclusiv de artere cu doua benzi pe sens. Zona se va dezvolta, nu va ramane asa. Rolul acestor planuri urbanistice este sa te gandesti la viitor, nu la ce este astazi. Acum 5 ani in zona era teren agricol, acum au aparut case, blocuri. Pe ste zece ani, zona va arata cu totul altfel, va fi nevoie de aceste drumuri. De asemenea, estenevoie si de alte functiuni in afara de locuire. O zana intinsa de case are nevoie si de birouri si de magazine. Si Planul Urbanistic General prevedea aici o zona mixta", a declarat pentru HotNews.ro, Costel Radu, reprezentantul firmei Lora Construct.

In plus, acesta spune ca distanta dintre blocurile de opt etaje si case este suficient de mare incat proprietarii sa nu fie afectati: "Intre prima casa si cladirile de opt etaje este o distanta de 50 de metri. Planul Urbanistic General prevede ca distanta jumatate din inaltimea cladirii inalte, deci 16 metri. Nici nu este obligatoriu ca blocurile sa aiba opt etaje. Aceasta este inaltimea maxima. Sigur, nu poti multumi pe toata lumea. Important este ca majoritatea proprietarilor din zona doresc realizarea acestui PUZ. El este foarte important deoarece din cele 700 de ha, este construit doar 10%. Este nevoie de un regulament pentru ca zona sa se dezvolte coerent in viitor", mai spune acesta.

Purtatorul de cuvant al Primariei secor 1, Alexandru Ichim, nu a putut fi contactat pentru a oferi mai multe informatii.

Planul Urbanistic Zonal pentru zona de Nord a Capitalei se afla in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei. Persoanele interesate pot posta comentarii aici.

Dupa incheierea procedurii de dezbatere publica, PUZ-ul va fi supus la vot in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.