​FOTOGALERIE Primaria Capitalei a terminat lucrarile de reabilitare a Centrului Istoric. Vezi cum arata acum zona si cum arata inainte

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 8 mai 2012, 14:59 Actualitate | Administratie Locala


FOTOGALERIE Cum arata Centrul Istoric al Capitalei dupa reabilitare
Centrul Istoric este principala zona unde sint asteptati suporterii spanioli veniti pentru finala Europa League. Dar cum arata acum perimetrul? Dupa aproape 20 de ani in care a fost unul dintre cele mai mizerabile si paraginite locuri din oras, Centrul Istoric are o noua fata. Primaria Capitalei a terminat lucrarile de reabilitare a celor 14 strazi din zona Pilot a Centrului Istoric (zona cuprinsa intre Calea Victoriei - bd. Elisabeta - bd. IC Bratianu si Splaiul Independentei). Multe din mormanele de gunoi au disparut, strazile s-au umplut de terase si magazine, iar locul este aproape la orice ora a zilei plin de oameni. Lucrarile au durat 5 ani, au fost oprite de citeva ori si au fost marcate de scandaluri. Intre pub-urile noi si magazinele de firma au ramas inca zeci de cladiri darapanate.

Centrul istoric 1990-2012

Despre reabilitarea Centrului Istoric se vorbeste inca din anii '90, din vremea primarului Crin Halaicu. La vremea respectiva Fundatia pentru Reconstructia Capitalei (un parteneriat intre Banca Nationala a Romaniei si Consiliul general al Capitalei) a inventariat imobilele din acest perimetru si a facut un studiu pentru reabilitarea zonei. Proiectul nu s-a concretizat.

In 1995, problema Centrului Istoric a fost reluata in cadrul proiectului "Bucuresti 2000". Acesta prevedea construirea unui cartier de turnuri in jurul Parlamentului, iar investitorilor li se cerea sa restaureze o casa in centrul vechi. Atunci, majoritatea imobilelor din Centrul Istoric erau proprietate de stat si Primaria le putea decide soarta. In sprijinul acestui proiect, Guvernul a dat, in 1998, o Ordonanta prin care Centrul Istoric a devenit de interes national. Din 2001, o data cu aplicarea Legii 10, proiectul a ramas fara obiect deoarece a inceput retrocedarea imobilelor. În 2004 a fost anulata si Ordonanta prin care Centrul Istoric devenise de interes national, astfel ca proiectul a murit.

FOTOGALERIE 2 Cum arata Centrul Istoric in perioada lucrarilor

Reabilitarea Centrului Istoric a fost reluata in vremea mandatului lui Traian Basescu la Primaria Capitalei. Municipalitatea a facut un proiect de restaurare pentru infrastructura zonei, iar in baza acestui proiect s-au obtinut 8,5 milioane euro de la Banca Europeana de Investitii. Valoarea contractului semnat era de 26,9 milioane de euro, suma suplimentata ulterior de Consiliul General al Municipiului Bucuresti cu inca 8,7 miI. Euro.

Lucrarile au inceput in aprilie 2007, iar pana in luna septembrie s-au realizat lucrarile pe 2 strazi, Lipscani si Smardan, si a inceput descarcarea arheologica pe celelalte. In iunie 2008, Sorin Oprescu a devenit primarul Capitalei. In octombrie, firma Sedesa a sistat lucrarile pe motiv ca Primaria Capitalei nu a mai platit. La vremea respectiva, reprezentantii firmei Sedesa declarau ca au executat lucrari de 10,5 mil. Euro, iar Primaria a achitat doar 8,4 milioane. In replica, primarul Sorin Oprescu a declarat ca va rezilia contractul cu aceasta companie deoarece este pagubos pentru municipalitate si nu s-a respectat termenul de finalizare al lucrarilor. "Revin si spun ca lucrarile de reabilitare a celor 14 strazi trebuiau finalizate in aprilie 2008, acum sunt reabilitate doar 4. Am facut o analiza temeinica a executiei lucrarilor si a platilor facute. Si am constatat ca s-au executat lucrari neprinse in contract si se solicita milioane de euro in plus", a declarat Oprescu la vremea respectiva. In octombrie 2009, Primaria Capitalei a reziliat contractul cu firma Sedesa.


Dupa rezilierea contractului municipalitatea a impartit cele 14 strazi in doua pachete - strazi incepute si neterminate si strazi cu lucrarile neincepute. Ultimul pachet a fost impartit in 3 loturi. Potrivit site-ului public de licitatii, contractele de atribuire a lucrarilor au fost semnate la inceputul anului 2011.


Pachetul 1: str. Lipscani, Zarafi, Smârdan, Filliti şi Tonitza;

Castigator licitatie: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;

Valoare contract: circa 4 milioane de lei/1 milion de euro fara TVA;

 

Pachetul 2:

Lot 1: str. Postei si Stavropoleos;

Castigator licitatie: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;

Valoare contract: circa 2,3 milioane lei/500.000 de euro fara TVA;

 
Lot 2: str. Covaci, Gabroveni, Selari, Soarelui si Pasaj Francez;

Castigator licitatie: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;

Valoare contract: circa 4,5 milioane lei/1 milion de euro fara TVA;

 
Lot 3: Caldarari, Sepcari si Piata Sf. Anton;

Castigator licitatie: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;

Valoare contract: circa 3,5 milioane lei/750.000 de euro fara TVA;

 

Pentru achizitionarea mobilierului stradal s-a facut o noua licitatie in iulie 2011: Castigator: Gradinariu Import-Export;

- Valoare contract: circa 4,5 milioane de lei/1 milion de euro fara TVA.

Total: 4,25 milioane de euro;

Madalin Dumitru, seful Directiei de Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, spune ca a platit aceasta suma deoarece i-a pus pe detinatorii de retele sa faca reparatiile la acestea, la licitatie fiind scoasa doar reabilitatea strazilor, fara retelele edilitare: "Am vorbit cu detinatorii de retele si le-au reparat/inlocuit pe cheltuiala lor. Din cele 20 de milioane cu care am ramas de la fostul primar pentru terminarea acestui proiect am cheltuit doar un sfert".

Nota: Reabilitarea strazilor presupune reabilitare/inlocuirea tevilor de utilitati si a strazilor (pavare cu piatra cubica). Pe fiecare strada s-a facut descarcare arheologica. Pe strada Lipscani o parte dintre ruine au fost acoperite cu sticla pentru a putea fi observate de trecatori. Restul au fost marcate cu culoarea rosu pe pardoseala.

Chiar daca lucrarile de reabilitare a strazilor au fost finalizate, Primaria Capitalei nu a gasit inca o solutie pentru starea jalnica in care se afla cladirile din zona. In zona pilot a Centrului Istoric se afla circa 230 de imobile, dintre care doar 12 proprietatea municipalitatii. Dintre cladirile Primariei, in acest moment, se afla in proces de restaurare Hanul Gabroveni.

Chiar daca Primaria nu a facut nimic in ceea ce priveste reabilitarea caselor, o data cu investitiile in infrastructura si salubrizarea zonei, proprietarii au inceput sa investeasca in cladiri. Unele au fost doar vopsite, altele au fost reparate, iar altele consolidate. Numarul caselor darapanate il depaseste insa pe cel al celor care au fost reabilitate. In nenumarate randuri, reprezentantii Primariei Capitalei au sustinut ca nu-i pot obliga pe proprietari sa-si repare casele daca nu au bani.

Potrivit Legii fatadelor, care a intrat in vigoare in august 2011, toate cladirile cu fatadele darapanate trebuie reparate pana in 2013, pe cheltuiala proprietarilor. In cazul in care proprietarii fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile aferente reabilitarii fatadei pot fi suportate de administratia locala, in masura fondurilor aprobate anual pentru acest program. De asemenea, fiindca este vorba de Centrul Istoric, autoritatea locala poate cofinanta lucrarile de reabilitare ale fatadelor. Pana acum municipalitatea nu a facut nimic in acest sens.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23578 vizualizari

 • +34 (38 voturi)    
  dar cum ajungi acolo? (Marţi, 8 mai 2012, 15:28)

  mitica [anonim]

  ca sa ajungi pe strazile reabilitate trebuie sa treci printre hoarde de tigani care te agresaza fie ca esti in masina fie pe jos! spectacolul pe academiei, doamnei, blanari, ghika, chiar in fata bancii nationale sau langa muzeul orasului Bucuresti, e grotesc: zeci, sute de tigani invita inutil masinile catre locurile de parcare, cersesc, sau pur si simplu stau, strica si murdaresc totul in jur; si ca prin farmes, nici picior de Politist Comunitar! de or fi platiti Politistii astia comunitari? daca sitatia e lasata sa evolueze asa, in 2 ani nu va mai exista nimic din efortul de curatenie si reabilitare, centrul Istoric va redeveni groapa de gunoi si promiscuitate de acum 10 ani.
  • +11 (11 voturi)    
   FALS! (Marţi, 8 mai 2012, 16:33)

   gigel [anonim] i-a raspuns lui mitica

   Daca exista un singur oras care se numeste Bucuresti, informatia e falsa ... sau mi-a lipit Oprescu un poster enorm in fata geamului.

   Intrarea pe Selari dinspre Dambovita este 1/3 pamant - mai au ceva dale de pus iar in ritmul in care se lucreaza mai dureaza 1 saptamana ..., pacat ca nu pot atasa poza

   Asta e stire pentru locuitorii din Cuca Macaii :D
   • +13 (13 voturi)    
    lucrez in zona, (Marţi, 8 mai 2012, 17:03)

    bancher [anonim] i-a raspuns lui gigel

    si trec de 2 ori pe zi prin centrul istoric (dim si seara). Va spun cu certitudine ca lucrarile nu s-au terminat inca, mai este muuuult de lucru, inclusiv pe partea strazii Smardan care coboara in Splaiul Independentei. Imi murdaresc pantofii in fiecare dim de praf si noroi, nici macar nu s-a asfaltat pe unele parti.
    Asta nu e stire pt bucuresteni, e pt cei din Sighetul Marmatiei, care nu stiu si pe care ii lasa rece centrul istoric din Buc.

    PS: ca sa fiu corect si onest, trebuie sa recunosc ca noaptea atmosfera este superba: terase peste terase, pub-uri, fete imbracate sexy... e o desfatare sa le privesc cand ies obosit de la munca; semn ca lumea vrea sa se distreze, sa se simta bine.
    Dar Nea" Oprescule: termina de renovat centrul, ca mai ai muuult de munca.
    • +8 (8 voturi)    
     >>>>>>>>>>> (Marţi, 8 mai 2012, 17:54)

     Invincible [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Eu, din Drobeta, as fi crezut.
     • +1 (1 vot)    
      de dim am trecut iar pe Lipscani, (Miercuri, 9 mai 2012, 10:16)

      bancher [anonim] i-a raspuns lui Invincible

      si partea dinspre Piateta Roma (zona cu lupoaica) este nerefacuta. Chiar langa suc Raiffeisen este o fosta imensa cladire acum jumatate darapnata, acoperita cu prelata.
      Deci, domnule primar general, mai aveti muuuult de lucru in centrul istoric.
  • +2 (12 voturi)    
   Crasme si tigani (Marţi, 8 mai 2012, 19:22)

   Gingis [anonim] i-a raspuns lui mitica

   Trebuie sa-i multumim primarului Oprescu, pentru ca la sfarsit de mandat nu a observat ca centrul Bucurestiului cat si centrul istoric sunt invadate de hoarde de tigani si haite de caini, iar carutele tiganesti ajung pana aproape de parlamentul rromaniei. Centrul istoric dupa reabilitate a fost transformat intr-o imansa carciumo-cantina in care miticii laolalta cu veneticii, infuleca fast-food, carnati si beau bere pe strada si pe trotuare, ragaind duios printre trecatorii curajosi. Domnule Oprescu ai reusit sa dovedesti ca se poate si mai prost ca Basescu si mai prost ca Videanu si ai reusit sa transformi Bucurestiul in capitala prostului gust, a mizeriei si a tiganiei...
   • +1 (3 voturi)    
    nici mie nu imi place Oprescu, (Miercuri, 9 mai 2012, 10:13)

    bancher [anonim] i-a raspuns lui Gingis

    dar exagerezi: atmosfera in centrul vechi este placuta , terasle sunt frumoase, lumea este bine imbracata. Tiganii si cainii strica atmosfera, uneori, asta e adevarat,
    Insa, mai e mult de munca.
 • +11 (15 voturi)    
  Ummm... (Marţi, 8 mai 2012, 15:28)

  chrys [anonim]

  ....o..k.....arata ceva mai bine, dar chiar e terminat?!? Sunteti siguri ca ati pus pozele corecte? Inca se vad scorojeli pe cladiri, gunoaie, etc. Asta numesc ei ca au terminat lucrarile??
 • +8 (10 voturi)    
  acum (Marţi, 8 mai 2012, 15:33)

  am [anonim]

  pot sa inceapa insfarsit lucrarile de reabilitare a centrului istoric. Domnilor mai este enorm de lucru.
  Sigur ca in comparatie cu ce a fost este un progres.
 • +14 (14 voturi)    
  neterminat (Marţi, 8 mai 2012, 15:35)

  terminat [anonim]

  "Primaria Capitalei a terminat lucrarile de reabilitare a Centrului "
  " Intre pub-urile noi si magazinele de firma au ramas inca zeci de cladiri darapanate."
  A terminat sau nu ??????? (Primaria)
  • +7 (9 voturi)    
   R (Marţi, 8 mai 2012, 15:50)

   Catiușa Ivanov [hotnews.ro] i-a raspuns lui terminat

   95 la suta dintre cladiri sunt proprietate privata. PMB a terminat lucrarile de infrastructura.
 • -1 (11 voturi)    
  Un lucru bun, sa speram ca se va continua (Marţi, 8 mai 2012, 15:37)

  Muc cel mic [anonim]

  In Romania se intampla lucruri bune, asta trebuie sustinut cu tarie. In Bucuresti, inima Romaniei, se intampla chiar lucruri mari! Un exemplu este superbul Centru Vechi, reconstruit din temelii de catre administratia bucuresteana (fara interes coloratura ei politica), dar si Podul Basarab si Arena Nationala. Spre rusinea eternilor carcotasi locali: "in Romania nimic bun nu se intampla, niciodata..."
  • +12 (12 voturi)    
   corect dar... (Marţi, 8 mai 2012, 15:58)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Muc cel mic

   cand stai sa te gandesti ca 265 milioane de euro investiti cum trebuie in Bucuresti ar fi putut rezolva o multine de probleme reale ale orasului. In schimb s-au investit intr-o arena de fotbal, cand nici macar nu mai avem fotbal ci doar circ de prost gust.
   In schimb orasul se inunda la orice ploaie mai sanatoasa, masinilie stau parcate pe trotuare, cladiri de patrimoniu stau sa cada lasand impresia de oras plini de ruine, etc etc etc...
   • +14 (14 voturi)    
    centru istoric (Marţi, 8 mai 2012, 16:19)

    ELENA [anonim] i-a raspuns lui vindicomvs

    La Bucuresti se vede ceva..Ei mai au istoirie...Constanta- Tomis--este mai vechi decat Bucurestiul, atestat documentar , dar nu mnai are istorie..Au avut grija - Mazare- Constantinescu sa ne termine centrul vechi..Rusine...si tot nu o sa scapam de ei...Offf doamne...Nu mai avem spatii verzi..Au vandut toate spatiile verzi , sa se construiasca blocuri..Oare astia vor trai 100 vieti?
    • +7 (7 voturi)    
     din pacate da (Marţi, 8 mai 2012, 17:00)

     vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui ELENA

     In Constanta este cu adevarat tragedie. Sunt tot constantean si ajung acolo macar cate un weekend la 3 saptamani.
     Este foarte trist ce se intampla acolo. Orasul este distrus sistemtic de clanul Mazare, este de-a dreptul incredibil pana unde poate sa ajunga mitocania si lacomia unui om.
     Si tot el conduce in sondaje, asta e cel mai trist..
 • +5 (7 voturi)    
  nu mi se pare gata (Marţi, 8 mai 2012, 15:44)

  Vlad083 [anonim]

  mai e d munk kklău
 • +4 (4 voturi)    
  galerie? (Marţi, 8 mai 2012, 15:45)

  adi [anonim]

  pai si galeria cu "cum arata inainte" unde e? ca asa scrie in titlu.
  amatori
 • +10 (10 voturi)    
  Lucrurile nu sunt chiar roz (Marţi, 8 mai 2012, 15:49)

  EuSiCuMine [utilizator]

  in zona aceasta a centrului istoric. E adevarat ca trebuie sa nu cazi prin gropi cand mergi pe o strada, si e bine ca s-au pavat strazile...dar o zona dintr-un oras este frumoasa mai ales datorita cladirilor de acolo. Ori in centrul istoric, in afara de cazuri izolate cand s-a mai restaurat o cladire (cinste proprietarului), situatia este foarte trista. Restul cladirilor sunt intr-o stare deplorabila, se darama pe tine. Si asta in conditiile in care citeam pe net ca cifra de afaceri a restaurantelor din centrul istoric ar fi fost acum vreo 2 ani (2010) de 100 milioane de euro, chiar 150 mil de euro: "http://www.businessmagazin.ro/cover-story/regele-centrului-vechi-povestea-afacerii-care-a-cucerit-inima-bucurestiului-7731723"
  Asta spune mult si depre ce fel de afaceristi (unii dintre ei) s-au cuibarit in zona. Oameni care exploteaza zona cat pot si daca maine se darama sandramaua macar au supt si ei cat au putut. Niciun fel de viziune pentru afaceri durabile.
  In rest, pe anumite strazi trebuie sa te strecori printre mese iar altele s-au transformat in parcare si ocazional bazar i(vezi zona din jurul bancii nationale).
  • -4 (6 voturi)    
   Inseamna ca nu stii cum era inainte... (Marţi, 8 mai 2012, 18:01)

   Remember [anonim] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Pe Lipscani, in afara unei carciumi dubioase mirosind a mici si a unei covrigarii, nu era nimic. O cloaca, asta era tot Centrul Vechi. Eu sunt vesnic surprins de amnezia cronica a romanilor, care par straini la ceea ce-i inconjoara... Asta era o situatie de acum 2-3 ani, nu de acum 30!
   Strazile erau desfundate si mizerabile, aproape pustii. Cu pietre din vremea lui Cuza. Pline de tigani zdrentarosi, care te acostau fara rusine. Acum 5 ani, nici nu visam la terasele elegante, la lumea nenumarata si la cladirile refacute de astazi!
   Pe ce lume traiti voi, care criticati orice?! Nu exista lume ideala, sau nu v-a spus nimeni acest lucru?!
   • +4 (4 voturi)    
    "Acum 5 ani, nici nu visam..." (Marţi, 8 mai 2012, 18:42)

    EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Remember

    "nici nu visam la terasele elegante, la lumea nenumarata si la cladirile refacute de astazi! "
    Care cladiri refacute? Vorbim de cateva...in rest s-a refacut pavajul pe strazi si atat. Poate pentru unii balciul care este acum in centrul vechi este OK. Pentru mine nu. Ai fost si tu prin alte orase din vestul Europei dar si din Romania sa vezi cum arata o zona restaurata si ordonata?
 • +6 (6 voturi)    
  :)) (Marţi, 8 mai 2012, 16:28)

  alex [anonim]

  le-a terminat :)...ieri seara nu erau terminate, poate peste noapte :D
  sunt destule zone cu probleme ( ma refer la strada/ asfalt ) si daca te uiti in sus ( pe lumina ) te intrebi cum de nu cad casele alea. dar se rezolva la primul cutremur...
  spatii de parcare nu. in rest muzica, bautura si xxxx cam asta e "centrul vechi" .la urma urmei olandezii fac destui bani din asta .
  • +7 (7 voturi)    
   apropo (Marţi, 8 mai 2012, 17:14)

   Bobby [anonim] i-a raspuns lui alex

   Pe lipscani sa va uitati foarte atent pe jos caci nu exista guri ca canal au pus inteligentii cartoane peste acele guri de aerisire. Iar politisiti sa stiti ca exista am vazut zilele trecute 2 ce spargeau semninte pe treptele bancii nationale impreuna cu o gasca de tigani-parcagii, banuiesc ca impart profitul...
 • +5 (5 voturi)    
  Asa arata de ceva timp (Marţi, 8 mai 2012, 17:08)

  Bobby [anonim]

  Ce e terminat? se lucreaza de ani de zile, pt pavarea a 2 stradute de 2-3 m latime si maxim 30 m lungime. Ce ati prezentat in poze exista de ani de zile, in schimb cladirile stau sa cada. In alte orase din europa Centrul vechi este de 10-15 ori mai mare si nu gasesti 1 cladire lasata la voia intamplarii asa cum regasesti la noi (proprietarii sunt obigati sa le renoveze, daca nu fac asta in decurs de cateva luni de zile primaria deschide licitatie pt. reabilitarea ei, iar proprietarii platesc firma castigatoare sub forma de credit sau o vand unora ce isi permit sa locuiasca acolo). In majoritatea oraselor "vechi" Praga, Viena o mare parte din cladiri sunt reconditionate cu bani europeni, la noi nu se face asta pt ca nu ar mai iesi spaga, prefera sa fure din buzunarul bucuresteanului.
 • +5 (5 voturi)    
  ce faceti cu masinile de acolo? (Marţi, 8 mai 2012, 17:22)

  axl [anonim]

  Desi sunt instalate bariere, starzile cu pricina sunt intesate de sute de masini. nu ai pe unde sa calci, pur si simplu. Reabilitarea strazilor, nu si a cladirilor. Cuiburi de tigani se regasesc la tot pasul. stau la balcoane (cand nu sunt in strada, pe trepetele cladirilor asa zis istorice).
  Propaganda ieftina.
 • -5 (5 voturi)    
  Carcotasi... (Marţi, 8 mai 2012, 17:31)

  omaha boy [anonim]

  Suntem un popor de carcotasi iar atunci cand trebuie sa-l atacam pe Oprescu trebuie sa criticam si ceea ce s-a facut bun in oras.Acum 4 ani Centrul era un dezastru iar acum este plin de straini care stau la mese si se simt bine in Bucuresti. Fara Oprescu zona era si acum moloz iar de faptul ca unele claditi nu arata bine nu este vina Primariei , ele au proprietari , Primaria si-a facut treaba si inca foarte bine . A mai ramas un colt de strada cum remarca un carcotas mai sus dar si aia se raface intr-o saptamana. Oricum votez OPRESCU DIN NOU...
  • +3 (3 voturi)    
   te priveste (Marţi, 8 mai 2012, 20:56)

   am [anonim] i-a raspuns lui omaha boy

   cu cine votezi. Aici era vorba daca este gata sau nu
   Daca vine alt primar...ala nu mai trebuie sa faca nimic ? Pai daca compari centrul asta cu centre din orase mai putin importante din Europa te apuca plansul - rasul . De acord...sa fim doar nemultumiti fara sa facem nimic chiar nu duce la progres.........
 • +4 (4 voturi)    
  Centrul istoric (Marţi, 8 mai 2012, 18:07)

  funny [anonim]

  ... a devenit istorie. Un centru istoric nu inseamna numai pavaje, cafenele, baruri de nu mai ai loc pe strazi si un targ prost asezat total neinspirat, iar ici si colo cate un anticariat. Nu vreau sa fiu negativista, dar stiind ca se poate mult mai bine si daca ar exista o viziune care sa ghideze lucrarile ar fi ceva mult mai frumos, nu ma pot abtine sa nu ma enervez...

  Centrul istoric ar fi putut insemna o oportunitate imensa pentru mestesugari si arta in general. Ar fi trebuit incurajate investitiile in galerii de arta, mici magazine de specialitate, poate chiar aducand in prezent mestesugurile care acum sunt pastrate numai in numele strazilor din zona.

  Dar cine sa se gandeasca la asta? Cei care abia astepta sa darame ruinele pentru a construi baruri de zi si de noapte? Parca era o stire despre asta acum ceva timp. In fine...trist!
 • -2 (4 voturi)    
  Reabilitarea zonei Lipscani (Marţi, 8 mai 2012, 18:11)

  milosh [utilizator]

  este una din prioritatile lui Sorin Oprescu.Nu stiu ce a durat mai mult:reabilitarea in sine sau sa scape Sorin Oprescu de faimoasa firma SEDESA,adusa de Bordureanu in Centrul Vechi?
 • +1 (3 voturi)    
  Meseria de critic, facultatea romanului (Marţi, 8 mai 2012, 18:23)

  Dan [anonim]

  Nu va mai criticati fratilor atat, sunteti chiar mai rau decat tiganii. Incet incet, se va face. Nu suntem Londra, nici Paris ori Amsterdam, sa avem bani din colonii ca sa ne putem permite mai mult. Romanul trebuie sa puna osul la munca, sa se mai lase de indeletnicirea inutila de a fi critic amator. Salutari din Melbourne.
 • +1 (1 vot)    
  Oprescu si placa (Marţi, 8 mai 2012, 19:00)

  Vizitiul [utilizator]

  Cam asa a terminat centrul istoric :P
 • +1 (3 voturi)    
  centru (Marţi, 8 mai 2012, 19:20)

  teo [anonim]

  Vreti sa vedeti un centru istoric cu adevarat reabilitat? Veniti la Sibiu.
  • -2 (4 voturi)    
   da, da, (Marţi, 8 mai 2012, 23:40)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui teo

   la sibiu o strada de mucava cu o piata de carton in capat, in stilul sasului pedeserist ciolanis. La brasov e intr-adevar altceva, centrul vechi e mult mai mare si chiar e renovat.
   • 0 (4 voturi)    
    filament ars (Miercuri, 9 mai 2012, 9:48)

    teo [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

    " strada de mucava"," piata de carton", n-ai prea fost inspirat alegand mucavaua si cartonul pentru a defini ceva care exista de sute de ani (cca 800). Asa ca, laso mai moale cu negarea evidentei fata de cum arata centrul Sibiului . Au spuso altii mai despeti ca tine. Cat despre primar , mai povestim cand Brasovul o sa fie capitala culturala europeana.......
    • +1 (3 voturi)    
     mie imi place f mult centrul Sibiului. (Miercuri, 9 mai 2012, 10:20)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui teo

     este muult peste centrul istoric din Buc (mic, inghesuit si inca darapanat).
    • -1 (3 voturi)    
     bai flacau (Miercuri, 9 mai 2012, 11:01)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui teo

     sint nascut in sibiu, am rude si prieteni acolo si ma duc cel puti o data pe an, asa ca las-o mai moale.cu ce spun altii, realitatea asta e, o strada si o piata si cam atit. Iat in ce priversta capitala culturala, nu prea vad legatura cu subiectul. Ramine cum am stabilit, vorba marelui jean constantin.
 • +1 (1 vot)    
  oprescule taci (Miercuri, 9 mai 2012, 1:59)

  alex [anonim]

  ce le mai place sa minta in comunicate de presa...ca nu stim decat noi cei din bucuresti ce e cu adevarat acolo...Oprescule mai ai mult pana termini....poate obligi proprietarii de terase sa consolideze si cladirile ca tu nu esti in stare...
 • +4 (4 voturi)    
  nu e "reabilitat", cel mult pavat - vad pt snobi (Miercuri, 9 mai 2012, 6:12)

  mneah [anonim]

  solutia carciumilor pe toata suprafata stradutelor, si cu etaje superioare care stau sa pice nu inseamna reabilitare.
  faptul ca barurile cu pricina stau acolo de ani de zile, dar niciunul din proprietari n-a investit un chior in renovarea cladirilor spune ca aceasta "solutie" nu serveste cu nimic reabilitarii centrului istoric.

  acum cativa ani, centrul istoric era o ingramadire de ruine si moloz, tiganie si viata boema. erau cateva baruri decente frecventate in mare parte de studenti - fire, club a, la ruine, mes amis etc. erau destul de multe. ei bine, astazi sunt de vreo 4-5 ori mai multe, toata ceafa groasa de Dorobanti s-a mutat aici, iar cand razbati cu privirea peste sutele de mese puse in strada vezi tot ruine si cladiri demolate, iar valoarea centrului istoric nu este scoasa in evidenta, ci, dimpotriva, ascunsa.

  nu cred ca sufocarea centrului istoric cu terase si carciumi inseamna reabilitare.
  inseamna, da, fabrica de facut bani.
 • +4 (4 voturi)    
  strada Hanul cu tei (Miercuri, 9 mai 2012, 6:17)

  mneah [anonim]

  am uitat de Hanul cu tei - straduta altadata pitoreasca, plina de galerii de arta, cu banci pe mijloc etc. cu barul Hanul cu Tei plasat discret la subsol, este astazi, evident, o TERASA de la un cap la altul :(

  cum au spus si alti comentatori, nu este nicio reabilitare, ci prost gust si manelism.
 • +3 (3 voturi)    
  asta e reclama mascata pentru Oprescu (Miercuri, 9 mai 2012, 9:48)

  teodor gugiu [anonim]

  Oricine a mers in ultimele zile prin "Centrul Istoric" a putut sa vada ca lucrarile sunt departe de a fi incheiate.
  • +1 (3 voturi)    
   oprescu, basescu, popescu - mai conteaza? (Miercuri, 9 mai 2012, 10:19)

   mneah [anonim] i-a raspuns lui teodor gugiu

   oprescu, videanu, basescu, halaicu... tot atatea personaje care AR FI PUTUT renova centrul istoric - si n-au facut-o. oprescu i-a pus cruce - fie ea si de marmura, dar tot cruce.

   indiferent de culoarea politica, TOTI primarii Bucurestiului si-au batut joc de acest oras frumos.

   pentru cei ce iubesc Bucurestiul, este foarte trist ce se intampla. la fel pentru cei obligati sa suporte zi de zi haosul si mizeria. cu atat mai mult cu cat, pana acum, Ceausescu era cunoscut ca marele distrugator al Bucurestiului. astazi, cand vezi, de pilda, in ce hal a ajuns zona Garii de Nord, iti dai seama ca istoria se repeta. cand vezi aberatii precum cea de langa catedrala Sf. Iosif si alti mastodonti plasati complet idiot...
 • +3 (3 voturi)    
  Poze (Miercuri, 9 mai 2012, 10:03)

  Raluca [anonim]

  Pentru cineva care nu este din Bucuresti si care se uita la pozele postate de voi, sincer nu e nici o diferenta majora. Daca puneati poze cu aceeasi locatie, inainte si dupa, poate intelegeam schimbarea. Ori lucrarile nu sunt fantastice ori pur si simplu nu reies din poze.
  • 0 (0 voturi)    
   lucrarile au fost jos (Miercuri, 9 mai 2012, 19:47)

   mneah [anonim] i-a raspuns lui Raluca

   la strazi, sub strazi etc. isi aveau, cu siguranta, rostul lor, si e bine ca au fost facute. dar erau lucrari de reparatie, nu de "reabilitare"

   exista, in articol, si o fotogalerie 2 - cu zona in timpul lucrarilor. sau cine a topait pe-acolo printre scanduri, sarme si gropi in noptile de petrecere - stie :D

   tocmai ca stiu ca s-a lucrat ceva - nu pot sa admit ca rezultatul arata atat de fad si dezamagitor. ca, inainte sa arate "cumva", zona a fost transformata intr-o imensa terasa fara pic de SPATIU PIETONAL propriu-zis. specificul zonei a fost intr-atata ignorat incat era totuna daca puneau barurile cu pricina pe un teren viran sau intr-un colt de mahala.

   probabil ca niste baieti au pompat bani la dom premar pentru autorizatii sa "colonizeze" zona, toata snobimea de Dorobanti s-a mutat aici, asa ca banii curg garla, iar bucurestenii s-au ales cu un nou colt de oras peticit.

   in vreo zece ani prevad si aparitia unor mastodonti de sticla prin zona. la un loc cu maghernitele, desigur...
 • +3 (3 voturi)    
  Sa nu ne grabim! (Miercuri, 9 mai 2012, 10:18)

  bogdanovici [anonim]

  Reabilitare si nu prea.
  S-ar putea sa gresesc dar reabilitare inseamna doar ca pavezi niste km de stradute? Ce se intampla cu majoritatea cladirilor care stau sa cada? E datoria primariei sa atraga investitori care sa le reabiliteze/reamenajeze, daca bugetul nu ii permite sa reabiliteze si cladirile.
  Practic ne bucuram ca dupa 5 ani de zile avem in centrul vechi stradute practicabile fara sa te manjesti de noroi, dar asta nu inseamna ca centrul vechi e reabilitat. Cladirile fac centrul vechi atractiv, nu stradutele!
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Miercuri, 9 mai 2012, 12:09)

  anonim [anonim]

  E normal sa coste milioane de euro daca se scoate piatra cubica veche (care are o durata de viata de sute, chiar mii de ani) si se inlocuieste tot cu piatra cubica, dar noua (si care costa sute de euro metrul patrat).
  Ar fi bine de mentionat si ca aceste lucrari de reabilitare care tocmai s-au "incheiat" se refera doar la strazi si nu la cladiri.
 • +3 (3 voturi)    
  Oprescu nici nu stie ca s-a reabilitat centrul (Miercuri, 9 mai 2012, 12:56)

  ticuta2IV1940 [utilizator]

  istoric,el se ocupa cu strazile suspendate si i-a scapat din vedere centrul istoric(sic).Iar problema cu tiganii ,acestia au devenit o populatie a Romaniei protejata precum cainii care au invadat pietele si tot Bucurestiul,cainii avand totusi o lege pe cand tiganii incalca legile .Rusine Oprescule n-ai facut nimic pentru bucuresteni din contra ai terminat cateva incepute de Basescu si Videanu,aaa,sa nu uit ,ai facut o statuie a lui TRaian in pu...lla. goala de care tu duci lipsa.
 • 0 (0 voturi)    
  fotogalerie (Miercuri, 9 mai 2012, 14:45)

  Protoss [utilizator]

  aveti un iframe pentru poze ingrozitor, hai mai faceti si voi update la site-ul asta ca e asa de 3 ani
 • -1 (1 vot)    
  In sfarsit, sunt mandru de Bucuresti (Miercuri, 9 mai 2012, 19:51)

  Sonia [anonim]

  Daca Oprescu ar fi avut un Consiliu care sa-l sprijine si sa nu actioneze ca o frana, la comanda politica, s-ar fi facut mult mai multe lucruri frumoase in Bucuresti.
 • 0 (0 voturi)    
  Avem Centru Istoric. In sfarsit! (Miercuri, 9 mai 2012, 20:04)

  Ada [anonim]

  Din cate am vazut, spaniolii au fost foarte incantati de Centrul Vechi. Corect! Avem in sfarsit un Centru Istoric european, cu tot ce trebuie pentru distractie. Sper ca ne-am mai castigat niste turisti pe viitor, daca spaniolii vor reveni.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by