Comisia Zonala a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov a decis clasarea ca monument istoric a casei de pe strada Dianei nr. 9 (langa Piata Rosetti), urmare a cererii inaintate de Ordinul Arhitectilor Bucuresti. Imobilul a fost construit la inceputul secolului XX, dupa planurile arhitectului Ernest Doneaud si a apartinut lui Dimitrie Ghika, fratele "monseniorului" Vladimir Ghika. Iarna trecuta, casa a fost lasata cu ferestrele si usile deschise, prada hotilor de fier vechi si oamenilor strazii, fiind devastata la interior.

Foto:

Potrivit studiului istoric in baza caruia s-a decis clasarea, imobilul a fost construit in perioada 1907-1911, data exacta neputand fi identificata deoarece nu s-a gasit in arhive autorizatia de construire. Edificiul a fost ridicat dupa planurile arhitectului Ernest Doneaud. Acesta a absolvit "Ecole de Beaux Arts" din Paris si a colaborat cu arhitectul Dimitrie Maimarolu la proiectarea Cercului Militar si Palatul Senatului.

Istoricul Andrei Pippidi, citat in studiul istoric, este de parere ca imobilul din strada Dianei nr. 9 a apartinut lui Dimitrie Ghika, fratele monseniorului Vladimir. Acesta a fost diplomat de cariera, ministru de externe in cabinetul lui Nicolae Iorga.

Decizia Comisiei Zonale urmeaza a fi validata si de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, dupa care Ministrul Culturii va semna ordinul de clasare a monumentului istoric. Potrivit legii, in toata aceasta perioada, casa are statut de monument istoric, iar proprietarii nu o pot demola. Mai mult, au obligatia de a o mentine in stare buna.