Zeci de castani din Gradina Botanica din Bucuresti au fost toaletati, din coroana lor ramanad doar cateva bete. Reprezentantii institutiei spun ca arborii aveau peste 100 de ani si ca reprezentau pericol public pentru vizitatori, fiind uscati. Fundatia Ecocivica este insa de parere ca multi dintre copacii toaletati erau sanatosi si nu era nevoie "sa fie ciunititi in acest hal".

Castani Gradina BotanicaFoto: Hotnews

"Avem aprobare de la Primaria Capitalei pentru toaletarea a 104 arbori. Sunt niste castani foarte batrani - au fost plantati in jurul anului 1900 - si reprezentau un pericol pentru vizitatori. Aveau crengile uscate, erau foarte uscati. Trebuia sa veniti toamna trecuta sa vedeti. Iarna trecuta, de la vant, chiar au cazut cativa arbori. Noroc ca lumea a stat in casa si nu s-a intamplat o nenorocire. Am preferat sa-i toaletam asa decat sa-i taiem si sa ramana gol. O sa le dea ramuri", a declarat pentru HotNews.ro directoarea Gradinii Botanice, Paulina Anastasiu. In plus, aceasta spune ca, printre castanii batrani, au inceput sa planteze pui de platani pentru ca, treptat, arborii vechi sa fie inlocuiti.

Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica, sustine ca, o parte dintre arborii toaletati sunt sanatosi si nu trebuia sa li se

Castani Gradina Botanica 2

Castani Gradina Botanica 2

Foto: Hotnews

aplice asemenea tratament: "Cunosc problema. Legea spune clar ca nu trebuie taiat mai mult de 30 la suta din coroana arborelui. In situatia in care sunt copaci batrani, se poate taia mai mult pentru regenerare insa nu se taie tot coronamentul. Noi credem ca ceea ce s-a intamplat la Gradina Botanica este gresit. Am verificat trunchiurile si pareau sanatoase, deci copacii puteau fi toaletati normal. Ei au taiat prea mult. Nu intelegem de ce au facut asta. Daca era bolnav un arbore, mai bine il taiau, nu sa-l ciunteasca asa". De asemenea, Dan Trifu sustine ca Gradina Botanica nu a respectat avizul de toaletare emis de Primaria Capitalei.

Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat ca vor verifica daca lucrarile de toaletare respecta avizul emis de institutie in acest caz.

Citeste si "Toaletarea de primavara, moartea copacilor din Capitala"