Primaria Sibiu vrea sa asfalteze o parte din strada Felinarului din centrul istoric al orasului, pavata in prezent cu piatra cubica. Lucrarile au inceput in aceasta saptamana, iar reprezentantii municipalitatii pretind ca fac acest lucru pentru a usura trecerea pietonilor. Societatea civila si vecinii sunt impotriva acestei initiative, mai ales ca piatra cubica de pe aceasta strada a fost pusa de curand.

Foto:

"Se asfalteaza trotuarele nu si partea carosabila. Aceasta va ramane cu piatra cubica. Primaria a luat aceasta decizie pentru imbunatatirea circulatiei pietonale", a declarat pentru HotNews.ro, Mirela Gligore, purtatoarea de cuvant a primariei.

Vecinii si societatea civila considera nepotrivita solutia Primariei Sibiu:

"Ar fi foarte rau sa asfalteze trotuarele. Mai ales ca noi am acordat doua premii pentru restaurarea exemplara a doua case de pe acea strada: str. Felinarului 6 si 8. Pacat ca o investitie publica vine si contrazice o investitie privata foarte corecta. Mi se pare nepotrivit din partea primariei sa faca asta mai ales ca, au pavat strada in urma cu un an sau doi. Nu ii vad sensul", a declarat, pentru HotNews.ro, Michael Engel, directorul fundatiei Heritas Sibiu.

"De la inceputul saptamanii am vazut ca se scoate piatra cubica si se duce de aici. Mi se pare o idee foarte rea, fiindca lucrarea s-a facut in urma cu un an cu multa truda si multi bani. De cand s-a pus piatra cubica pe strazile din <> au venit si turistii. Toata lumea spune ca este foarte frumos si foarte bine. Fac poze. Nu inteleg de ce strica asta. E adevarat, strada a fost stricata de lucrarile facute de Electrica, dar putea fi pusa piatra la loc. Cei de la Primarie ne-au spus ca este mai ieftin sa asfalteze, insa nu cred ca este adevarat. De asfaltat trebuie sa asfaltezi in fiecare an. Piatra cubica ramane acolo 100 de ani", a declarat, pentru HotNews.ro, Heilean Rosenstock, proprietara restaurantului de pe strada.

Heilean a cumparat casa de pe strada Felinarului nr. 8 si a investit circa 100.000 de euro pentru restaurarea imobilului. Lucrarile au durat 3 ani. In 2010, imobilul a castigat premiul oferit de filiala Sibiu-Valcea a Ordinului Arhitectilor din Romania. In 2011, proprietarii imobilului de pe strada Felinarului numarul 8 au castigat marele premiu pentru restaurare oferit de fundatia Heritas in cadrul Festivalului Huet.Urban, pentru incurajarea reabilitarilor corecte. In cadrul festivalului a fost premiata si Primaria Sibiu pentru reabilitarea strazii Movilei, care se intersecteaza cu strada Felinarului.

Fundatia Heritas a luat fiinta in luna mai 2007 si este succesoarea Proiectului de cooperare romano-german “Reabilitarea centrului istoric Sibiu/Hermannstadt”, derulat de catre Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica si Primaria Municipiului Sibiu in perioada 2000-2007.