Ultimul episod al serialului "Adio, Tovarasi!" va fi difuzat joi, 29 decembrie de la ora 22:10 de TVR 1. Cel de-al saselea episod, intitulat "Colapsul", prezinta perioada 1990-1991 in U.R.S.S si culmineaza cu sfarsitul Uniunii Sovietice.

Afis Adio TovarasiFoto: Hotnews

Serialul "Adio, Tovarasi!" este parte a evenimentului multimedia care marcheaza 20 de ani de la destramarea U.R.S.S si este completat de o platforma web, un volum, si mai multe alte actiuni paralele.

Regizorul serialului, Andrei Nekrasov, este unul dintre cei mai apreciati realizatori rusi ai momentului. Acesta lucreaza ca cineast independent, scenarist si regizor de film si teatru stabilit in Sankt Petersburg si Helsinki. A lucrat alaturi de Andrei Tarkovsky la filmarea si montajul peliculei "Sacrificiul" (1986). Printre cele mai mari reusite ale sale se numara "Springing Lenin" pentru care a castigat premiul UNESCO la Festivalul de Film de la Cannes in 1993 si "Love is as Strong as Death", castigator al premiului FIPRESCI in 1997. Filmul sau "Lubov and Other Nightmares" a fost bine primit la Berlinale si Sundance si i-a consolidat imaginea de rebel.

Documentarul "Russian Lessons" a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Sundance iar "Rebellion: The Litvinenko Case" a fost selectionat in competitia Festivalului de Film de la Cannes si a castigat mai multe premii printre care Premiul Rudolf Vrba acordat de Festivalul One World Praga si Premiul pentru cel mai bun Documentar la Festivalul International de Cinema Contemporan din Mexico.

"Adio, Tovarasi!" este o coproductie Artline Films, Gebrueder Beetz Filmproduktion si ARTE. Pentru Romania coproducatorii serialului sunt Hi Film si TVR.