Cel de-al patrulea episod al serialului "Adio, Tovarasi!" va fi difuzat joi, 15 decembrie de la ora 22:10 de postul public de televiziune, canalul TVR 1. Episodul, intitulat "Speranta", descrie o serie de evenimente, printre care deportarile masive in Siberia, izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial, aparitia unor publicatii (cea mai cunoscuta fiind revista Sputnik) si libertatea religiei ca urmare a reformelor Glasnost si Perestroika, despre popularitatea lui Boris Eltin si conflictele etnice din Georgia.

Cel de-al patrulea episod aloca o importanta deosebita Romaniei comuniste. Aceasta este prezentata prin imagini de arhiva si prin interviuri realizate cu o serie de persoane care povestesc despre ororile pe care le-au trait in perioada comunista. Printre cei care au acceptat sa relateze despre viata in timpul regimului lui Nicolae Ceausescu, se numara si Sergiu Celac, translatorul dictatorului pana in 1978.

Episodul ilustreaza sistematizarea Romaniei, prin distrugerea satelor traditionale si mutarea taranilor la oras in locuinte colective. De asemenea, este prezentata si construirea Casei Poporului intre 1984-1989 care a constribuit semnificativ la inrautatirea nivelului de trai al romanilor. Pentru acestia, visul lui Ceausescu de a construi cel mai mare palat din lume a insemnat rationalizarea hranei, iar intreruperea frecventa a curentului electric si a incalzirii devenise o obisnuinta.

In plus, o fosta studenta la Sociologie ofera detalii despre interzicerea avortului, lipsa oricarei metode contraceptive si a experientei dramatice prin care a trecut din cauza acestei interdictii.

Serialul "Adio, Tovarasi!" este parte a evenimentului multimedia care marcheaza 20 de ani de la destramarea U.R.S.S si care este completat de o platforma web, un volum, si mai multe alte actiuni paralele. Seria de documentare este difuzata saptamanal, in fiecare joi, de la ora 22:10 pe postul de televiziune TVR 1.

Trailerul oficial al serialului poate fi vizionat aici

"Adio, Tovarasi!" este o coproductie Artline Films, Gebrueder Beetz Filmproduktion si ARTE. Pentru Romania coproducatorii serialului sunt Hi Film si TVR.