Americanii comemoreaza duminica 10 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, despre care multi spun ca au schimbat lumea, si pe cei aproape 3.000 de oameni care si-au pierdut viata in atacurile teroriste cu avioane deturnate, in timp ce autoritatile din New York si Washington iau toate masurile de precautie pentru a se asigura ca ceremoniile se desfasoara fara probleme, noteaza Reuters.

Foto:

Ora 21:00 Ceremonia de comemorare a 10 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 s-a incheiat dupa citirea numelor celor 3.000 de persoane disparute.

  • Click pe poza pentru o fotogalerie cu atentatele de la 11 sept 2001 si ce s-a construit in locul WTC

La 08:46 (ora locala) s-a tinute un minut de liniste pentru comemorarea victimelor, ora exacta cand primul avion a lovit WTC. Momentul de reculegere a fost marcat si digital, in intreaga lume, pe retelele de socializare.

Au urmat momente de reculegere pentru momentul cand al doilea avion a intrat al doilea turn - ora 09:03, lovirea Pentagonului - ora 09:37 si prabusirea avionului in campul din Shanksville, Pennsylvania, dupa ce pasagerii s-au luptat cu teroristii - ora 10:03.

Citeste aici filmul evenimentelor de la 9/11.

Ceremonia la New York va fi marcata de deschiderea oficiala Memorialului construit pe fostul amplasament al turnurilor in Manhattan, pana nu demult numit "Ground Zero", care are doua piscine pe marginea carora sunt scrise numele celor care au murit. Aici vor fi citite numele celor 2970 de victime (vezi aici lista numelor) si vor fi trase clopote in memoria lor. Patru cetateni romani au murit in atentate, potrivti Ministerului de Externe.

Vezi mai jos imagini de la ceremonii

Atat New York-ul cat si Washington-ul au fost in alerta maxima fata de ceea ce a fost descrisa ca o amenintare "credibila insa neconfirmata" al unui complot al-Qaeda de a ataca SUA din nou, la exact 10 ani de la prabusirea Turnurilor Gemene.

Securitatea a fost intarita in special in Manhattan, unde politia a instalat puncte de control al masinilor pe strazi, precum si pe podurile si tunelurile de intrare in oras.

Presedintele Barack Obama si fostul presedinte George W. Bush, care se afla la conducerea SUA la vremea atacurilor, au fost prezenti la ceremonia din New York, iar in cursul zilei Obama a fost prezent si la ceremoniile de la Pentagon si Pennsylvania.

"Datorita eforturilor personalului militar si al profesionistilor din serviciile de informatii si securitate, nu trebuie sa existe niciun dubiu: astazi, America este mai puternica si al-Qaeda este pe drumul infrangerii", a spus Obama in adresarea saptamanala de la radio si online.

"Amintirea acelei dimineti este proaspata, precum si durerea", a declarat Bush sambata la ceremonia din Shanksville.

Citeste materiale despre evenimentele de la 9/11 pe pagina speciala Hotnews.ro.