Fostii presedinti americani George W. Bush si Bill Clinton au adus sambata un omagiu "eroilor" care s-au luptat cu teroristii care au deturnat zborul 93, la Shanksville, campia unde avionul s-a prabusit, relateaza AFP.

Un lung zid de marmura alba, pe care sunt scrise numele celor 40 de pasageri si membri ai echipajului, a fost dezvelit pe locul unde a cazut avionul Boeing 757.

In 11 septembrie 2001, mai multi pasageri ai cursei 93 au impiedicat piratii aerului sa intre cu avionul in Dealul Capitoliului din Washington, care se afla la 20 de minute de zbor. Avionul s-a prabusit intr-o mare de flacari.

George W. Bush, presedintele SUA in urma cu 10 ani, si predecesorul sau Bill Clinton, actualul vicepresedinte Joe Biden si presedintele Camerei Reprezentantilor John Boehner au asistat sambata la ceremoniile de la Shanksville.

"Eroii" zborului 93 "au fost un exemplu care ne inspira pe toti", a spus Bush, adaugand ca cei care "au ales sa-si apere tara" in anii care au urmat au impiedicat "dusmanii nostri sa atace America din nou". "Una dintre lectiile din 11-Septembrie este ca raul este real, iar curajul la fel", a spus acesta.

Bill Clinton a preluat cuvantul, vizibil emotionat. "Doar Dumnezeu stie cate vieti au salvat, au impiedicat teroristii sa revendice istoria", a spus fostul presedinte.

Duminica, presedintele Barack Obama se va afla in acelasi loc, pentru o ceremonie comemorativa.

Securitatea a fost intarita, cu o zona de interdictie a zborurilor pana la 18.000 de picioare (5.500 de metri) deasupra Shanksville, situat la circa 200 km de Washington.

Acumn, memorialul este constituit dintr-un "camp de onoare" care coboara lent spre locul unde s-a prabusit avionul, precum si dintr-o zona de primire a vizitatorilor.

Proiectele prevad realizarea unei paduri de 40 de copaci si un "turn al vocilor" de 28 de metri, dar lipsesc inca 10 milioane de dolari pentru concretizarea acestui plan. Sambata, Clinton a anuntat ca va ajuta, alaturi de John Boehner, la strangerea acestor fonduri.

Cu exceptia unui film pe marginea acestui subiect, istoria zborului 93 a fost eclipsata de distrugerea turnurilor gemene World Trade Center si de atentatul care a lovit Pentagonul.

Inregistrarile descoperite dupa prabusirea avionului au aratat cum pasagerii si echipajul, care aflasera de atentatele impotriva World Trade Center prin intermediul telefoanelor mobile, au incercat sa preia controlul asupra avionului.

Noul memorial are si critici. In ziarele locale, este publicata o pagina de reclama in care se afirma ca monumentul seamana cu semiluna islamica si este orientat spre Mecca.