​Cand Turnurile gemene din New York s-au prabusit in dimineata zilei de 11 septembrie 2001, un singur cetatean american nu se afla pe planeta Pamant - astronautul Frank Culbertson a asistat la istoria tragica din spatiu de la 480 kilometri departare, mai precis de pe Statia Spatiala Internationala, unde se afla impreuna cu doi astronauti rusi, scrie CNN.

Fum deasupra WTC, imediat dupa atacuri (dimineata 11 sept 2001)Foto: NASA
  • Click pe fotografiile din articol

NASA a dat publicitatii vineri scrisorile pe care Culbertson le-a scris si fotografiile pe care le-a facut cand statia spatiala a trecut deasupra New York-ului, chiar dupa ce avioanele au intrat in World Trade Center.

Cubertson scrie ca a auzit de atentat prima data prin radio, de la un medic de zbor NASA.

"Am fost socat, apoi ingrozit. Primul gand a fost ca nu este de fapt o conversatie reala, ca ascult in continuare muzica lui Tom Clancy. Pur si simplu nu parea posibil ceva la o asemenea scara in tara noastra," scrie el.

Cum si-a incheiat Clubertson scrisoarea in acea zi: "Pe langa impactul emotional provocat de faptul ca tara noastra a fost atacata si mii de oameni si poate chiar prieteni au fost ucisi, cel mai coplesitor sentiment acolo unde ma aflam era unul de izolare".

Fumul deasupra WTC poate fi inca vazut pe 12 sept

Fumul deasupra WTC poate fi inca vazut pe 12 sept

Foto: NASA

Astronautul american a continuat sa scrie si a doua zi: "Este oribil sa vad fum iesind din ranile din tara noastra, dintr-un punct atat de fantastic. Dihotomia intre a te afla pe o nava spatiala dedicata imbunatatirii vietii pe pamant si a privi cum viata este distrusa de acte voite, teribile sunt zguduitoare pentru psihic, indiferent cine ai fi", scrie el.

"Este greu de descris cum ma simt fiind singurul american complet in afara planetei in astfel de momente. Senzatia ca ar trebui sa fiu acolo cu voi, incercand sa intelegem, sa ajut, este coplesitoare."

Atentatele l-au afectat si personal pe Culbertson, care scrie a doua zi: "Am aflat ca pilotul avionului care a lovit Pentagonul era Chic Burlingame, coleg de clasa cu mine. Ce pierdere teribila, insa sunt sigur ca Chic s-a luptat curajos pana la final. Si lacrimile nu curg la fel in spatiu..."

Citeste aici scrisorile complete ale lui Culbertson. Vezi pagina speciala a NASA dedicata 9/11.