Donald Rumsfeld era secretarul american al Apararii in administratia Bush la momentul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Acesta a explicat intr-un interviu pentru emisiunea Newsnight difuzata de televiziunea BBC 2 ca l-a sfatuit pe presedintele George W. Bush sa nu numeasca actiunile declansate ulterior impotriva gruparii al-Qaeda si a talibanilor un "razboi impotriva terorismului".

Donald RumsfeldFoto: Captura BBC

In cadrul interviului, fostul secretar american al Apararii a povestit ca a incercat sa-l convinga pe presedintele George W. Bush ca eticheta de "razboi impotriva terorismului" este una gresita.

"Am pierdut. El a decis sa-i spuna asa", a declarat Rumsfeld.

"Cred ca atunci cand spui cuvantul "razboi" se intelege ca va fi o lupta cu gloante, tancuri si avioane, iar in ce ne-am angajat noi e mai mult de atat; nu va fi castigat cu gloante, este o chestiune ce priveste competitia de idei, modul in care ne traim vietile. In al doilea rand, odata ce spui "razboi", se intelege ca Pentagonul se va ocupa de el. Si odata ce spui "razboi impotriva terorismului", vorbesti de fapt de... teroarea e o tehnica, o metoda folosita de inamic; acestia ar putea folosi tancuri, avioane, ar putea avea activitati teroriste... dar nu duci de fapt un razboi impotriva tancurilor, teroristilor, duci un razboi impotriva celor care incearca sa omoare femei si copii nevinovati", a argumentat Rumsfeld.

  • Urmareste aici declaratiile lui Donald Rumsfeld pentru BBC

Interviul integral cu fostul secretar american al Apararii va fi difuzat vineri seara pe BBC 2, intr-un emisiune speciala dedicata atacurilor de la 11 septembrie 2001.