11 Septembrie 2001 nu a fost cel mai important eveniment al primului deceniu al secolului XXI, crede analistul american David J. Rothkopf, un adept al teoriei incalzirii globale, intr-un editorial publicat de Foreign Policy si citat de Slate.fr. "Da, 11 Septembrie 2001 este o data importanta. Dar o supraestimam inca de la inceput", spune acesta, care prezinta viziunea sa asupra celor mai importante 10 evenimente ale inceputului de secol.

El afirma ca evenimentele de la 11 septembrie sunt tragice si au aratat eroismul a numerosi americani, dar importanta lor este usor de supraevaluat. "De fapt, le supraestimam inca din prima zi".

Iata mai jos editorialul scris de David J. Rothkopf.

Organizand un atentat cu costuri reduse (si cu riscuri relativ limitate), realizat de o mana de oameni, Osama bin Laden a reusit inainte de toate sa provoace una dintre reactiile cele mai disproportionate din istoria militara. America era zdruncinata si evident dezorientata; o adevarata furtuna emotionala, care a sfarsit prin a costa mii de miliarde de dolari si sute de mii de vieti. bin Laden a vizat Wall Street si Washington; el a vrut sa dea o lovitura simbolurilor puterii americane dar, facand asta, a atins punctul cel mai dureros: sensul occidental al perspectivei.

Am devenit nebuni

Cand evocam 11 Septembrie, facem din asta un eveniment comparabil cu Pearl Harbor, punctul de plecare al unui razboi impotriva unui dusman care avea dorinta - si, teoretic, era capabil - sa reduca la neant the American way of life (ceea ce nu era cu siguranta cazul al-Qaeda, grupare extremista disparata care dispunea de o marja de manevra redusa). Vorbim de un razboi cultural, de o lume divizata. Am reorganizat serviciile de securitate cu singurul scop de a urmari cateva mii de ticalosi. Am devenit nebuni.

Dar suntem pe punctul de a ne reveni. America se retrage din Irak, este pe punctul de a parasi Afghanistanul, l-a anihilat pe bin Laden si pe numerosi dintre fidelii sai - si acum poate in sfarsit sa inceapa sa devina constienta de propria sa nebunie. Cel putin, teoretic. In urmatoarele zile, vom vedea documentare si reportaje fluvii, interviuri cu familiile victimelor si cu eroii; si, o data in plus, masina americana de facut legende se va pune in miscare.

David J. Rothkopf subliniaza ca nu are nici o intentie de a minimiza brutalitatea atentatelor din 11 septembrie 2001 sau teribilul impact al atacurilor - si al consecintelor. "Dar suntem din nou pe punctul de a crea un eveniment de o importanta istorica extrema, care ii va permite lui insusi sa defineasca epoca noastra". Cand nu a fost, in final, decat decat o diversiune. O 'Mare Diversiune', care a captat atentia americanilor si a numeroase alte popoare si a deturnat atentia de la chestiuni mai importante. Aceasta diversiune incarneaza triumful lui bin Laden si esecul nostru. Victoria va fi a noastra cand vom accepta sa revenim la realitate.

Pentru a realiza aceasta revenire la precizia istorica, am putea incepe prin a regandi deceniul acesta si prin a ne intreba care evenimente si fenomene se dovedesc, pe termen lung, mai importante decate 11 Septembrie. Cate evenimente vor putea, in cartile de istorie de maine, sa depaseasca (sau sa eclipseze) atentatele, efectele imediate si organizatorii lor? Zeci, fara indoiala. Iata mai jos primele zece evenimente considerate de analistul american ca fiind mai importante decat atentatele sangeroase din 11 Septembrie.

  • 10. Reactia Statele Unite dupa atentatele din 11 Septembrie

Unii spun ca reactia excesiva a Statele Unite in fata atentatelor dovedeste prin ea insasi importanta istorica a atacurilor; dar aceasta reactie a fost atat de irationala si de direct legata de trecutul Americii (invazia din Irak, de exemplu) incat trebuie considerata un subiect separat.

Sunt deja multi ani de cand armata americana este angajata pe teritoriul irakian si in regiune, direct si indirect. De altimenteri, acest razboi a fost un "razboi ales"; un act pur autodistructiv, la fel ca si violarea a chiar principiilor natiunii noastre, la Abou Ghraib si la Guantanamo. Auto-terorism, intr-un sens al cuvantului.

Reactia Americii a facut mai mult rau decat evenimentul initial, pus in scena de criminali de joasa speta cu singurul scop de a ne provoca. Ea ne-a invata cu siguranta sa luptam mai bine impotriva terorismului (si putem aici cita 'razboiul serviciilor secrete' si atacurile dronelor, de care s-a plans chiar si bin Laden). In cele din urma, anvergura si consecintele sale depasesc cu mult evenimentul care a provocat aceasta reactie.

  • 9. Primavara Araba

Nimeni nu stie cum va evolua valul de revolte care a zguduit Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Ceea ce stim, in schimb, este ca avem semnul care anunta o schimbare de profunzime. al-Qaed si Statele Unite nu ar fi reusit niciodata sa rastoarne atatea guverne intr-un timp ata de scurt.

Din punct de vedere social, aceste revolutii au mai mult impact decat miscarile extremiste si sunt legate mult mai direct de interesele populatiilor locale - am avea deci tot interesul sa pariem pe victoria lor asupra asasinilor fundamentalisti, care raman dedicati strategiei lor depasite si ineficiente. Statele Unite au avut dreptate atunci cand s-au aratat interesate de actorii ne-statali si de puterea asimetrica - dar nu au reusit sa inteleaga ca aceasta putere vine din alta parte.

  • 8. Reechilibrarea Asiei

Aceasta tendinta este legata de evenimentul cel mai important al deceniului, dar impactul pe care il va avea asupra oamenilor si a politicii externe internationale va fi mai puternic decat orice alt eveniment care a avut loc in Afghanistan, Pakistan sau in orice alta tara din Orientul Mijlociu.

De altfel, toti actorii internationali au interesul ca Asia sa faca eforturi importante pentru a forma noi aliante si pentru a lega noi relatii; acest fenomen ar putea avea un rol determinant in zona afghano-pakistaneza, pentru ca presupune, intre alte proiecte, intarirea legaturilor dintre America si India, dorita de Washington.

Evolutia acestei aliante intre cele mai mari doua democratii din lume va avea consecinte regionale importante in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului si suprimarea amenintarilor care vin din Pakistan. Ea va servi, de asemenea, ca o contragreutate la China.

Aceste reorientari strategice afecteaza multe alte tari din Asia, deoarece formarea de noi aliante si aprofundarea relatiilor au drept prim scop crearea unui front comun in fata Chinei, si, in acelasi timp, de a gestiona consecintele propriei cresteri si a cresterii altor puteri emergente, precum India sau (in viitorul apropiat) o eventuala Coree unificata.

Subiectul este complex, in conditiile in care, in lumea politicii externe, Asia este 'locul de joaca pentru cei mari'. Desigur, Orientul Mijlociu tine cel mai adesea prima pagina a ziarelor dar, pe termen lung, aceasta regiune face parte din divizia secunda.

  • 7. Stagnarea SUA si a altor puteri economice din lumea dezvoltata

Aceasta tendinta a debutat cu cativa ani inainte de 11 Septembrie, cu prabusirea economica a Japoniei. Ea s-a intensificat insa in anii 2000.

Pentru prima oara in istoria lor, Statele Unite au cunoscut un deceniu marcat de lipsa crearii de locuri de munca si de un venit mediu in scadere. Europa s-a confruntat si ea cu cateva esecuri si aceasta slabiciune a 'stalpilor lumii' de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a provocat o reorganizare a peisajului geopolitic.

In conditiile in care conjunctura economica pune bete in roate, marile puteri sa vad obligate sa coopereze intr-un mod diferit. In Statele Unite, a pus capat universalismului efemer si neavizat al epocii Bush.

  • 6. Inventarea mediilor sociale

Ce este mai importanta? Distrugerea World Trade Center si uciderea a catrova mii de persoane nevinovate sau un mediu care interconecteaza o jumatate de miliard de oameni asa cum nimeni nu a mai reusit pana in prezent sa o faca, si cum a facut-o Facebook? Sa stai fara celular in Waziristan sau sa participi la o revolutie Twitter in piata Tahir din Cairo?

  • 5. Proliferarea telefoanelor mobile si a computerelor de buzunar

Principalul fenomen tehnologic al ultimilor zece ani este democratizarea telefonului mobil, fara precedent, si care a reusit sa schimbe lumea.

In 1991, cu zece ani inainte de 11 Septembrie, pe planeta existau doar 16 milioane de abonati. Acum, exista aproape sase miliarde.

In 2011, numarul de SMS-uri trimise va fi de circa opt miliarde. In trei sau patru ani, telefonul mobil va deveni principalul mijloc de acces la Internet. Si progresul cel mai important se inregistreaza in economiile emergente. Acum exista mai multe mobile cu camera foto decat aparate de fotografiat.

Cu totii suntem conectati. Toti suntem martori. Facem parte dintr-o retea mondiala de informatii, o coalitie instantanee, dintr-o multime, dintr-un electorat.

  • 4.  Crahul din 2008

In 9 octombrie 2007, indicele Dow Jones a inregistrat un record absolut, cu 14.164 puncte. In martie 2008, a atins abisul: 6.496 puncte. O cadere de 54%. Va fi nevoie de 17 luni pentru a se redresa, si cine stie ce ne rezerva viitorul...

Piata americana a imobiliarelor, care a atins punctul culminant in 2006, nu inceteaza sa navigheze in deriva; imbunatatirile sunt practic inexistente si, daca ar fi sa credem anumiti experti, sectorul nu va putea sa-si egaleze vechile recorduri inainte de cativa ani buni - daca va mai reusi acest lucru vreodata.

Pierderile sunt de mii de miliarde de dolari. Criza a aruncat sute de milioane de persoane intr-o mizerie inca si mai adanca, a distrus fonduri de pensii, a avut un efect imediat asupra bunastarii a miliarde de oameni si a pus in discutie viabilitatea mai multor state si a numeroase societati. Este inca dificil de masurat anvergura acestui fenomen. Repercusiunile politice si strategice ale crizei (reevaluarea prioritatilor nationale, modul in care lumea percepe 'capitalismul american') eclipseaza atentatele din 11 Septembrie.

  • 3. Criza din Zona Euro si crahul din 2011 - 2012

Declinul economiilor din lumea dezvoltata, crahul din 2008, supra-indatorarea irationala a guvernelor europene si gestiunea lipsita de rigoare a sectorului bancar (precum si anumite probleme nationale locale, ca incapacitatea Spaniei de a invata lectiile crizei imobiliare din SUA) au fragilizat economia mondiala.

Acest fenomen ar putea antrena sfarsitul Uniunii Europene, moartea euro si (daca aceste doua lucruri vor deveni realitate) va arunca lumea intr-o noua criza; o criza a carei gravitate ar putea depasi crahul din 2008. Ea va avea un impact si mai distrugator asupra economiilor mondiale, care sunt deja fragilizate.

Si daca va pune punct experientei europene, garant al pacii timp de mai multe decenii pe batranul continent, afectat mult timp de razboaie, ea va avea un impact mult mai important decat 11 Septembrie - din motive radical diferite.

  • 2. Incapacitatea de a ataca problema incalzirii climatice

Incalzirea planetara legata de activitatile umane cunoaste o accelerare fara precedent. Dovezile exista si se acumuleaza. Comunitatea stiintifica afirma aproape la unison ca acest fenomen constituie o amenintare existentiala pentru numeroase forme de viata si pentru zonele joase de uscat, unde traiesc miliarde de oameni. Pamantul se confrunta cu un pericol fara precedent si, in acest timp, guvernele noastre se ocupa de cu totul alte lucruri.

Daca temperatura medie a planetei va creste cu cateva grade in cursul secolului XXIe, 11 Septembrie va trece aproape neobservat in fata unui fenomen care va schimba insasi natura vietii terestre - iar numarul victimelor il va depasi cu mult pe cel al atentatelor din New York sau al razboaielor care au urmat.

  • 1. Ascensiunea Chinei si a celorlalte tari din BRIC

Daca incalzirea climatica nu ocupa primul loc este pentru ca toate efectele sale nu se resimt inca. Conturul lumii viitoare - precum cresterea economica si geopolitica mondiala - va fi modelat de influenta noilor puteri ale secolului XXI: China, India si Brazilia, intre altele.

Primele doua tari nu sunt deloc 'noi' puteri. China si India au dominat economia mondiala din negura istoriei si pana in prima jumatate a secolului XIX.

Ascensiunea economica a celor doua tari a fost unul dintre principalele motoare ale cresterii mondiale: ramane de vazut daca anul 2011 va fi marcat sau nu de un crah bursier; daca Statele Unite si Europa vor putea sa se imprumute in continuare pentru a-si relansa economiile; daca lumea va ajunge la un acord asupra emisiilor de gaze cu efect de sera; daca vom reusi sa limitam, o data pentru totdeauna, proliferarea armelor de distrugere in masa.

Tarile BRIC si-au inceput ascensiunea in epoca obsesiei americane pentru bin Laden; astazi, viitorul SUA depinde de capacitatea lor de a-si concentra atentia asupra evenimentelor fundamentale.

***

Asta inseamna ca atentatele de la World Trade Center au fost nesemnificative? Nu, bineinteles. 11 septembrie 2001 ramane o data aparte in istoria Americii; a schimbat viziunea pe care o aveam asupra vulnerabilitatilor americane, a naturii amenintarilor care planeaza asupra SUA si a conceptului de putere in lume.

I-a determinat pe american sa readuca in discutie numeroase idei preconcepute legate de natura Americii, de aliantele sale, de puterea militara si de viziunea SUA asupra lumii. Costul uman al atacurilor si repercusiunile au fost teribile - pentru victimele teroristilor, pentru familiile soldatilor americani si pentru numeroasele victime ale operatinilor militare americane.

A schimbat America. I-a arata limitele. Ne-a constrans sa ne reanalizam. Ne-a slabit - si nobletea unei maini de americani in fata acestei incercari ne-a permis sa trecem prin durere. In cele din urma, evenimentul a fost plin de invataminte.

Unul dintre aceste invataminte este esential: in perioada de criza, o natiune trebuie sa faca totul pentru a-si pastra mintea limpede, pentru a putea sa plaseze fiecare eveniment intr-un context mai larg - si sa evalueze aceste evenimente prin prisma interesului pe termen lung. Nu ne mai putem permite sa lasam un eveniment izolat sa paraziteze viziunea de ansamblu, ca o gaura neagra istorica capabila sa aspire si sa deformeze tot ce o inconjoara.

"Daca vrem sa trimite 11 Septembrie la rangul de simplu fapt istoric, trebuie sa incepem prin a face diferenta intre ce este si ce nu este; sa analizam motivele importantei sale si sa intelegem ca nu a fost decat unul dintre numeroasele evenimente care au marcat primul deceniu al secolului XXI", incheie David J. Rothkopf.

********

Rothkopf este presedinte si director la Garten Rothkopf, o companie internationala specializata in tendintele evolutiilor globale, in special cele asociate cu schimbari climatice si decizii energetice, piete emergente si risc global.

A scris peste 150 de articole publicate in The New York Times, The Washington Post, USA Today, The Financial Times, The International Herald Tribune, The Los Angeles Times, The Miami Herald, Foreign Affairs si Foreign Policy.

In ultima sa carte, Superclass: The Global Power Elite and the World They Are Making. (martie 2008), el sustine ca 6.000 de indivizi, reuniti pe motive geografice, pedigree, networking si noroc, detin o putere de neegalat asupra lumii afacerilor.