Casey Owens isi aminteste doar atat despre 11 septembrie 2001: se invoise de la scoala pentru ca era racit, statea in pat la mama sa si se uita la desene animate la televizor. Avea 7 ani. A sunat telefonul fix, iar mama sa a schimbat imediat pe un canal de stiri. Turnurile gemene ardeau in New York, la circa 1.200 de kilometri de casa sa din Carolina de Sud. Mama lui a inceput sa planga. Owens, 17 ani, este unul dintre mii de tineri care s-au inrolat in armata inpirati de atentatele de la 9/11, in umbra carora au crescut, noteaza Associated Press, intr-un material citat de Yahoo News in pagina dedicata comemorarii atacurilor.

Soldati americani in IrakFoto: Agerpres/AP

"Eram ingrijorat pentru ca mama era ingrijorata. Eram speriat. Ea spunea ca s-ar putea sa se abata un razboi asupra SUA. Eu voiam doar sa ma uit iar la desene", povesteste Owens.

La 10 ani de atunci, Owens se afla intr-un birou de recrutare al armatei, cu mama sa. Cand va absolvi liceul, baiatul de 17 ani va merge intr-o baza de intructie militara in iunie.

Casey Owens, in timpul interviului

Casey Owens, in timpul interviului

Foto: Agerpres/AP

Atacurile de la 11 septembrie "au fost unul dintre principalele motive pentru care vreau sa merg in armata", a spus el. "Sa ajut in lupta pentru libertate si sa ma asigur ca nu se va mai intampla inca o data".

Zeci de mii de tineri, barbati si femei, precum Owens care s-au inrolat in armata in acest an au crescut in umbra atacurile de la 9/11, cei mai multi fiind prea mici pentru a-si aminti lumea dinaintea de tragedie. Unii dintre ei spun ca vor sa isi faca serviciul militar pentru o tara care a fost in razboi impotriva terorismului de cand erau copii; altii spun ca vor sa gaseasca o modalitate de a aduce control intr-o lume care pare ca a scapat de sub control.

"Cred ca teroristii vor avea planuri in viitor. Insa armata noastra ii va astepta", declara Tim Freeman, 20 de ani, recrut in marina militara. Acum 10 ani, Freeman era in clasa a cincea. Tatal lui l-a luat de la ore dupa ce primul avion a lovit in WTC si Freeman isi aminteste ca era confuz, uitandu-se la toti adultii care fie erau incremeniti, fie plangeau.

"Nu mi-am dat seama ca este o catastrofa". La cateva zile mai tarziu, cand parintii si profesorii i-au explicat ce se intamplase, Freeman si-a promis sa se inroleze. Pe masura ce a crescut si a flat despre al-Qaeda si terorism, decizia lui a devenit si mai puternica. "9/11 m-a adus mai aproape de tara mea", spune el. "Mi-a aratat drumul spre marina."

Tanarul s-a tuns deja ca un soldat si zambeste cand este intrebat daca este nerabdator sa mearga in tabara de instructie in februarie. Stie ca anul viitor pe vremea asta s-ar putea afla in lupta in Afganistan sau Irak. "Sa se intample orice. Nu imi va fi frica", a spus el.

"Cand eram mai tanar, eram pacifist; 9/11 m-a facut sa vreau sa lupt pentru tara mea"

George Walker, 18 ani, s-a gandit la 11 septembrie de-a lungul anilor. Unchiul sau a fost ucis in acea zi, in timp ce lucra in World Trade Center si isi aminteste de drumul lung si trist pana la inmormantarea lui in New York. "9/11 era peste tot cand cresteam", spune el. La 13 ani s-a decis ca vrea sa fie soldat in marina.

Inrolarea in armata nu a crescut in anii ce au urmat atentatelor. Armata si-a atins obiectivele de recruti in 2001 si 2002, insa pana in 2005 ii lipseau 80.000 de soldati din numarul tintit.

Insa au fost oameni care s-au inrolat pentru ca erau nervosi pe teroristi. Iar economia in criza a jucat un rol important. Mai multe ramuri ale armatei raporteaza cifre care ating tinta de inrolare sau chiar o depasesc si care atrag recruti mai bine pregatiti, in special pe fondul lipsei locurilor de munca pentru tineri.

Studiile arata ca incepand cu 2002, recrutii americani aveau rezultate mai bune la teste de calificare, medii de absolvire a liceului mai mari si proveneau din zone mai instarite decat in anii precedenti, ceea ce arata ca serviciul militar a atras americani din mai multe sectoare demografice, potrivit New York Times.

Stuart Gaskins, care a fost soldat in marina timp de un an, era nerabdator sa isi serbeze ziua de nastere pe 11 septembrie 2001, cand implinea 15 ani. Insa in loc de asta a privit atacurile la televizor in ora de istorie, apoi a mers acasa. Tatal lui lucra in Pentagon si a durat ore bune pana cand a reusit sa afla ca acesta este in viata.

Gaskins spune ca era un pacifist cand era mai tanar. "9/11 mi-a schimbat modul de a gandi. A schimbat ceva in mine. M-a facut sa vreau sa lupt pentru tara mea. Am devenit cu totii vulnerabili. A devenit real".