Presedintele Barack Obama a declarat ca SUA "va invinge al-Qaeda" si ca autorii atacurilor din 11 septembrie, care doreau sa deschida o prapastie intre Statele Unite si restul lumii, "au esuat", intr-un articol care urmeaza sa fie publicat vineri, in editia online a cotidianului francez Le Figaro, transmite AFP.

Barack ObamaFoto: Reuters

"Am dejucat planurile retelei al-Qaeda, l-am eliminat pe Osama bin Laden si am eliminat o mare parte din cadrul organizatiei sale. Am adus al-Qaeda pe calea infrangerii", a spus Obama intr-un mesaj publicat in mai multe ziare internationale, pentru a comemora a zecea comemorare a atacurilor.

"Intre timp, oameni din intreagul Orient Mijlociu si din Africa de Nord arata ca cea mai sigura cale spre justitie si demnitate este forta morala a non-violentei si nu violenta si terorismul orb. Este clar ca extremistii violenti vor fi lasati in urma si ca viitorul apartine celor care doresc sa construiasca, nu sa distruga ", a adaugat presedintele.

"Am demonstrat in mod clar faptul ca teroristii nu pot infrunta rezistenta si capacitatea de recuperare a cetatenilor nostri. Subliniez ca Statele Unite nu au purtat si nu vor purta niciodata un razboi impotriva Islamului ", a declarat Barack Obama.

"Cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 doreau sa deschida o prapastie intre Statele Unite si restul lumii. Dar au esuat", subliniaza liderul american, la zece ani de la atentatele de la New York si Washington.

"Ca presedinte, m-am angajat sa reinnoiesc cooperarea globala de care avem nevoie pentru a aborda intreaga gama de provocari cu care ne confruntam. Am reusit sa cream parteneriate bazate pe interes si respect reciproc", a spus el.

Presedintele american a reafirmat, de asemenea, dorinta Statelor Unite de a-si asuma rolul de superputere mondiala.

"Popoarelor care se afla in cautarea unui viitor plin de pace si prosperitate le transmit: SUA este partenerul vostru. Cu toate ca ne confruntam cu numeroase provocari economice interne, vom continua sa jucam un rol unic in calitate de lider mondial", a mai spus liderul american.