Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 "au trezit un nou sentiment de unitate, de angajament fata de natiunea americana si de bunastarea sa, de solidaritate a intregii lumi cu America si ne-au reamintit de trasaturile umane pe care le impartasim cu oamenii din intreaga lume", a declarat joi ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein. Diplomatul a vorbit la Institutul Diplomat Roman despre "socul si teama" pe care le-a resimtit in urma cu 10 ani, in momentul atentatelor din Statele Unite.

Mark GitensteinFoto: DGP / HotNews.ro

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de Mark Gitenstein:

*Mentorului meu, vicepresedintele american Joe Biden, ii place sa citeze poeti irlandezi in discursurile sale. El recunoaste primul ca acest lucru se datoreaza in parte originii sale irlandeze. Unul dintre poemele lui favorite este "Duminica Pastelui 1916", al lui William Butler Yeats, care cuprinde versurile: "Totul s-a schimbat complet: A luat nastere o inspaimantatoare frumusete".

* Poemul ilustreaza si sentimentele mele fata de cele petrecute la New York, in Pennsylvania si Washington in data de 11 septembrie 2001. Imi aduc aminte, ca si cum s-ar fi petrecut ieri, socul si da, teama, pe care le-am resimtit urmarind la televizor intr-un birou din Washington ce se intampla in acea dimineata insorita. Mi-a fost teama pentru ca nu puteam lua legatura cu fiul meu, care lucra in New York si se afla in metrou, indreptandu-se spre biroul sau situat nu departe de acea zona a orasului. Cand in sfarsit am reusit sa-l contactez pe internet, m-a intrebat: "A inceput razboiul?", iar eu i-am raspuns: "Ma tem ca da".

* Insa in acelasi timp, atacurile teroriste au reprezentat, intr-un fel, un moment de "o inspaimantatoare frumusete". In acea zi, totul s-a schimbat in Statele Unite, dar unele schimbari au fost pozitive. Atacurile au trezit un nou sentiment de unitate, de angajament fata de natiunea americana si de bunastarea sa, de solidaritate a intregii lumi cu America si ne-au reamintit de trasaturile umane pe care le impartasim cu oamenii din intreaga lume.

* Nu am fost deloc surprins de faptul ca in orele, zilele si saptamanile care au urmat evenimentelor ingrozitoare din acea dimineata de toamna, americanii au dat dovada de unitate nu doar in sustinerea propriului drapel si a tarii lor, ci si in sustinerea semenilor. De fapt, am avut un sentiment de teama amestecata cu mandrie stiind ca fiul meu, la fel ca orice alt american, va dori instinctiv sa dea o mana de ajutor. Pentru el acest lucru a insemnat sa se indrepte imediat spre World Trade Center pentru a se oferi voluntar. Mii de locuitori ai orasului New York au donat sange. In acea noapte, fiul meu mi-a povestit la telefon cum concetateni ai sai ofereau sticle de apa si pantofi sport femeilor care traversau desculte podul Brooklyn dupa ce intregul sistem de transport public a incetat sa mai functioneze. Mi-a spus cu admiratie: "Locuitorii New York-ului, genul de oameni care pana astazi te-ar fi ignorat complet, faceau acest lucru, tata".

* Asa cum a mentionat presedintele Obama in discursul sau recent catre natiune, peste cinci milioane de persoane au purtat uniforma militara in ultimii 10 ani si peste 6.200 dintre acestea si-au jertfit viata pentru patria lor.

* Nu doar americanii si-au exprimat solidaritatea cu victimele din New York, Pennsylvania si Washington. Asa cum spunea Jean-Marie Colombani, redactor al ziarului Le Monde, in data de 12 septembrie, "Suntem cu totii americani... cum sa nu fim solidari cu acesti oameni, cu aceasta tara, cu Statele Unite ale Americii, de care suntem atat de apropiati si carora le datoram libertatea si implicit solidaritatea noastra?"

* Acum zece ani, Romania nu era inca membra a NATO, insa parteneriatul nostru strategic era deja puternic. Incepand din 2001, Romania a stat alaturi de Statele Unite. Am luptat si ne-am varsat sangele impreuna in Irak si Afganistan, iar armata romana, institutiile responsabile cu aplicarea legii si personalul diplomatic din Romania s-au dovedit a fi aliati extrem de eficienti in lupta noastra comuna impotriva extremismului violent si a terorismului.

* De la 11 septembrie pana in prezent, multi dintre aliatii nostri s-au confruntat cu atacuri asupra propriilor tari, inclusiv atacurile de la Madrid, din 11 martie, 2004 si cele de la Londra, din data de 7 iulie 2005. Nu vom uita pierderile suferite si sacrificiile facute de aliatii nostri si ne-am reconfirmat angajamentul de a-i apara pe prietenii nostri de toate noile amenintari comune cu care ne confruntam. Ii vom sustine pe aliatii nostri in operatiunile NATO desfasurate in intreaga lume si vom fi alaturi de Europa in fata amenintarii crescande reprezentate de rachetele cu raza scurta si medie de actiune. Tocmai de aceea Statele Unite si Romania vor amplasa elemente ale sistemului de aparare antiracheta la Deveselu, in Romania.

* In ultimii zece ani i-am cautat pe cei care s-au aflat in spatele atacurilor de la 11 septembrie si i-am luat prizonieri sau i-am ucis pe multi dintre conducatorii importanti ai Al-Qaeda. Inca si mai important este faptul ca intreaga lume a respins mesajul de ura, violenta si moarte transmis de Al-Qaeda. Incercarile teroristilor de a-si justifica atacurile bazandu-se pe falsa convingere ca extremismul violent este singurul mod de a obtine schimbari de natura politica si sociala.

* Desi implicatiile pe termen lung ale "Primaverii arabe" raman neclare, revolutiile din Tunisia, Egipt si Libia dovedesc faptul ca protestele politice constituie un instrument mult mai puternic decat terorismul. De fapt, ideologia sustinuta de Al-Qaeda si-a pierdut rezonanta in Orientul Mijlociu si nordul Africii, unde schimbarile politice au fost inspirate de limbajul si de apelurile la non-violenta, unitate si respectarea drepturilor universale, si nu de apelurile la violenta si terorism.

* Acum, cand marcam zece ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, ne amintim de aceia pe care i-am pierdut in urma acestor acte josnice. Le multumim prietenilor si aliatilor care ne sunt alaturi in aceasta lupta comuna. Ii cinstim pe eroii "Primaverii arabe" care au respins tacticile de ura si extremism si au realizat schimbari pozitive in tarile si regiunile lor, dar si in

intreaga lume, in moduri in care Al-Qaeda si alte organizatii teroriste nu ar fi reusit niciodata.

* In cele din urma, cea mai puternica arma pe care o avem ca aliati este reprezentata nu de armamentul sau de superioritatea tehnologica extraordinara, nici de curajul soldatilor nostri, care constituie intr-adevar o sursa de inspiratie.

* Vicepresedintele Biden citeaza poeti irlandezi datorita originii sale. Avand bunici romani, eu prefer poetii si dramaturgii romani. Eugene Ionesco a fost un dramaturg renumit la nivel mondial... Inchei asadar citand cuvintele lui Ionesco, aplicabile si islamismului radical: "Nicio societate nu a reusit sa aboleasca tristetea umana; niciun sistem politic nu ne poate izbavi de durerea de a trai, de teama de moarte, de setea noastra de absolut. Conditia noastra umana determina conditia noastra sociala, nu viceversa... Ideologiile ne separa. Visurile si angoasele ne reunesc".