10 ani de la atentatele din SUA

Ce a insemnat 11 septembrie pentru musulmanii din SUA? Dr. Laila Al-Marayati: Unii au profitat pentru a-si exprima ura adanca fata de noi

de Adrian Novac     HotNews.ro
Joi, 8 septembrie 2011, 13:40 Actualitate | 11 septembrie 2001


Dr. Laila Al-Marayati
Foto: Arhiva personala
​​Cei 19 musulmani arabi care au deturnat avioanele de pasageri si au atacat America la 11 septembrie 2001, sustinand ca actioneaza in numele Islamului, au transformat radical si vietile musulmanilor care traiesc in Statele Unite. Aproape peste noapte, cei 2 milioane si jumatate de membri ai comunitatii s-au trezit aratati cu degetul si declarati responsabili pentru cel mai grav atentat terorist din istorie. "O gramada de oameni a facut cunostiinta cu Islamul prin intermediul avioanelor care au lovit Turnurile Gemene", spunea recent un lider musulman din SUA, rezumand climatul delicat care inconjoara comunitatea. Vietile linistite si confortabile pe care le duceau musulmanii inainte de 9/11 au fost date peste cap de atentatele din 2001, iar membrii comunitatii incearca de 10 ani sa-si defineasca clar identitatea.

Imediat dupa atacuri, multi dintre musulmanii americani au fost injurati, urmariti, acuzati de extremism si persecutati, pentru simplul fapt ca "pareau" teroristi. Lideri evanghelisti radicali s-au grabit sa declame in fata enoriasilor ca Islamul e "Satana" si o religie "daunatoare".

Climatul de suspiciune care i-a inconjurat atunci continua, in multe cazuri, si astazi, iar eforturile musulmanilor de a-si defini identitatea sunt extrem de dificile. Denver Post scria zilele trecute ca "musulmanii sunt tintele principale ale reconfigurarii legilor, politicilor si prioritatilor americane in lumea post 9/11".

Alegerea lui Barack Obama in fotoliul de la Casa Alba a fost vazuta ca un moment ce poate reface legaturile dintre musulmani si restul americanilor, rupte la 11 septembrie. Mai ales ca noul lider a promis sa imbunatateasca relatiile cu lumea musulmana. Lucrurile avanseaza insa cu greutate si, de fiecare data cand lucrurile par sa mearga pe calea cea mai buna, intervine un incident care da totul inapoi pana aproape de punctul zero (masacrul de la Fort Hood si tentativa de atentat din Times Square, ambele avand ca autori musulmani, ori controversatul proiect de ridicare a unei moschei la doua strazi dsitanta de Ground Zero din New York).

"Pentru unii oameni, 11 septembrie a fost o oportunitate de a-si exprima public ura adanc inradacinata despre musulmani. Acest lucru a avut rezultate tragice ce includ crime motivate de ura, discriminare si un aer general de ostilitate", a declarat Dr. Laila Al-Marayati, una dintre activistele importante ale comunitatii musulmane din America si purtatoare de cuvant a Ligii Femeilor Musulmane (Muslim Women's League). Ea vorbeste intr-un interviu pentru HotNews.ro de raspandirea Islamofobiei in SUA, de efectele atacurilor teroriste asupra comunitatii musulmane si daca e dificil sa fii musulman in America de astazi.


Adrian Novac: Marcam in  cateva zile 10 ani de la atacurile din septembrie 2001. Ce va amintiti din ziua aceea?
Laila Al-Marayati:
A fost o zi socanta. Sotul meu se afla in Washington, DC, facand parte dintr-o delegatie de musulmani americani se se pregatea sa se intalneasca cu presedintele nou ales, George W. Bush. Un prieten m-a sunat dimineata devreme (in California) ca sa-mi spuna ca un avion tocmai a intrat in World Trade Center. Credeam ca vorbeste de un avion de mici dimenisiuni, de doua locuri. Dupa aceea, am urmarit restul evenimentelor ingrozitoare care se derulau in fata noastra la programele de stiri. Nu voi uita niciodata  ziua aceea.

Adrian Novac: Atacurile au fost realizate de 19 arabi musulmani, care afirmau ca actioneaza in numele Islamului. Ce parere aveti despre reactia musulmanilor americani dupa atac? Dar despre reactia lumii musulmane?
Laila Al-Marayati:
Musulmanii americani s-au simtit atacati atat ca americani, precum si ca musulmani. Multi dintre noi am spus ca insusi Islamul a fost deturnat de catre teroristi. Noi toti nu ne-am putut imagina ca cineva ar putea crede ca astfel de atacuri pot fi justificate in vreun fel in numele Islamului. Cred ca aceasta explica negarea unora ca atacatorii erau cu adevarat musulmani. De fapt, eu inca cred ca, in ochii lui Dumnezeu, o astfel de atrocitate nu este islamica, de vreme ce incalca toate principiile si valorile de baza ale Islamului. In timp ce autoapararea este permisa in timp de razboi, atacurile directe impotriva civililor, la orice nivel, sunt interzise.

Reactia la atacuri in lumea musulmana a fost extrem de variabila si a depins de multe ori de relatia fiecarei tari si a populatiei sale cu Statele Unite. Eu sunt convinsa ca, in perioada imediata atacurilor, majoritatea musulmanilor au simtit simpatie maxima pentru poporul american.

Adrian Novac: Cum credeti ca s-au schimbat musulmanii americani dupa 11 septembrie 2001? Care au fost efectele atacurilor asupra comunitatii musulmane?
Laila Al-Marayati:
Pentru multi dintre noi, toti anii petrecuti de generatia parintilor nostri pentru crearea unui comunitati puternice au fost complet distrusi intr-un interval de doar 24 de ore. In primul rand, cei mai multi dintre americani nu stiau multe despre Islam si, dupa 11 septembrie, opiniile lor s-au inrautatit si mai mult.

Pentru unii oameni, 11 septembrie a fost o oportunitate de a-si exprima public ura adanc inradacinata despre musulmani. Acest lucru a avut rezultate tragice ce includ crime motivate de ura, discriminare si un aer general de ostilitate. Dar acest fapt, in niciun caz, nu reflecta experienta tuturor. Suntem o minoritate redusa in Statele Unite si cei mai multi dintre musulmanii care traiesc in America continua sa fie satisfacuti de viata din SUA, asa cum a indicat un sondaj Gallup recent.

Adrian Novac: Multi musulmani americani se plang ca, in aeroporturi, sunt pusi sa treaca prin controale suplimentare de securitate si multi au vornit de tot mai multe situatii in care sunt insultati, amenintati si hartuiti de catre agentii de securitate si chiar de cetatenii obisnuiti. Sunt plangerile lor intemeiate?
Laila Al-Marayati:
Nu cred ca vreo persoana ar trebui sa faca obiectul insultelor, amenintarilor sau hartuirilor, in special din partea celor din agentiile de securitate sau al altor oficiali publici. Trebuie sa fim tratati in acelasi fel cu restul lumi. Autorul recentului atac terorist din Norvegia nu este un musulman, ci un norvegian obisnuit. Daca scoatem in evidenta un singur grup, atunci ii vom pierde din vedere pe altii, care pot fi la fel sau chiar mai periculosi. Politica noastra de selectare a oamenilor trebuie sa fie inteligenta si strategica. Musulmanii, in general, nu se plang; intelegem care e miza aflata in joc. Dar drepturile noastre trebuie respectate, asa cum sunt si ale celorlalti.

 
nascuta si crescuta in SUA * tatal ei a fost palestinian, in timp ce mama este anglo-americana (nascuta catolica, convertita la Islam cand Laila era adulta) * este doctor obstetrician-ginecolog * de multi ani, una dintre activistele importante ale comunitatii musulmane din America * purtatoare de cuvant a Ligii Femeilor Musulmane (Muslim Women's League) cu sediul in Los Angeles * a scris si a tinut numeroase prelegeri despre drepturile femeilor in Islam * a fost parte a delegatiei SUA la Conferinta ONU despre femei, desfasurata la Beijing * a fost membru al US Commission on International Religious Freedom * este in prezent presedinta KinderUSA, o organizatie umanitara care ofera asistenta copiilor palestinieni din Cisiordania, Gaza si Liban * sotul sau este presedintele Muslim Public Affairs Council * au impreuna trei copii, de 18, 16 si 10 ani
 
 
Dr. Laila Al-Marayati
Adrian Novac: Credeti ca Islamofobia este mai raspandita in prezent in SUA decat inainte de 11 septembrie 2001?
Laila Al-Marayati:
Da, categoric si cred ca aceasta este rezultatul unei campanii bine orchestrate. I-as directiona pe cititorii vostri spre un raport recent al think-tankului Centers for American Progress pentru o descriere amanuntita a acestei probleme (vezi aici). De asemenea, un articol bun pe aceasta teme a fost scris recent de profesorul John Esposito de la Georgetown University din Washington, DC. Il puteti citi aici.

Adrian Novac: Sunt Statele Unite si Occidentul in razboi cu musulmanii, asa cum sugereaza unii?
Laila Al-Marayati:
Cred ca aceasta descriere a conflcitului este nepotrivita. Statele Unite si Occidentul sunt locuri, iar musulmanii sunt oameni. Musulmanii traiesc in intreaga lume. Poate ca Statele Unite sunt in razboi cu talibanii sau cu guvernul Iranului ori alte grupuri. Dar cum poate America sa fie in razboi cu proprii sai cetateni, care se intampla sa fie musulmani?

Cu siguranta, exista o stare de tensiune, dar cred ca ea este mai pronuntata in alte tari, precum Franta, decat in Statele Unite. In SUA, noi imbratisam in general diversitatea si avem tendinta sa nu limitam in ghetouri oamenii ce provin din anumite medii.

Noi, musulmanii, ne confruntam cu partea noastra de probleme, mai ales ca diferenţa de venituri se adanceste si saracia creste, afectand direct anumite grupuri etnice şi rasial, mai mult decât pe altele. De asemenea, nu cred ca "lumea musulmana" este un bloc monolit şi de aceea cred ca nu este util sa vorbim generalitati pentru a rezolva problemele şi pentru construirea de poduri intre noi.

Adrian Novac: Unele voci le-au cerut musulmanilor sa-si ceara scuze pentru atacurile din 11 septembrie 2001. Am auzit de asemenea discursuri agresive care spuneau ca Islamul este o religie "rea" si ca musulmanii sunt "Coloana a cincea". Altii afirma ca "nu trebuie sa-i invinovatim pe musulmani pentru 9/11, ci pe teroristi". Ce credeti despre asta?
Laila Al-Marayati:
Eu n-am ucis pe nimeni in 11 septembrie. Nu-i stiam pe cei care au facut asta. Nu i-as fi putut opri. Nu cred ca exprimarea de scuze pentru un lucru pe care nu l-am facut va reprezenta o mare diferenta in vietile celor care si-ai pierdut persoane apropiate in acea zi.

Asa cum am spus mai inainte, sentimentul anti-musulman a precedat atacurilor din 9/11. Acea zi le-a dat celor care urau o scuza ca sa ne umileasca si sa ne marginalizeze. Acestia beneficiaza de o masina de propaganda uriasa, menita sa influenteze mari mase de oameni care sunt, in general, ignoranti in ceea ce priveste faptele. Este dificil pentru noi sa depasim asta atata timp cat nu avem aceleasi resurse.

In acelasi timp, facem tot ce putem sa ne implicam in comunitatea mai mare prin intermediul educatiei, al participarii si al servciilor aduse societatii.

Adrian Novac: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta musulmanii americani?
Laila Al-Marayati:
Depinde de mediul fiecaruia. Pentru musulmanii afro-americani (care reprezinta 40% din musulmanii din SUA), problemele sunt paralele cu cele ale celorlalti afro-americani, fiind legate de lipsa oportunitatii, de provocarile socio-economice si discriminare. Sa fii musulman poate face ca lucrul acela sa fie si mai provocator. Printre imigranti, problemele sunt legate de adaptarea la viata intr-o noua tara si la tot ce presupune asta.

Pentru oameni ca mine (copii ai imigrantilor, nascuti si crescuti in Statele Unite), problemele cu care ne confruntam sunt similare cu cele ale celorlalti americani, in special in aceasta perioada economica dificila. Multi musulmani (asemenea celor din alte religii) sunt preocupati de cum sa-si creasca copiii intr-o societate cu un ritm atat de rapid, care este cateodata in opozitie cu propriile sale valori. In plus, ne straduim sa insuflam in copii nostri o identitate musulmano-americana de care sa fie mandri.

Adrian Novac: Credeti ca America este un loc diferit dupa 11 septembrie 2001? In ce fel?
Laila Al-Marayati:
Din acea zi, am intrat in doua razboaie, amandoua mai lungi decat orice alt conflict in care au luptat SUA. Am investit miliarde de dolari intr-un aparat de securitate si, cu toate acestea, exista inca intrebari persistente legate de siguranta noastra. Suntem in criza economica, dar nu vezi multi americani intrebandu-se cum sunt cheltuiti dolarii nostri; e ca si cum oamenii se asteapta sa lase neatinse bugetele noastre de aparare si securitate, in timp ce alte sociale programe care ajuta diferite segmente ale populatiei sunt taiate.

Cred ca 11 septembrie ne-a schimbat perspectiva si prioritatile.

In acelasi timp, la nivelul activistilor de rand, cred ca 9/11 a inspirat mai multe oportunitati pentru dialogul si cooperarea interconfesionala, la un nivel mai mare decat inainte. Acest lucru s-a intamplat deoarece musulmanii si non-musulmanii s-au apropiat unii de altii intr-un spirit ce este, in opinia mea, unic americanilor.

Adrian Novac: Cum e sa fii musulman in America in aceste zile?
Laila Al-Marayati:
In ceea ce priveste viata de zi cu zi, viata merge inainte. O mare provocare pentru mine si multi dintre prietenii mei musulmani este sa gasim un echilibru intre munca si viata de familie. Nu cred ca ceva este dificil in mod specific pentru mine ca musulman, pana in momentul in care deschid televizorul sau radioul si aud vreun discurs plin de ura al vreunui comentator. Sau cand primesc vreun email de la cineva care imi spune ce ingrozitori sunt musulmanii si ca nu putem sa fim demni de incredere, atat timp cat minciuna este parte a religiei noastre. Aceste lucruri ma intristeaza, atat timp cat cei care raspandesc o astfel de ura nu sunt interesati in a ma cunoaste pe mine si comunitatea mea, ca oameni care facem tot ce putem pentru ca lumea sa fie un loc mai bun.


Cateva date despre musulmanii din SUA:

* o populatie in continua crestere. America este singura tara din lume unde procentul cresterii numarului de musulmani va fi mai mare in perioada 2010-2030 decat in perioada 1990-2010 (procentul e estimat la 139.5%)
* numarul estimat de musulmani in 2010: 2.595.000
* numarul estimat de musulmani in 2030: 6.216.000
* portretul tipic al musulmanului care traieste in America: nascut in strainatate si emigrat in SUA, barbat, mai tanar si mai motivat rasial decat americanul de rand. Se declara gata sa adopte obiceiuri americane
* aproape jumatate dintre ei au spus ca se gandesc la ei mai intai ca musulmani si dupa aceea ca americani
* cei nascuti in strainatate provin din cel putin 77 de tari, pe primele locuri fiind Pakistan, Iran, teritoriile palestiniene, Bangladesh, Yemen, Iordania si Irak
* 70% dintre cei nascuti in strainatate sunt cetateni SUA (in randul celorlalti imigranti, procentul e de 47%)
* numarul de moschei a crescut cu 57% intre 2000 si 2010, de la 1.209 la 1.897
* 35 din numarul de moschei si centre islamice propuse spre constructie au fost respinse din cauza piedicilor puse de comunitatile locale. Printre motivele invocate: probleme cu parcarea, zgomotul, temeri legate de terorism si implementarea legii Sharia
* intr-un sondaj recent, mai mult de jumatate dintre respondentii musulmani din SUA (52%) au afirmat ca au fost controlati suplimentar in baza noilor legi anti-teroriste
* 43% dintre ei au afirmat ca politicile anti-teroriste ale SUA sunt eforturi "sincere" de a reduce terorismul international (in urma cu patru ani, acest procent era de doar 26%)
* 43% dintre ai au declarat ca au fost personal hartuiti in 2010, in crestere fata de 2007 (40%)
* multi au raportat cazuri tot mai multe de insulte, amenintari si hartuire
* 6% au afirmat ca au fost amenintati sau atacati fizic
* cei mai multi dintre ei au declarat ca sunt satisfacuti de viata pe care o duc in SUA. 79% au afirmat ca comunitatile lor sunt locuri de trait "excelente" sau "bune"
* 81% dintre ei au spus ca atacurile sinucigase si alte forme de violente impotriva civililor nu sunt niciodata justificate pentru a apara Islamul
* 81% dintre respondenti si-au exprimat opinia nefavorabila despre Al-Qaeda
* la WTC au murit cel putin 32 de musulmani: 29 in turnuri si trei aflati in doua din avioanele deturnate (nu sunt inclusi cei 19 teroristi). Acestia proveneau din SUA si alte peste 12 tari
* sase dintre victime au fost femei, dintre care una insarcinata


(surse: Forum on Religion & Public Life din cadrul Pew Research Center, Council on American-Islamic Relations, University of Kentucky)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2750 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  Pacat ca esti doctor,dar esti plina de ura. (Joi, 8 septembrie 2011, 14:24)

  mircea [anonim]

  Nu retin ca dupa 11 sept.2001 cineva sa se exprime ca musulmanii sunt vinovati.Dupa ce sa dovedit ca unii musulmani descreierati au infatuit crima se mai gasesc unii cu simpatii musulmane care sa justifice crimele.Si fac asta de pe considerente academice.Toate acestea fac ca musulmanii sa fie incriminati(si datorita unora ca dr.Laila Al-Marayati)care nu inteleg ca daca vii intr-o tara care are alkte obiceiuri trebuie sa te comporti conform traditiilor acelor tari.Asta pretind si musulmasnii in tarile lor.Ce-i atat de greu de inteles.Trebuie sa ne respectam reciproc.Reversul este balamucul mondial creat de musulmani si pe care numai ei il pot opri prin renuntarea la revolutia islamica.Sa se uite sa vada ce a iesit din revolutia comunista(niste monstri cu chip de om).
 • +3 (9 voturi)    
  Mobilizare interna antiextremism. (Joi, 8 septembrie 2011, 14:42)

  cornel19 [utilizator]

  O intrebare nepusa, adevarat. !9% din respondenti, nu au exprimat condamnare implicita si explicita privind terorismul de sorginte islamica. Efectuez o simpla operatie aritmetica, acest procent aplicat la peste 2,5 mil. musulmani, ce rezultat, da ? Lipsa unor raspunsuri convingatoare din partea acestei comunitati, catre soc. americana, va genera si dezvolta in continuare suspiciuni si reactivitate ostila. Ma asteptam de la aceasta d.-na sa ne vorbeasca ca cel putin in cei 10 ani trecuti, este conturata o ,,retea,, interna contra terorismului defalcata pe nationalitati, ramuri ale islamului (sunita, siita, wahhabita, samd) cu implicarea liderilor religiosi centrali/locali, etc. Acesta cred ca putea fi un raspuns, cat de cat, convingator catre societatea gazda. N.B. Daca prin absurd, eu ar trebui sa am responsabilitati majore in securitatea interna a sua, la cifrele si pozitiile exprimate, sunt sigur ca majoritatea noptiilor, ar fi cu insomni.
  • +2 (8 voturi)    
   mai exact (Joi, 8 septembrie 2011, 15:09)

   Crisis [anonim] i-a raspuns lui cornel19

   doar 81% si-au exprimat opinia defavorabila despre Al Quaeda - rezulta 19% care nu au o opinie nefavorabila despre o organizate dovedit terorista. Prin urmare sunt fie neutri, dfie de acord. Ceea ce vine in contradictie cu declaratiile doamnei: "Musulmanii americani s-au simtit atacati atat ca americani, precum si ca musulmani. Multi dintre noi am spus ca insusi Islamul a fost deturnat de catre teroristi. Noi toti nu ne-am putut imagina ca cineva ar putea crede ca astfel de atacuri pot fi justificate in vreun fel in numele Islamului."
   • -1 (7 voturi)    
    Ptr. Crisis. (Joi, 8 septembrie 2011, 16:24)

    cornel19 [utilizator] i-a raspuns lui Crisis

    O spuneti, mult mai bine decat mine. Oarecum ca complectare la nota mea de subsol, este ca si crestinismul, aproximativ tot la peste 1000 ani, (ca si islamismul) a avut inchizitia, si fortand nota cruciadele, o includ aici pe a copiilor, indeosebi. Aici,privind copii, am avut o observatie directa, dar numai partiala, prin 1980 - 1982, Hommeyni, liderul ,, spiritual,, siit iranian, trimitea mii si mii de copii fanatizati, inaintea trupelor, pe campurile minate de alt dement sadam la irakului. Sareau in aer, cu acele mine, ptr. a deschide calea trupelor regulate cu tehnica aferenta. In sfarsit, este loc ptr. o discutie, a caror interese, au servit, pe fond, cei doi? Multumesc ptr. atentie, cornel.
    • +1 (3 voturi)    
     DE ACORD CU TOATE (Joi, 8 septembrie 2011, 23:28)

     pointless man [utilizator] i-a raspuns lui cornel19

     exceptind cruciada copiilor. Uitati-o fiindca nu a existat. A fost doar o eroare privind traducerea unor termeni (vedeti Ovidiu Drimba Istoria culturii si civilizatiei nu mai stiu care volum). Desigur comunistii au jubilat de fericire frecind acest subiect. Nu inteleg cine da voturi negative, sau mai bine zis inteleg dar mi se face scirba.
     • -1 (1 vot)    
      Ptr. pointless man. (Joi, 8 septembrie 2011, 23:47)

      cornel19 [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

      Nu am stiut, multumesc, noapte buna, cornel.
 • +1 (7 voturi)    
  Lipsa dorintei de integrare (Joi, 8 septembrie 2011, 15:12)

  Edy [anonim]

  La asta se rezuma tot, nu este greu de inteles din moment ce persista doar dorinta de acaparare, de pastrare si afisare a traditiilor si ce este mai grav doar de a profita de pe urma societatilor dezvoltate , oferind in schimb aproape nimic. Egalitate in drepturi-doar o utopie de care vorbesc citiva, mergeti pe strada si vedeti realitatea. La stiri externe in anumite zone ale globului: atentat sinucigas/bomba/capcana , a devenit o obisnuinta... si pentru ce? Sigur exista si valori, oameni de calitate sau pur si simplu oameni care vor o viata mai buna avind respect fata de societate/oameni/legi. DAR IN PROCENTE REALE CITI SUNT ACESTIA?
 • +5 (11 voturi)    
  Pai islamul e de vina pentru atentate (Joi, 8 septembrie 2011, 15:27)

  Razvan [anonim]

  In islam se promoveaza conceptul de sacrificiu pentru Allah. Daca acei oameni nu erau credinciosi cu adevarat nu ar fi savarsit atentatele sinucigase. Ei credeau cu toata puterea in ideea ca vor ajunge in Rai unde vor beneficia de 72 de virgine. Asta i-a facut sa faca ceea ce au facut.
  Singurul lucru in neregula cu islamul este fundamentul pe care acesta se bazeaza. Islamul nu a fost niciodata o religie a pacii, si asta observi uitandu-te la tarile unde exista teocratii islamice. Oamenii nu au drepturi acolo si femeile sunt considerate cetateni de rang secund. Ca si exemplu as putea folosi costumatia reprezentatelor echipei de fotbal feminin a Iranului, motiv pentru care UEFA a si descalificat din competitie echipa lor nationala. Unde nu exista libera exprimare, unde nu se pot aduce critici unei idei, atunci acel lucru nu este de dorit.
  Doctorita profita de setul de valori care apartine civilizatiei vestice, si incearca sa justifice religia ei pirimitiva intr-un stat civilizat. Acest lucru este imposibil de realizat.
 • +4 (12 voturi)    
  muslimuzburator (Joi, 8 septembrie 2011, 15:46)

  euNuke [anonim]

  Intrebarile incomode au fost scoase din material. Le reproduc pentru dumneavoastra:
  1. Care este parerea musulmanilor moderati din US despre regimurile teocratice din orient; teocratiile islamice se afla in razboi cu crestinii? daca nu, atunci de ce sint tolerate prigoana si discriminarile nonmusulmanilor in aceste state?
  2. Daca terorismul cu radacini islamiste sau jihadiste genereaza atatea probleme lumii islamice, inclusiv 'deturnarea' religiei mainstream, de ce monarhiile islamice ale orientului nu lupta impotriva proliferarii acestor organizatii si de ce nu exista un program comun al OCI pentru depistarea si distrugerea celulelor teroriste din sanul islamului? Condamnarea verbala a terorismului de catre liderii acestor teocratii este suficienta pentru eliminarea pericolului terorist si pentru certificarea in massmedia a bunei lor credinte si a adeziunii fata de cauza, eminamente occidentala, a antiterorismului?
  3. Daca conditiile de viata ale musulmanilor din Occident s'au inrautatit, in principal datorita schimbarii de atitudine din partea populatiei si guvernelor autohtone, atunci de ce musulmanii emigreaza in continuare in masa si inca intr'un ritm sustinut catre aceste destinatii 'ostile'? Sa fie aici un indiciu ca lumea islamica nu este nicidecum taramul pacii asa cum va place sa va descrieti religia dominanta in acele tari conduse de teocrati? Sau este vorba doar de o datorie, tot de sorginte religioasa, de raspandi aceasta credinta in lume? va considerati o misionara islamica si ca atare obligata sa aparati cauza de cate ori este asociata cu evenimente sau elemente cu impact negativ? sau contratacul ideologic, la adresa evanghelistilor americani, este doar un reflex al gandirii principiale...de genu 'ba pe a originii dumitale'?
  • 0 (6 voturi)    
   INTERESANT. (Joi, 8 septembrie 2011, 16:29)

   cornel19 [utilizator] i-a raspuns lui euNuke

   Raspunsuriile au fost ,,diplomatice,, cu un aer ,, doctoral ,, ??
  • -3 (5 voturi)    
   IARASI INTREB (Joi, 8 septembrie 2011, 23:32)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui euNuke

   cine da atitea voturi negative unor comentarii pline de bun simt ? Si apostrofez - bai raspindacilor, potoliti-va, nu stricati si acest site unde in fine ai ce citi - vorbesc in principal de comentarii.
 • -3 (9 voturi)    
  Doar expatii comenteaza pe-aici? (Joi, 8 septembrie 2011, 16:05)

  stfu [anonim]

  De ce nu comenteaza expatii pe forumurile "tarii de adoptie" si se ingramadesc pe hotnews?
 • -2 (8 voturi)    
  Faptul (Joi, 8 septembrie 2011, 16:40)

  incomod [anonim]

  ca majoritate americanilor (ca sa nu mai vorbim de restul lumii) inghit inca versiunea oficiala cu privire la evenimentele din 9/11/11, este o dovada clara ca desi populatia creste, coeficientul total de inteligenta ramane constant :) Nu-i simpatizez deloc pe musulmani, dar daca au fost intr-adevar implicati, au fost pe post de fazani de serviciu... Pentru cei care se vor grabi sa ma injure...use google responsible and most of all, use your head :)
  • +1 (9 voturi)    
   Esti de-a dreptul penibil... (Joi, 8 septembrie 2011, 17:08)

   altu' [anonim] i-a raspuns lui incomod

   ...
 • +1 (9 voturi)    
  ? (Joi, 8 septembrie 2011, 17:07)

  George [anonim]

  Pe cine intereseaza aberatiile pe care le debiteaza aceasta cucoana? Sa-si vada de islamul ei si sa ne lase in pace! Eu unul m-am saturat de retorica asta mincinoasa si perfida pe care-o folosesc acesti "doctori" musulmani care traiesc in tarile occidentale, bucurandu-se de toate avantajele vietii de acolo. Sa faca bine sa se concentreze cu analizele lor penibile catre mizeria, ura, violenta si intoleranta prezente in toate tarile islamice ale lumii! Acolo este buba si nu in alta parte. Societatea occidentala s-a saturat de victimizarea asta ridicola la care apeleaza asa zisi "intelectuali" musulmani in discursurile lor.
 • 0 (8 voturi)    
  Hmmm (Joi, 8 septembrie 2011, 17:34)

  Alin [anonim]

  Cuconitza, daca traiai in Afganistan sau Arabia Saudita (iti dau doar doua exemple), acum purtai val islamic sau burka si mergeai la cativa metri in spatele stapanului tau cu care ai fi fost casatorita. Pretuieste societatea in care traiesti acum si lasa islamul in evul sau mediu sinistru in care s-a nascut! Vina pentru crimele oribile comise de musulmani apartine exclusiv acestora si societatilor din care provin, dar si clerului islamic care indeamna explicit la violenta, ura si crima in predicile pe care acestia le tin in moschei.
 • +3 (3 voturi)    
  Da (Joi, 8 septembrie 2011, 17:42)

  Babilou [utilizator]

  Atentie, in ultimul paragraf inainte de prima intrebare a lui Adrian Novac e o gresala generata de un "prieten fals": "crime" in engleza nu inseaman "crima" din romaneste (omor) ci act de incalcare a legii sau delict, abuz.
  Altfel se poate intelege ca americanii s-au apucat sa omoare musulmani : "Acest lucru a avut rezultate tragice ce includ crime motivate de ura, discriminare si un aer general de ostilitate".
 • -2 (4 voturi)    
  Doamna Doctor! (Joi, 8 septembrie 2011, 18:39)

  Gheorghe [anonim]

  Marturisesc ca inainte de acel 11 septembrie nu stiam mai nimic despre musulmani si islamism. Nu stiam nu pentru ca as fi vreun incult ci pur si simplu coreligionarii Dvs. nu comiteau fapte care sa ii scoata atat de pregnant in evidenta . Desigur ca a a existat un caz Lockerbie un altul pe la Nairobi in Kenia si altele mai mici sau mai mari dar inca nu aparuse in mod oficial politica terorii pe care islamul dorea sa o institue impotriva a tot ce nu e musulman. Aceasta fata mi-a arat-o islamul in acea fatidica zi de 11 septembrie si de atunci politica terorii a tot fost escaladata astfel ca astazi, eu, un cetatean simplu care nu am omorat in viata mea nici macar un soarece am ajuns sa va privesc nu cu ura dar cu foarte multa circumspectie. Poate ca nu toti sunteti asa, dar faptul ca incurajati acest radicalism islamic va face la fel de vinovati ca si cei care pun bombele in miinile sau la cingatorile unor nefericiti trimisi cu buna stiinta la moarte Absurditatea acestei politici a terorii iese si mai mult in evidenta atunci cand musulmani omoara musulmani si acest aspect dovedeste caracteristica criminala a acestor prganizatii si nu cea partizana. Este a doua oara cand veniti pe Hotnews si va rog sa nu mai veniti pentru ca argumentele Dumneavoastra sunt mai degraba menite a justifica fapte de acest gen decat decat pentru reabilitarea religiei Dvs. in ochii mei de crestin cu frica de Dumnezeu
 • 0 (4 voturi)    
  de unde atata ura? (Vineri, 9 septembrie 2011, 2:59)

  daroc [utilizator]

  Eu nu inteleg de unde atata ura in comentariile de mai sus.
  Nici mie nu-mi plac deloc extremistii si mai ales cei care ucid oameni pe care nici macar nu-i cunosc, in numele islamismului.
  Dar ce spune femeia asta in articolul de fata e de bun simt! Ea se refera la musulmanii americani (cu cetenie americana). Cineva afirma mai sus ca "sa-si vada de tarile islamice in care e saracie si violenta". Ce treaba are ea cu acele tari islamice? Ea e americanca. Si despre musulmanii din SUA vorbeste!
  Iar arabii din SUA (care sunt in proportie covarsitoare musulmani, daca nu cumva 100%) sunt mult mai rasariti decat musulmanii din Europa. SUA a facut o selectie mult mai riguroaza (legat de musulmani) si nu i-au primit asa, en-gros, cum a facut Europa. Ganditi-va: in SUA sunt 2,5 milioane de musulmani, in Franta (mult mai mica decat SUA) sunt vreo 5 milioane!
  Si noi romanii, ar trebuie sa-i intelegem mai bine pe musulmanii din SUA decat altii. Fiindca, la o alta scara, exact asta patim si noi de cativa ani. Din cauza unor netremnici si ratati care comit infractiuni in UE, uneori toti europenii ne baga in aceeasi oala! Si vai ce nu ne place! (si pe buna dreptate). Cu ce sunt de vina majoritatea musulmaniilor din SUA ca niste nebuni se urca in avioane si omoara mii de oameni?
  Stiu teoria care spune ca orice arab e o "conserva", care la o adica va infaptui acte teroriste daca jihadul i-o cere, dar pe baza acestei teorii ce faci? Dai cu pietre in 2,5 oameni? Si pe una alta, teoria asta, cu rarisime exceptii (procentual vorbind), nu s-a adeverit.
  Nu ma intelegeti gresit! NU sunt adeptul asa zisei "corectitudini politice", Doamne fereste! Sunt insa adeptul bunului simt!

  P.S. musulmanii care au deturnat aviaonele in 11 sept. - nu stiu exact daca toti, dar oricum o mare parte dintre ei - aveau cetatenia unei tari europene, nu americana!
  • +1 (5 voturi)    
   Unde . . . (Vineri, 9 septembrie 2011, 12:01)

   Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui daroc

   . . . vezi dumneata ura in comentariul meu de mai sus? Eu nu urasc pe nimeni dar am dreptul sa fiu circumspect in prezenta unor persoane care au aceiasi origine cu teroristii islamisti? Am! Nu ai sa-mi spui dumneata ca ai sa stai linistit intr-un avion la 11000 de metri altitudine stiind ca alaturi de tine sunt si pasageri imbracati in alb de sus si pana jos sau pasagere cu burka. Spiritul de teama si de neincredere mi-a fost inoculat de ei si ca atare nu trebuie sa ma condamne in nici un fel pentru felul in care gandesc. Nici mie nu imi place, dar spiritul de conservare din mine lucreaza!
 • 0 (0 voturi)    
  sokerilor (Sâmbătă, 10 septembrie 2011, 12:11)

  geo [anonim]

  toti prostii au vorbit mai sus despre femeia din imagine dar ei sug pool@ ca sunt atat de fraieri si retardati.Pentru musulmani data de 11 septembrie 2001 a insemnat caderea unei dictaturi ca si cea a URSS urmata de caderea Americii.


Abonare la comentarii cu RSS

Razboiul din Afganistan

Data inceperii conflictului: 7 octombrie 2001

Tari participante cu trupe: SUA, Marea Britanie, Albania, Australia, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Republica Ceha, Coreea de Sud, Republica Dominicana, Danemarca, Estonia, Filipine, Georgia, Honduras, Islanda, Italia, Japonia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Macedonia, Mongolia, Nicaragua, Noua Zeelanda, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, El Salvador, Singapore, Slovacia, Spania, Thailanda, Tonga, Ucraina, Ungaria.

La invazia din Irak au participat SUA, Marea Britanie, Australia, Polonia

Victime din cadrul soldatilor (est.):

- fortele de coalitie - 2699. Insurgenti - peste 35.000

Victime civile:

Intre 15.000 si 35.000, in functie de estimari

Retragerea trupelor:

SUA si alte tari si-au anuntat intentia de a-si retrage gradual trupele din Afganistan incepand de anul acesta

Razboiul din Irak

Data inceperii conflictului: 19 martie 2003, cand a inceput invazia in Irak

Tari participante cu trupe: SUA, Marea Britanie, Albania, Australia, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Republica Ceha, Coreea de Sud, Republica Dominicana, Danemarca, Estonia, Filipine, Georgia, Honduras, Islanda, Italia, Japonia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Macedonia, Mongolia, Nicaragua, Noua Zeelanda, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, El Salvador, Singapore, Slovacia, Spania, Thailanda, Tonga, Ucraina, Ungaria.

La invazia din Irak au participat SUA, Marea Britanie, Australia, Polonia

Victime din cadrul soldatilor:

- forte militare si de politie irakiene - intre 10.000 si cateva zeci de mii, in functie de sursa.
- trupe americane: aproape 4.500 pana la 30 august 2011
- trupe britanice: 179 (pana la 30 iunie 2011)
- trupe din alte tari participante la coalitie - 137 (pana la 30 iunie 2011)

Victime civile:

- intre 100.000 si cateva sute de mii, in functie de sursa.

Jurnalisti:

- 148 (dintre care 126 irakieni)

Retragerea trupelor:

- a inceput in 2004 (9 tari)
- cele mai multe tari isi retrag trupele incepand din 2008 (inclusiv Romania)
- ultima tara care si-a retras trupele, cu exceptia SUA, a fost Marea Britanie

Votat de congres: octombrie 2001

Promulgat de Bush la: 26 octombrie 2001

Principalii inamici declarati si eliminati

Osama bin Laden
Pozitie: fondator, lider al-Qaeda
Ucis de US Navy Seals
La data de: 2 mai 2011
Saddam Hussein
Pozitie: Presedintele Irakului
(1979-2003)
Condamnat la moarte
La data de: 30 decembrie 2006
Abu Musab Al-Zarqawi
Pozitie: lider al-Qaeda in Irak
Ucis la 7 iunie 2006 de fortele SUA

Arhitectii razboaielor

Paul Wolfovitz
adjunctul secretarului american al Apararii, ianuarie 2001 - iunie 2005
Donald Rumsfeld
secretar american al Apararii, ianuarie 2001 - decembrie 2006
Condoleezza Rice
consilier pe probleme de securitate nationala, ianuarie 2001 - ianuarie 2005; secretar de stat ianuarie 2005 - ianuarie 2009
Gen. David Petraeus fost comandant al trupelor internationale din Irak si, ulterior, al trupelor din Afganistan. In iunie 2011 a fost confirmata nominalizarea sa pentru pozitia de director CIA.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by