Lumea este mai sigura astazi decat in perioada de dupa atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, au declarat oficiali UE si NATO, citati de AFP. Acestia au afirmat ca gruparile teroriste sunt slabite fata de cum erau in urma cu 10 ani.

Coordinatorul Uniunii Europene pe probleme de contraterorism, Gilles de Kerchove, a afirmat ca, la un deceniu dupa ce Al-Qaeda a atacat Statele Unite, reteaua terorista si-a pierdut liderul (Osama bin Laden) si s-a dovedit irelevanta in revoltele din lumea araba.

"Principalul fapt este esecul real al proiectului Al-Qaeda", a spus oficialul, precizand ca gruparea a fost devastata de razboiul dus de NATO in Afghanistan, fostul sau fief inainte de 11 septembrie. In plus, comunitatea internationala s-a unit in fata pericolului terorist.

In opinia lui Gilles de Kerchove, "un atac la scala si sofisticarea celui din 11 septembrie nu mai este posibil astazi. Suntem complet in afara amenintarii? Probabil ca nu".

De Kerchove a afirmat ca lumea se confrunta inca cu amenintari teroriste, el referindu-se la atacul realizat recent de un extremist norvegian, adaugand insa ca "pot sa spun ca lumea este mai sigura astazi decat inainte".

Oficialul UE a declarat ca terorismul a evoluat in prezent intr-o amenintare mai complexa si mai diversificata, grupari ce se insipira din Al Qaeda operand in aceasta perioada in Africa si Peninsula araba.

Pe de alta parte, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, e de parare ca atacurile din Statele Unite au determinat alianta militara sa invoce, pentru prima data in istoria sa, clauza apararii multuale si sa trimita trupe in Afghanistan.

De asemenea, multe state au introdus "masuri sporite de control" pentru a-si proteja cetatenii, ele cautand astfel o balanta intre apararea "libertatilor in care credem" si asigurarea oamenilor ca pot sa-si continue vietile in siguranta, a spus el.

In opinia lui Rasmussen, "astazi avem o lume mai sigura decat in urma cu 10 ani. Imaginea generala este aceea ca retelele teroriste internationale s-au redus semnificativ dupa 2001".