Cu o decada inainte de evenimentele din septembrie 2001, majoritatea americanilor nu auzisera niciodata de Osama bin Laden. Chiar si atunci cand el a declarat razboi impotriva Statelor Unite intr-un interviu televizat, Osama a ramas aproape necunoscut. Foarte multe dovezi ale activitatilor teroriste ale acestuia, care au fost inmagazinate in cateva dulapuri prafuite ale FBI, fac parte in aceste zile dintr-o expozitie din cadrul muzeului Newseum din Washington DC, sub numele "Razboiul impotriva terorii: Noua tinta a FBI-ului".

Lucian OpreaFoto: Arhiva personala

Cu 10 ani in urma ma aflam la inceputurile periplului meu american. Intr-o societate cu totul aproape noua pentru mine si care m-a primit cu bratele deschise, vestile atentatului din 11 septembrie 2001 m-au facut sa realizez ca nu ma aflam intr-un loc in care mi-am gasit pe deplin liberatatea... Aflat intr-o situatie mai delicata in acele momente, incepusem sa tremur putin la auzul fiecarei sirene de politie sau la orice comentariu rasist adresat "strainilor", printre care si eu eram considerat... In acele vremuri se instaurase o ura generala vis-a-vis de orice nu era pur american.

Insa acea zi pentru mine a fost una speciala pentru ca in zona Washington DC - New York City aveam destul de multi prieteni pe care, din pacate, nu-i puteam contacta. Dupa cateva zile, din fericire, am aflat ca toti erau nevatamati, dar foarte speriati de aceste imprejurari nemaintalnite in istoria Americii.

Azi, la 10 ani dupa acele evenimente, doua treimi dintre americani inca isi vad tara intr-un continuu declin. Osama bin Laden este mort, al-Qaeda este "ranita" destul de grav, dar impactul atacurilor din septembrie 2001 si deciziile care au fost luate mai apoi au facut din America o tara care inca tremura.

De curand a fost realizat un sondaj de opinie de catre Aspen Ideas Festival in care se confirma ca America trece prin cea mai lunga perioada de pesimism din toate timpurile.

De obicei Statele Unite se redreseaza destul de usor dupa anumite perioade grele, cum ar fi, de exemplu, razboiul din Vietnam, scandalul Watergate sau oricare dintre recesiuni.

Prima pagina a

Prima pagina a "Gandacului de Colorado" din septembrie 2011

Foto: Captura HotNews.ro

Dupa doi-trei de ingrijorare si nerabdare, electoratul se intorcea la optimismul initial. Insa, in urma acestui sondaj, se arata ca doar 6 procente din cei 2000 de intervievati cred ca tara lor s-a redresat complet dupa evenimentele tragice din 2001. Unii cred ca pesimismul inca se datoreaza fricii de noi atacuri teroriste. Sentimentele de invincibilitate ale Americii au fost inlocuite de o vulnerabilitate inevitabila.

Americanii de rand dau vina pe politicienii pe care i-au ales la ultimele alegeri.

Administratia lui George W. Bush conduce, cu 23 de procente, clasamentul "vinovatilor" in ceea priveste declinul economic, politic-administrativ al SUA. Obama il urmeaza indeaproape cu 20 de procente, iar Congresul american cu 16 procente. Ciudat este faptul ca doar 6 % dintre americani dau vina pe Wall Street.

Cei intervievati in sondajul mai sus amintit spun ca acum 10 ani de zile o duceau mult mai bine din aproape toate punctele de vedere si au precizat ca cei a caror viata s-a imbunatatit sunt homosexualii si lesbienele, cei de origine latina si imigrantii. Prin acest lucru, in ciuda evenimentelor din septembrie 2001, s-a observat o toleranta politica si sociala mai mare in ultima decada.

Dar cele mai mari amenintari ale Americii se afla acum in interiorul tarii: cresterea deficitului, "razboaie" politice intre cele doua mari partide (Democratii si Republicanii), cresterea costului unui sistem medical si asa deficitar, si multe alte probleme de structura.

Acestea sunt in opinia multor americani amenintarile ce decimeaza o tara care nu demult se afla in visurile oricarui imigrant. Fostul presedinte Jimmy Carter sugera intr-un discurs, pe la mijlocul anului 1979, ca o criza de incredere s-a abatut asupra Americii. A durat cativa ani pana cand un nou presedinte a adus optimismul in sufletul americanilor. Fostul presedinte Bill Clinton s-a reintilnit cu acest sentiment prin anul 1995 si a reusit peste un an sa schimbe aceasta stare.

Acum America are nevoie de a se reface, de a crea noi oportunitati de redresare pe toate fronturile. Acest moment insa se lasa asteptat ... de aproape 10 ani!

Lucian Oprea este director si editor al ziarului romano-american "Gandacul de Colorado".