O carte de colorat pentru copii, dedicata atentatelor de la 11 septembrie 2001, a starnit criticile comunitatii musulmane din Statele Unite, care sustine ca volumul "ii demonizeaza" pe musulmanii americani, transmite ABCNews. “We Shall Never Forget 9/11: The Kids’ Book of Freedom" a aparut cu doar cateva zile inainte ca SUA sa marcheze 10 ani de la atentatele teroriste.

Un volum controversatFoto: Captura ABC News

Cartea, publicata de Really Big Coloring Books din Missouri, incepe cu povestea lui Osama bin Laden care comploteaza sa atace America si se termina cu uciderea liderului terorist, impuscat de catre un militar din Navy SEAL in urma raidului din Abbottabad (Pakistan). Intr-una din pagini, autorii cartii afirma: "Copii, adevarul este ca aceste atacuri teroriste au fost savarsite de catre extremisti musulmani islamisti ce urau libertatea. Acesti dementi urasc modul de viata american deoarece noi suntem LIBERI si societatea noastra este LIBERA".

Mai multe pagini ale cartii prezinta militari americani si musulmani inarmati.

Dawud Walid, reprezentantul din statul Michigan pentru Council on American Islamic Relations, a spus insa ca volumul este "dezgustator", deoarece ii infatiseaza pe toti musulmanii ca teroristi: "Editorul volumului face un deserviciu mintilor tinere aratandu-le aceste absurditati. In fiecare referire la musulmani, e vorba de radicali, extremisti si de prezentarea oamenilor ca fiind teroristi".

"Perceptiile copiilor care citesc aceasta carte pot fi schimbate de aceste imagini... Inoculeaza partinire in mintile tinere", a declarat Walid, adaugand ca americanii musulmani "n-au avut nimic de-a face cu atacurile din 2001 si ca ei au fost atat victime, cat si salvatori in acea zi".

Editorul cartii a respins insa criticile comunitatii musulmane, sustinand ca volumul este un instrument prin care copiii invata despre atacurile teroriste si "despre lucrurile legate de 11 septembrie".

"Ce e adevarat e adevarat. Este un lucru nefericit ca toti teroristii de-atunci erau musulmani. Acesta este partea pe care oamenii vor sa o stearga", a declarat Wayne Bell, presedintele editurii. Cartea da dovada de "onestitate, respect, integritate si caracter pozitiv", avand "o perspectiva istorica si educationala".

ABC precizeaza ca Really Big Coloring Books a publicat si alte carti de colorat cu teme politice si religioase, intre care “The Tea Party Coloring Book for Kids” si “President Obama ‘An Activity & Work Book".