Pentru peste 3 miliarde de oameni, peștele este principala resursă alimentară. Peștii sunt o bună sursă de proteine și grăsimi bune în cele mai recomandate diete, ca aceea mediteraneeană și cea nordică. Dar noi cercetări sugerează că, precum și în alte cazuri, ce e prea mult poate dăuna.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un studiu amplu și pe termen lung efectuat la Universitatea Brown din SUA pe 500.000 de oameni a constatat că persoanele care consumă peste echivalentul unei jumătăți de conservă de ton zilnic au o probabilitate cu 22% mai mare să dezvolte un melanom malign.

„Melanomul este al cincilea cel mai frecvent cancer în SUA, riscul fiind de 1 la 38 pentru oamenii albi, 1 la 1.000 pentru cei negri și 1 la 167 pentru hispanici”, explică dermatoloaga Eunyoung Cho de la Universitatea Brown.

Este important de notat că aceasta nu înseamnă în niciun caz că trebuie să evităm peștele. Studiul arată o tendință, nu o cauză asociată, deoarece cercetătorii nu au demonstrat direct că mai mult pește mărește riscul de cancer de piele. Și chiar dacă s-ar dovedi o legătură, beneficiile consumului de pește tot n-ar recomanda evitarea totală.

Totuși, o astfel de legătură semnificativă la un eșantion de mari dimensiuni, are sens și cere noi investigații.

„Chiar dacă rezultatele sunt observaționale și de aceea nu implică o cauzalitate, ele nu pot fi ignorate”, apreciază dieteticiana Clare Collins de Universitatea Newcastle, care n-a participat la studiu. „Rolul contaminărilor la care sunt supuși peștii nu poate fi ignorat.”

Este binecunoscut faptul că toxinele din mediu, inclusiv cele care pot provoca direct cancer, ca metalele grele se acumulează pe lanțul alimentar. De exemplu, mercurul din procese industriale ca arderea cărbunelui ajunge în ape. De acolo ajunge în plancton, se acumulează în țesuturile creveților care consumă plancton, apoi în peștii care mănâncă creveți și așa mai departe, devenind tot mai concentrat pe parcursul lanțului alimentar.

„Cercetări anterioare au arătat că un consum mai mare de pește este asociat cu conținut mai mare de toxine în organism, care pot duce la un risc sporit de cancer”, spune Cho.

Aceste rezultate nu reduc în nici un fel rolul cauzelor bine studiate de cancer de piele. „Este important să nu interpretăm greșit mesajul”, spune Matthew Browne, CEO la Melanoma Institute Australia. „Dovezile științifice sunt limpezi: expunerea la soare este cel mai mare factor de risc de apariție a melanomului.”

Surse: Science Alert, Cancer Causes & Control