"Vreau sa limitez efectele coruptiei si sa opresc declinul de imagine al justitiei romanesti", a fost una dintre primele declaratii ale Noricai Nicolai dupa nominalizarea sa, de liderii PNL, la functia de ministru al Justitiei. Biroul Politic Central al PNL a nominalizat-o pe Norica Nicolai in aceasta dimineata, decizia avand acceptul majoritatii conducerii liberale. Scaunul de titular la Justitie a ramas vacant dupa demisia, de acum o saptamana, a lui Tudor Chiuariu.

Norica Nicolai a tinut sa sublinieze faptul ca nu va conduce acest minister in beneficiu politic, ci in beneficiul Romaniei, si ca unul dintre primele sale obiective va fi elaborarea unei strategii de prevenire a coruptiei, asa cum au aproape toate tarile europene.

Ea a adaugat ca isi propune ca in timpul mandatului sau sa fie finalizat si un proiect pentru ca Romania sa aiba un nou Cod Penal, in conditiile in care, spune ea, Codul Penal actual este cel din anul 1969, care a suferit, insa, diferite modificari.

Favorita la ocuparea postului

Senatorul Norica Nicolai era favorit la ocuparea postului de ministru al Justitiei, ea primind 28 de voturi "pentru" si doar unul "impotriva" in Biroul Politic Central al PNL.

Propunerea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Traian Basescu.

Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Bogdan Olteanu si Ludovic Orban au declarat, pe rand, ca Nicolai este cea mai buna solutie.

Norica Nicolai si-a dorit de multa vreme acest portofoliu, insa surse liberale afirmau insa ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu ar fi fost in totalitate de acord cu aceasta nominalizare. El ar avea doua motive: raporturile acesteia cu serviciile de informatii si faptul ca a fost procuror inainte de 1989. Tariceanu risca insa sa se trezeasca cu o solicitare de remaniere a Cabinetului din partea vicepresedintilor PNL, daca nu ar fi acceptat aceasta nominalizare.

Un alt nume vehiculat pentru a prelua functia lui Tudor Chiuariu era cel al lui Gheorghe Mocuta, secretar de stat in ministerul Justitiei. Gheorghe Mocuta a fost procurorul care a deschis dosarul Flota.

Scandalul "Nepoata"

In urma cu un an si jumatate, Norica Nicolai a fost protagonista unui scandal, dupa ce camerele de luat vederi au surprins o persoana straina, despre care senatorul liberal a spus ca este nepoata sa, ocupand un fotoliu de parlamentar, cu o cartela de vot in mana.

Senatorul Norica Nicolai a declarat jurnalistilor ca persoana prezenta in sala nu a votat. „Este o nepoata a mea si cu asta basta! Intra lumea in sala de plen, din punctul meu de vedere nu este nici o problema. Nu va priveste cine este. Imi asum eu raspunderea", a incercat Norica Nicolai sa minimalizeze incidentul.

Conform listelor, aceasta persoana a votat in locul unui alt liberal, Serban Stratila, care la randul sau nu a fost prezent in sala.

Comisia de Disciplina a Senatului nu a gasit probe concludente care sa ateste ca nepoata senatorului liberal Norica Nicolai a votat in plenul sedintei, chiar daca Parchetul Instantei Supreme a solicitat Senatului sa comunice daca nepoata Noricai Nicolai a votat in locul vreunui senator si daca a fost sesizata Comisia juridica de numiri, disciplina si imunitati. Ulterior, Anca Manea Hanes, nepoata senatorului liberal, a fost audiata la Parchet in acest caz.