Bogdan Olteanu si PNTCD ii acuza in doua scrisori deschise pe Mircea Cartarescu si Horia Roman Patapievici ca au o gindire dictatoriala, sint lipsiti de coloana vertebrala si s-au pus in slujba lui Basescu pentru bani. Olteanu ii reproseaza lui Cartarescu faptul ca este exponentul scolii de gindire "carlista", care a dus la dictatura si legionarism, iar PNTCD il ataca pe Patapievici numindu-l impostor, mincinos, ins care si-a vindut constiinta pentru bani si il compara cu " ginditorii" fostului regim. Scrisorile vin ca urmare a editorialelor pe care cei doi le publica in Evenimentul zilei.

Intr-o scrisoare deschisa, Bogdan Olteanu il acuza pe scriitorul Mircea Cartarescu ca face parte din scoala de gindire "carlista", care se bazeaza pe "negarea importantei si rolului institutiilor democratice ( alegeri, partide politice, parlament), pornind de la defectele oamenilor care le conduc vremelnic, si pe credinta in liderul mesianic". "Istoria, spune seful Camerei Deputatilor, ne-a aratat unde a dus carlismul unor intelectuali rafinati in perioada interbelica- la dictatura si la legionarism". Bogdan OIteanu ii reproseaza lui Cartarescu faptul ca imparte cetatenii in "buni si rai" in functie de opiniile pe care acestia le au fata de Traian Basescu.

In fapt, Bogdan Olteanu este deranjat de editorialul de vineri din Evenimentul zilei in care scriitorul l-a etichetat drept " un ins absolut penibil, nu doar in postura nemeritata de presedinte al Camerei Deputatilor, ci si ca simplu cetatrean".

La rindul sau, PNTCD se rafuieste cu Horia Roman Patapievici, pe care il compara cu "ginditorii" fostului regim. "Nu este nicio diferenta intre Patapievici, care minte pentru bani si ginditorii fostului regim, care rescriau istoria. Asemeni lor, Patapievici denatureaza adevarul in virtutea unui interes politic. La ordinul lui Basescu incearca sa discrediteze partidele istorice".

Taranistii il acuza pe Patapievici ca este "un impostor, care s-a erijat intr-un model al intelectualului roman, fara sa aiba, insa, coloana vertebrala. Adevaratul intelectual nu isi vinde constiinta si nici nu-si efera serviciile celui care da mai mult".

Motivul indignarii PNTCD, asa cum reiese din scrisoare, este legat de faptul ca Patapievici a fost propulsat in conducerea CNSAS pe un post la nivelul unui secretar de stat, dupa care, in momentul in care PNTCD "nu a mai avut ce sa-i ofere, a trecut fara nicio remuscare in tabara lui Basescu. Drept rasplata, a primit de la PD un alt post, cu demnitati similare celui pe care le-a avut de la PNTCD: Basescu l-a facut presedinte al Institutului Cultural Roman".

Reactia taranistilor vine ca urmare a unui editorial publicat in Evenimentul zilei de vineri in care Patapievici se declara dezamagit de PNTCD "mai mult decit de orice alt partid, pentru ca mai mult decit oricare alt partid promisese sa nu dezamageasca pe nimeni".

Patapievici si Cartarescu se numara printre intelectualii care l-au sustinut pe Traian Basescu in timpul referendumului din luna mai, indemnind cetatenii sa iasa la vot pentru " a bara eficient unele tendinte autocratice ale majoritatii parlamentare si guvernamentale actuale"

Documente:

Scrisoare adresata lui M. Cartarescu (Hotnews, 14 Dec 2007) DOC, 32652K