Intr-un interviu pentru BBC si HotNews.ro, presedintele Traian Basescu isi asuma esecul pentru rezultatele votului la referendum, dar spune ca si Partidului Democrat i se poate reprosa lipsa de implicare in campania electorala. Tonul sefului statului, la inceput calm, se aprinde cand vine vorba despre ministrul de externe, Adrian Cioroianu, sau despre liderul PSD, Mircea Geoana. Ministrul de Externe are, spune Basescu, “un urias deficit de educatie”, iar pe liderul PSD il asigura ca nu-l va numi premier cat timp va fi seful statului. Una dintre cele mai suprinzatoare declaratii se refera la proiectul de lege privind votul uninominal. Basescu spune ca exista varianta ca Partidul Democrat sa sustina varianta depusa in parlament in 2005 de PSD.

Rep: Domnule presedinte, tocmai ati incheiat o vizită in Spania si in comunitatile romanesti din Italia. Romanii din Spania, ati spus, muncitorii fara acte, la ei va refereati, “sunt o bombă cu ceas”. “Good point”, cum ar spune ministrul de externe, dar ce-ati vrut sa spuneti mai exact, domnule presedinte?

Traian Basescu: Am vrut sa spun un lucru simplu, pe care l-am spus si autoritatilor spaniole, l-am spus si primului-ministru Prodi. Restrictionarea inregistrarii oficiale a fortei de munca genereaza munca la negru, genereaza insecuritate pentru cetatenii romani care sunt acceptati la munca, genereaza pierderi si pentru statul-gazda, pentru ca nu se platesc taxe, creeaza o forţa de munca ce duce la afectarea intereselor muncitorilor autohtoni, a muncitorilor spanioli sau italieni, ceea ce are ca reflex cresterea antipatiei fată de aceasta prezenta, si, nu in ultimul rand, creeaza un mediu extraordinar in care infractorii romani se pot ascunde. Agresiuni, cersit, trafic de fiinte umane, trafic de droguri, spargeri de domicilii, toate acestea vin din această zona a infractorilor care si-au mutat piata din Romania in Europa.

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre vizita in Spania (1)

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre vizita in Spania (2)

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre numirea lui Geoana ca premier

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre repetarea referendumului

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre prezenta la referendum

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre legea uninominalului - varianta PSD

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre implicarea PD in campanie

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre Adrian Cioroianu

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre esecul refrendumului

Rep: Discutand despre Italia, domnul Prodi intrebat cati romani sunt de fapt in Italia, a dat urmatorul raspuns: nimeni nu stie. Dumneavoastra stiti?

TB: Nici eu nu stiu si acesta este un cost pe care il platim libertatii noastre. In momentul de fata, romanii care trec frontierele tarii sunt necontrolati, liberi sa circule unde doresc. In masura in care autoritatile din statul de destinatie nu au un sistem precis de monitorizare a fortei de munca, lucrurile scapa de sub control asa cum s-a intimplat in Italia si cum incercam sa prevenim sa se intimple in Spania.

Rep: Dar ati obtinut vreo garantie de la guvernele celor doua tari, ca perioadele de tranzitie privind inregistrarea legala a fortei de munca ar putea fi diminuate?

TB: De Italia s-a ocupat premierul. Eu am profitat de vizita de stat pe care am efectuat-o in Spania si am avut discutii foarte serioase cu autoritatile de pe toate palierele, atat Guvern - discutia cu primul ministru Zapatero - cat si cu autoritatile locale. Ce am stabilit cu Zapatero: am stabilit ca cei doi ministri ai muncii, ministrul spaniol si ministrul roman, sa se intalneasca imediat sa discute conditiile tehnice de modificare a conditiilor moratoriului in asa fel incit forta de munca romaneasca sa fie identificata perfect, ceea ce este extrem de important.

Rep: Doar identificata? Sau si inregistrata mai repede?

TB: Identificata si inregistrata. Cand vorbesc de identificare vorbesc de indeplinirea intregului sistem legal de pe piata fortei de munca.

Rep: Pentru ca exista pe domenii, stiti foarte bine, exista perioade mai mari sau mai mici…ele se vor modifica? In sens bun pentru muncitorii romani?

TB: Asta a fost solicitarea mea, sa se modifice. Dar o sa va spun si pasul urmator pe care l-am stabilit cu premierul Zapatero, dar si cu autoritatile locale. Evaluarea excedentelor de forta de munca generate de romani, pe piata spaniola. Unul din obiectivele pe care le-am avut a fost sa conving comunitatea de afaceri spaniola ca, la venire pe piata romaneasca, si nu vorbesc numai de cei care urmeaza sa vina, dar si de cei care se afla deja pe piata romaneasca, sa recruteze in baza evaluarilor pe care le facem si a inregistrarii integrale a fortei de munca romanesti, sa recruteze forta de munca romaneasca de pe piata spaniola, din zonele excedentare. Nu am avut nici o rezerva sa spun oamenilor de afaceri spanioli, ca de altfel si premierului Zapatero, ca firmele spaniole trebuie sa inteleaga motivatia pentru care romanii sunt in Spania. Nu sunt acolo neaparat pentru ca nu ar avea un loc de munca aici. Aici gasesc un loc de munca, spre exemplu in constructii, dau doar acest exemplu, din care oficial pot obtine doua – trei sute de euro. Ceea ce am atentionat eu autoritatile spaniole este legat de faptul ca, de fapt romanii alearga dupa acea mie de euro pe care o primesc pentru aceeasi munca facuta in Spania, si nu dupa un loc de munca. De aceea apelul la firmele spaniole a fost sa aiba in vedere necesitatea ca recrutand forta de munca de pe piata spaniola, sa gandeasca la un salariu, spre exemplu in constructii, dau acest exemplu pentru ca este cea mai pregnanta categorie, cea mai puternic reprezentata, ar putea sa-i plateasca cu 700 de euro, deci foarte aproapiat de salariile pe care le platesc in Spania muncitorilor romani.

Rep: Domnule presedinte, cred totusi ca aceste chestiuni sunt reglate de piata interna si ca piata fortei de munca de acolo va dicta si lefurile pina la urma.

TB: Muncind oficial in Spania, sub 1100 de euro nu ai cum sa primesti, este cel mai mic salariu. In schimb, si asta v-o spun din discutiile cu romanii, munca la negru este mult mai prost platita. Ii platesc cu 400 de euro, cu 500 de euro, cu 600 de euro.

Rep: Deci idea este sa se inregistrexe oficial cat mai multi.

TB: Exact.

“Cioroianu are un urias deficit de educatie”

Rep: Ramanind la Spania, foarte pe scurt, si o mica paranteza: a gresit ministrul Cioroianu cind i s-a adresat regelui Spaniei intr-o maniera interpretata drept neprotocolara? Unii spun chiar ca a fost inca o gafa.

TB: Ministrul Cioroianu a reactionat la un mod prietenesc al Regelui Juan Carlos de a i se adresa. Regele a facut observatia – eu nu am vazut gestul, marturisesc, dar am auzit foarte bine cand regele Spaniei i-a spus “suntem nascuti in aceeasi zi” si reactia ministrului Cioroianu a fost cea pe care dvs. ati vazut-o, iar eu nu am vazut-o pentru ca ma intorsesem. Avand in vedere modul prietenesc in care i s-a adresat Regele Juan Carlos, probabil ca reactia ministrului Cioroianu a fost in acest ambient si nicidecum in calitate de oficial.

Rep. E bine sa-l mai tina Guvernul ca ministru de Externe? Foarte multe voci spun ca ar fi cazul sa lase aceste post.

TB: O sa fiu foarte sincer, sa va spun ca nu este un bun ministru de Externe, dar nu legat de gestul pe care l-a facut in relatia cu Regele Juan Carlos. Va pot spune ca eu, ca sef al statului, nu as permite un astfel de gest de la un ministru, fie el roman, sau strain. Cert este ca nu a existat nici o reactie negativa a Casei Regale.

Rep: Dimpotriva.

TB: Dimpotriva, da.

Rep: Au spus clar ca nu se simt jigniti, dar acest gest nu este singular, el se inscrie intr-o suita de gesturi.

TB: Asta este altceva, categoric, macar si ca virsta gesturile puteau sa fie controlate in relatia cu Juan Carlos, categoric este intr-un sir de gafe ale ministrului de externe, dar le-as pune mai mult pe seama educatiei. Eu am avut cu acest om mai multe deplasari si va pot spune ca are un mare deficit de educatie.

Rep: Adica?

TB: Un urias deficit de educatie.

Rep: In ce sens?

TB: Eu am avut cateva discutii cu el si imediat ce ii spune presedintele un lucru, incearca sa demonstreze cat de bine il stie el si vorbeste de zece ori mai mult decat presedintele. Sau, spre exemplu, eram la o intilnire cu romanii, s-a pus o intrebare legata de problemele consulare care sunt grave in Spania, ca de altfel peste tot. Este o nesimtire a Ministerului de Externe in a-si respecta cetatenii incredibila, pe care ministrii incearca s-o apere si mai ales incearca sa-si faca o clientela din ambasadori si consuli. Dar, venind la exemplu, il rog pe ministru sa clarifice un lucru si el, cu presedintele linga el, se lanseaza intr-un lung discurs care m-a obligat sa-l opresc. Era totusi cu presedintele, ii trebuia un raspuns scurt si cu asta basta. Presedintele era interlocutorul.

“Din perspectiva propriilor mele asteptari, referendumul este un esec major”

Rep: Trecem la alta tema: votul uninominal. Si as vrea sa va intreb pe Dvs, in primul rand, cum calificati rezultatele referendumului? E o victorie a dvs. sau o infringere?

TB: N-as pune-o in nici o categorie. Este o lectie in primul rand. Daca privim strict politic, iar politica inseamna sa numaram voturi, 82% din cei care s-au prezentat au votat DA pentru introducerea votului uninominal, deci circa 4 milioane de persoane, si alti sapte sute de mii au votat NU.

Rep: O sa va intreb mai precis: din perspectiva propriilor dvs. asteptari.

TB: Este un esec major. Din perspectiva propriilor mele asteptari este un esec major si o sa va spun de ce. Daca va aduceti aminte in toata campania din 2004, dar si in campania de la referendum din 2007, din mai 2007, am vorbit despre necesitatea reformarii clasei politice si ma adresam ori de cite ori eram la mitinguri, ma adresam romanilor, spunind ca o vom face impreuna pentru ca partidele nu vor s-o faca. Si vorbeam atunci de introducerea votului uninominal ca pilon al acestei actiuni, in care ii invitam pe romani ca impreuna s-o facem. Si vorbeam: introducerea votului uninominal, dupa care urmeaza alegerile locale, alegerile legislative din 2008 si, din nou, alegeri paralmentare in primavara lui 2009, ceea ce inseamna ca impreuna putem face ceea ce nu fac partidele.

Rep: Primul pas a fost ratat.

TB: Esecul a fost evident din acest punct de vedere.

Rep: V-as mai sugera o perspectiva in ce priveste propriile dvs. asteptari. Spuneati inainte de referendum: sa vedem ce facem cu cele 6-7 milioane de voturi. N-au fost 6-7, au fost 3,9. Vreo trei, lipsa la apel.

TB: Am mizat pe faptul ca va fi o prezenta asemanatoare cu cea de la referendum.

REP: Din mai.

TB: Sa, am mizat pe asta

Rep: Va spuneau asta sondajele, va spuneau consilierii, va spunea instinctul?

TB: Nu numai asta, era instinctul meu ca la diferenta de cateva luni, de cinci luni, nu poate sa fie o prabusire a nivelului de participare. Iata ca nu a fost asa si acest lucru mi-l reprosez. Chiar daca am acuzat televiziunea, radioul public, de boicotare a informarii populatiei, trebuie sa recunosc ca apreciez participarea ca fiind un esec personal.

Rep: Multi cititori HotNews va intreaba daca veti repeta referendumul? Pentru uninominal, despre asta vorbim.

TB: Va trebui sa gandesc foarte bine.In extremis, daca nu reusesc sa conving partidele politice ca cele aproape 4 milioane de voturi care au spus DA trebuiesc luate in cosideratie, nu exclud posibilitatea sa declansez un nou referendum.

Rep: Anul viitor?

TB: Da. Si o sa va spun un lucru. Nu este vorba de o ambitie. Eu sunt un om care vine din aceasta clasa politica. Am fost doua legislaturi parlamentar, am fost ministru in cinci guverne, deci provin din aceasta clasa politica pe care o critic. Functia de la Cotroceni m-a ajutat si ea extrordinar de mult sa vad toate efectele pe care romanii le suporta fara sa realizeze acest lucru, in viata de zi cu zi, a unei clase politice corupte, a unei clase politice care nu mai functioneaza pe ideologii de partid, ci pe ideologia banului si a interesului comercial. Imi dau seama ca fara o primenire masiva a clasei politice romanii nu vor beneficia nici pe departe de sansa de a fi cetateni ai Uniunii Europene, chiar daca vor exista avantaje in continuare pentru romani. De aceea, va trebui sa-i conving pe toti ca nu e o chestiune de demagogie si de interes al meu. Ci este o chestiune de interes national.

“PD poate sa treaca pe varianta propusa de PSD”

Rep: In Parlament am vazut, mai incercati o data. Dar, acolo premisele unei majoritati despre ati vorbit si la care sperati nu par sa stea in picioare acum, daca citim si declaratiile domnului Geoana. Nu prea parea fericit sa sustina proiectul PD si PSD mergea mai departe pe propriul proiect, depus din 2005.

TB: Eu sunt convins ca PD-ul poate sa treaca pe varianta propusa de PSD. Chiar am discutat cu patidele.

REP: Deci sa sustina chiar varianta PSD.

TB: Deosebirile nu sunt mari, dar sunt cateva erori si-n legea, in proiectul de lege al PSD-ului, sunt cateva erori si-n proiectul de lege al PD-ului.

REP: Ar putea deci sa renunte la un proiect propriu al Partidului Democrat si sa sustina…

TB: Eu sunt convins ca da.

REP: Si sa sustina proiectul PSD?

TB: Eu sunt convins ca da. Dar, repet, trebuiesc facute mici ajustari in ambele proiecte. Si daca, intr-adevar, Mircea Geoana reprezinta, sa spunem, reperul politic al PDSului, ar trebui sa fie posibil.

Rep: In proiectul PSD ce ar trebui schimbat?

TB: Spre exemplu, sunt doua diferente. Una prin care proiectul PD-ului reduce cu 70 numarul de parlamentari. Si cea de-a doua, proiectul PDului valideaza mandatul la primul tur daca se prezinta jumatate plus unu din lista, iar proiectul PSD-ului valideaza mandatul din primul tur, daca un candidat obtine jumatate plus unu din cei care s-au prezentat. Mie mi se pare mai rezonabila propunerea PSD-ului.

Rep. Trecem la Bucuresti, rata absenteismului mult mai mare decat in restul tari, desi bucurestenii, de regula, domnule presedinte, v-au sustinut. Daca ne uitam pe cifre, vedem ca in 2004 cand v-au ales primar, prezenta a fost de peste 50%, la referendumul din mai prezenta in Bucuresti a fost de peste 40%, iar acum mai putin, putin peste 20%. Cum va explicati?

TB: Cred ca si Bucurestiul se inscrie in situatia generala din sectorul urban. Pentru ca Bucurestiul este departe de a fi fost ultimul din punct de vedere al participarii.

REP: Dar din cifre?

TB: Da, este in ultimile zece pe lista din punct de vedere al prezentei.

REP: Cum citim acest rezultat, in conditiile in care el a fost constant un oras care v-a sustinut chemarile?

TB: Asa este, daca priviti insa la performanta, stiti ca aici suntem in aceasta tentatie; sa numaram absentii, si nu ce au facut prezentii. Daca privim la performanta...

Rep: Absentii se vad mai bine, ca sa zic asa.

TB: Sau ne place sa-i evidentiem mai mult. Acum, mai mult ca niciodata, daca priviti la cum au votat cei 22% dintre bucuresteni, ei au votat in proportie de 95% DA la referendum si au dat partidului democrat aproape 40 de procente. Din cei prezenti.

Rep: Sunteti multumit?

TB: Nu sunt multumit de prezenta, trebuie sa fiu foarte sincer. Este o deceptie pentru mine prezenta si caut sa vad unde am gresit. Nu acuz pe cei care nu au venit. Este clar ca toate scuzele pe care le-am invoca, Elodia, evenimentele din Italia care au acoperit saptamini din campanie, sau lipsa dezbaterii…

Rep: Unii au spus Videanu

TB...lipsa dezbaterii la TVR, sau lipsa dezbaterii la Radio Romania Actualitati, nu functioneaza ca argument in cazul bucurestenilor.

Rep. Unii au spus Videanu, in cazul Bucurestiului.

TB: Bun. Poate spune… ca dovada ca nu este Videanu este ca acest lucru s-a intimplat si in multe alte orase unde nu-i primar Videanu. Deci nu cred ca Videanu a fost problema. Si, a propos de asta, o sa revin cu o paranteza: aduceti-va aminte ca in mandatul meu, s-a facut simultan Calea Victoriei si Magheru. Si atunci era presa turbata, bucurestenii nemultumiti, iar cind au fost gata, bucurestenii si-au manifestat recunostinta prin vot. Au spus, da, ne-a fost greu, dar acum e bine. Asa se va intimpla si la Videanu. Iar faptul ca PD-ul s-a mentinut peste procentajul lui in Bucuresti, aproape 40% din cei care au venit, nu este cel mai rau semnal. Eu va spun de ce noi facem discutia prezentei acum. Pentru ca in cazul referendumului in care nu este reprezentat interesul politicienilor exista o restrictie uriasa. Nimeni, aduceti-va aminte si la Constitutie cand nu erau plecati nici un sfert din cati romani sunt plecati acum, aproape trei milioane, si tot au trebuit doua zile, au trebuit sa prelungeasca referndumul cu doua zile. Referendumul, prin modul in care cheama electoratul la urne, nu este atractiv. Nu creeaza acea tensiune care face oamenii sa vina la vot. Ci este doar o explicatie. Insa, toate acestea nu ma fac sa fiu mai bland cu reprosurile pe care mi le fac. Retineti, tot mediul urban, ceea ce e fara precedent, s-a prezentat cu 10% mai putin la vot decat mediul rural. Ceea ce inseamna ca nu e specific Bucurestiului, ci ceva s-a intimplat exact cu electoratul Partidului Democrat.

Rep: Ce s-a intimplat?

TB. Nu stiu, mi-e greu sa va spun. Cu certitudine o sa va pot spune saptamina viitoare. In urma unor analize sociologice.

Ce reprosuri le-a facut Basescu liderilor PD dupa referendum

Rep: Legat de Partidul Democrat, trecem la relatia cu ei. Ce le-ati spus duminica noaptea dupa vot? Un minut ati stat acolo.

TB: Cred ca a fost un minut jumatate, presa a exagerat ca am stat numai un minut. Am stat chiar un minut jumatate. As vrea, pentru a intelege, sa pozitionam foarte bine momentul. Deci, eu facusem declaratia de presa la Cotroceni legata de alegeri, dupa ora 23. Era undeva miezul noptii si la sediul de campanie al Partidului Democrat, care a sustinut logistic, practic, toata campania pentru referendum, era echipa care facea numaratoarea paralela si trei din liderii partidului democrat. Erau Adriean Videanu, Emil Boc si Vasile Blaga. Eu urma la ora 7 sa plec spre aeroport si era peste… dincolo de miezul noptii. Masina, coloana, cand merg acasa trece pe langa sediul din Modrogan 22. Am cerut sa opreasca, am intrat un minut, am spus nu-i cum am vrut toti, dar nu-i rau.

Rep: Si sa cada capete?

TB: Nu

Rep: Presa a scris ca…

TB: Astea sunt speculatii. Sunt speculatii. Dar nu au nici o legatura cu ceea ce am spus. Pentru ca eu asta le-am spus: n-am obtinut cat am vrut, dar e foarte bine. Ati devenit primul partid. Am si facut remarca: la referendum a fost, de asemenea, neasteptat de slaba prezenta, dar la vremea aceea mi-aduc aminte ca am spus: 90%, deci peste patru milioane sunt de acord cu votul uninominal, ganditi-va ce facem pentru cei patru milioane. Le-am spus ‘Salut, noroc, la revedere, va mai sun din Spania’. Pentru ca la 7 am plecat spre Spania.

Rep: S-a implicat Partidul Democrat suficient in campanie? Multi au remarcat absenta Partidului Democrat din campanie

TB: Nu, Partidul Democrat n-a functionat cu o echipa de campanie in sustinerea obiectivelor sale in campanie. Deci, categoric, aici sunt destule de reprosat, la fel cum si mie imi reprosez destule legat de referendum, si lor li se poate reprosa faptul ca nu au mobilizat electoratul lor traditional, cel din mediul urban. De aceea si diferenta intre sondaje si ce-au obtinut.

Rep: Poate le e frica si lor de votul uninominal. Ca in afara de doi-trei lidei vizibili, nu prea au cu cine.

TB: Daca le era frica nu depuneau legea. Proiectul de lege de luni. Insa in mod cert, decalajul intre sondaje si cele 29 de procente pe care le-a obtinut PD-ul in vot direct, reprezinta faptul ca n-au realizat o campanie care sa le aduca chiar electoratul lor la vot. Ei au luat 29% in conditiile in care a iesit electoratul PSD-ului la vot, electoratul rural.

Rep: Discutand despre relatia dvs. cu Partidul Democrat, acum facem o proiectie pe 2008, voiam sa va intreb cum va putea asigura o guveranare stabilia, cu tot cu PLD, fara PSD, in 2008?

TB: Este prematur sa discutam, dar eu sunt convins ca lectia acestor alegeri PD-ul a invatat-o foarte bine.

Rep: Am facut legatura cu viitorul guvern din 2008 pentru ca si dvs., domnule presedinte, ati facut-o spunand, citez din memorie, “cine n-a venit la Cotroceni si va zgaria la usa, nu prea poate sa aiba pretentii la numirea viitorului guvern.”. Nu e o reactie cam emotionala?

TB: Nu, nu si profit de intrebarea dvs. s-o intaresc. Chiar daca replica mea s-a adresat in primul rand vesnicului prim-ministru Geoana, pentru ca el se vedea prim-ministru inainte de alegerile din 2004, el se vede prim-ministru continuu.

“Cat sunt presedintele Romaniei, Geoana sa nu-si faca iluzii ca va fi numit premier”

Rep: Poate il numiti, pina la urma, in 2008.

TB. Nu i se va intampla asta. Eu nu am invitat partidele la discutii ca sa avem ceva de facut. Este un obiectiv extrem de important, Pactul pentru educatie, singura solutie ca sa nu mai avem schimbari de politica in educatie la fiecare schimbare de ministru. Daca nu il realizam anul acesta pentru ca el sa poata sa fie un reper politic si pentru modul cum se vor aseza prioritatile in 2008, dar si din 2008 incolo, practic, pierdem unul din cele mai importante momente. Or, domnul Geoana, care are pretentia ca e responsabil, isi permite sa nu fie parte la discutii care vizeaza interesul national.

Rep; V-ar putea raspunde domnul Geoana: acolo se discuta despre votul uninominal si despre Pactul pentru educatie. Noi am ales sa nu venim din cauza votului uninominal

TB: Nici un partid nu avea obligatia sa discute ambele subiecte. Putea sa spuna: nu ne intereseaza sa discutam votul uninominal, ne intereseaza sa discutam doar Pactul pentru educatie, care nu mai este de data asta in interesul partidelor, ci este un comandament de urgenta zero pentru un sistem de educatie romanesc care devine tot mai neperformant. Iar la acest lucru un partid responsabil, si un politician responsabil care, mai ales, se viseaza prim-ministru al acestei tari, si uneori chiar si presedinte, n-avea voie sa lipseasca. Din respect pentru romani.

Deci acesta a fost semnalul pe care l-am dat domnului Geoana public, sa nu-si faca iluzii ca va fi vreodata prim-ministru al Romaniei, cat timp eu sunt presedintele Romaniei, in conditiile in care se arata dezinteresat de un program de o importanta extraordinara. Le propuneam un lucru simplu, un pact, nici macar n-am vrut sa-l impun, le-am dat de mai bine de o luna o propunere de proiect de pact in care le-am solicitat sa se faca completari, adaugiri, sa fie subiect de discutie, ce trebuie sa contina acest pact. Reactia domnului Geoana a fost sa nu vina.

Se pretinde a fi cel mai mare partid parlamentar, acum cred ca i-a iesit asta din vocabular, chiar daca are cel mai mare numar de parlamentari, dar n-a avut capacitatea sa treaca peste lucrurile marunte, specifice politicienilor care n-au noroc in cariera.

“Trimiterea in ancheta penala a unui ministru este un atribut strict al Presedintelui Romaniei”

Rep: Comisia speciala a fost declarata, iata, neconstitutionala. Veti aviza, domnule presedinte, inceperea urmaririi penale, in cazurile Pacuraru, Chiuariu? Sau veti astepta 45 de zile ca sa se puna, eventual, in acord?

,

TB: Dupa ce imi va veni hotarirea de la Curtea Consitutionala, va trebui sa analizam care este miezul ei. Noi avem deocamdata un comunicat al Curtii Constitionale, care nu este un act oficial. Vom vedea ce rezulta din decizia Curtii Constitutionale si vom actiona in consecinta. Daca este corect ce am inteles din comunicatul Curtii Constitutionale si asta este abordarea corecta citind Constitutia, pe langa Palatul Cotroceni nu poate functiona nici o comisie. Pentru ca acea comisie nu poate fi inventat impotriva Constitutiei. Trimiterea in ancheta penala a unui ministru este un atribut strict al Presedintelui Romaniei.

Rep: Potrivit Constitutiei…

TB: Potrivit Constitutiei, art. 109…

Rep: Dar vi se pare corect acest atribut? Sigur ca e legal, nu discutam asta. El este in Constitutie…

TB: Eu nu am dreptul sa creez precedentul discutarii corectitudinii articolelor din Constitutie. Asa putem discuta orice articol din Constitutie, daca este corect sau nu. Cel mai corect mi se pare ca ministrii sa aibe grija sa nu fie in situatia de a ajunge in fata procurorului, dar daca n-au aceasta grija, citim Constitutia.

Rep: La un moment dat in aceste anchete penale, interventia presedintelui, la acest moment important, declansarea inceperea urmaririi penale, poate fi interpretata, rastalmacita, cum se si intampla, ca e o decizie politica, si atunci poate ca ar fi mai bine sa lipseasca acest articol?

TB: Pai, sa modificam Consitutia. Eu vorbesc din 2005.

Rep: Faceti un referendum de modificare a Constitutiei…

TB: N-ati vrea sa facem intii unul pe vot uninominal ca sa avem mai putina coruptie in clasa politica? Daca ar fi mai putina coruptie, ar fi si mai putini ministri care trebuie sa ajunga in fata procurorului.

Interviul poate fi ascultat duminica pe BBC la ora 14.00 si, in reluare, la 18.00

Multumim cititorilor HotNews.ro, care au transmis peste 200 de intrebari pentru Traian Basescu

Atentie! Aici puteti descarca fragmente din interviul cu Traian Basescu (click dreapta si Save Target As):

Intilnirea cu Zapatero

Intilnirea cu Zapatero (2)

Despre Adrian Cioroianu

Esecul referendumului

Potentiala repetare a referendumului

Despre campania PD

PD si varianta PSD pentru legea uninominalului

Despre prezenta la vot

Geoana premier