Romania italienilor

de C.G.     HotNews.ro
Joi, 29 noiembrie 2007, 11:55 Actualitate | Diasporă


Italieni in Romania
Foto: Rompres
"Coborand din avion pe aeroportul din Timisoara, calatorul poate avea impresia sa este in nordul Italiei. Publicitatea si indicatoarele sunt bilingve, in romana si italiana. Sunt, de multe ori, cuvinte identice cele doua limbi fiind foarte apropiate de latina. Insa, de la jumatatea lui noiembrie, relatiile intre veri s-au racit - guvernul italian a adoptat un decret de expulzare care vizeaza in principal resortisantii romani stabiliti in Peninsula".

 Asa incepe unul dintre articolele publicate in editia de joi a cotidianului "Le Monde"  care incearca sa raspunda, pe o intreaga pagina, la intrebarea privind viitorul zecilor de mii de italieni in Romania, multi dintre ei, oameni de afaceri de succes. Autorul articolului nu uita sa le explice cititorilor francezi contextul in care opinia publica italiana a devenit ostila noului val migrator roman, peste 500 000 dupa cifre neoficiale. In consecinta, actele de agresiune impotriva resortisantilor romani s-au inmultit in Italia, iar cotidianul subliniaza ca aceasta xenofobie risca sa aduca mari prejudicii schimburilor economice intre cele doua tari.

Roma este primul partener economic al Bucurestiului, cu 22 000 de intreprinderi italiene in Romania, fata de numai 7 000 de firme romanesti deschise in Italia. Marile intreprinderi italiene au inceput sa se teama de posibile represalii in Romania, tara pana acum prietena. Romanii au inceput sa nu-i mai vada cu ochi buni pe italienii stabiliti la ei, scrie ziarul, care da exemplul unui angajat la centrala nucleara de la Cernavoda care a inceput sa se mire cum de inginerii italieni sunt platiti cu zeci de mii de euro pe luna, nefiind atat de competenti cum pretind.

Criza dintre cele doua tari ar putea avea de asemenea repercusiuni in agricultura intrucat, potrivit ministrului de resort de la Roma, italienii au cumparat in Romania 2% din suprafata agricola a tarii, aproape 300 000 de hectare.

Sosit in vizita in Romania, ministrul italian al Dezvoltarii Economice a putut sa ia pulsul, la fata locului, al urmarilor tensiunilor diplomatice asupra relatiilor economice dintre cele doua tari, insa oamenii de afaceri italieni instalati la Timisoara considera ca politicienii din vest nu au nici cea mai mica idee despre cum sunt romanii.

"Pot sa va spun ca eu ma simt mult mai in siguranta ca italian stabilit in Romania, decat m-as fi simtit ca roman instalat in Italia", spune unul dintre afaceristii italieni si adauga "recent un italian a ucis, din gelozie o romanca si autoritatile romane nu i-au considerat pe toti itailenii delicventi. Au condamnat un criminal si basta".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

486 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  romania italienilor (Joi, 29 noiembrie 2007, 12:53)

  mamaie [anonim]

  Oamenii de afaceri italieni ,nu au nici o vina ca au cazut la mijlocul acestei dispute.mai mult decat atat multi au firme care au foarte multi angajati romani.<br/><br/>Ce putem face ca si romani (mai acum cateva zile citeam despre o greva fiscala intr-un comentariu legat de taxele din Romania)ar fi sa incercam sa nu mai cumparam nimic produs in Italia.<br/><br/>De ce trebuie sa cumpar un Fiat ,cand pot sa iau de aceeasi bani un Renault?<br/>De ce sa iau ulei de masline italian ,daca pot sa cumpar si grecesc?<br/><br/>Daca vrem ,putem orice - noi ,ca popor- dar este greu sa ne urnim sa facem asa ceva.<br/><br/>Chiar nu putem sa ne abtinem o perioada de la a cumpara produse made in Italy si sa cumparam produse facute in Romania sau in alte tari din UE?
  • -1 (1 vot)    
   Completare (Joi, 29 noiembrie 2007, 13:32)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui mamaie

   da, sa stii ca ai dreptate! asa ar trebui sa procedam! dar nu stiu ce va iesii de aici? vom incerca sa fim &quot;chit&quot; astfel incat sa nu ne mai putem improsca unii pe altii? ar fi util un astfel de boicot, dar cum am zis, e f periculos...
  • -1 (1 vot)    
   Completare (Joi, 29 noiembrie 2007, 13:32)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui mamaie

   da, sa stii ca ai dreptate! asa ar trebui sa procedam! dar nu stiu ce va iesii de aici? vom incerca sa fim &quot;chit&quot; astfel incat sa nu ne mai putem improsca unii pe altii? ar fi util un astfel de boicot, dar cum am zis, e f periculos...
   • 0 (2 voturi)    
    nici eu (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:50)

    cid52 [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

    P&#226;n&#259; la revenirea la normal evit tot ce e italian, chiar &#351;i meciurile lor.
  • -1 (1 vot)    
   NU AVEM NEVOIE DE BROSCARI ! (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:47)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui mamaie

   99% din italienii care au venit la noi au venit sa dea un tun financiar sau ca sa se distreze cu cat mai multe romance tinerele. La fel de adevarat este si ca in ultimii ani au inceput sa vina si cativa investitori seriosi(2-3), care au investit sume ceva mai mari si au creat si cateva locuri de munca pe termen mai lung si platite cat de cat in media romaneasca. Oricum ideea cu bocotul este foarte buna, pentru ca altfel italienii vor considera ca pot face orice cu romanii in italia sau in Romania.<br/>In Romania este nevoie de muncitori deci cei plecati se pot intoarce oricand daca patronii vor intelege sa le dea salarii din care sa poata trai decent. Romanii pot alege si sa lucreze si in alte tari europene, tari care vor fi obligate sa ridice toate barierele pentru forta de munca.
  • +1 (1 vot)    
   produsele italiene (Joi, 29 noiembrie 2007, 15:40)

   viomobil [anonim] i-a raspuns lui mamaie

   pai fara a fi rau, eu unul prefer uleiul grecesc celui italian (ca e mult mai bun) iar de masini, hmmm, nu cred ca mai merita sa comentez. <br/>de boicot nu se pune problema pt simplul motiv ca nu suntem genu&#39; asta de popor, ca si ei (italienii) de altfel; o sa comentam putin, o sa&#39;si dea unii cu parerea prin mass-media, dar atat.
  • -1 (1 vot)    
   Sigur ca poti (Vineri, 30 noiembrie 2007, 8:25)

   Catelu [anonim] i-a raspuns lui mamaie

   Evident ca poti evita produsele italienesti. Dar gandeste-te ca si italienii pot face asta, mult mai usor, cu produsele romanesti.<br/>E exact ce facea Ceausescu cu produsele occidentale, si istoria a dovedit cine a iesit mai castigat.<br/>A dovedit pentru cine are ochi sa vada si minte sa inteleaga, desigur.
 • 0 (0 voturi)    
  Italian Ucigas (Joi, 29 noiembrie 2007, 13:36)

  Adrian [anonim]

  Auzisem de un caz cutremurator in care un italian din gelozie a intrat in caza iubitei sale romance din Romania si a omorat-o pe mama romancei si pe ea sub ochii copilului de 6-7 ani parca;(iar pe copil l-a lasat in viata insa ce viata ...)<br/><br/>Nu stiu daca este aceiasi poveste deoarece s-a intamplat acum 1-2 ani.<br/><br/>Nu tin minte ca poporul italian sa fi fost condamnat pentru acea crima in stil mafiot !!!!!<br/><br/>PS:Boicotarea produselor Made in Italy nu mi se pare o idee excelenta dar s-ar putea sa mearga;ii vom forta oarecum sa ne repare imaginea printr-un impuls economic negativ!!
 • 0 (0 voturi)    
  rromii sau romanii? (Joi, 29 noiembrie 2007, 13:47)

  un roman trist [anonim]

  Exista limite ale neobrazarii? Romanii si, indeosebi rromii, au invadat Italia. Dar nu numai atat. Noii veniti au incercat sa le impuna italienilor &quot;stilul lor de viata&quot;. Fara resurse, fara locuinte, fara orizont, s-au apucat de ce stiu ei mai bine sa faca: sa cerseasca, sa fure, sa dea in cap. Cand italienii s-au revoltat, am sarit in sus: ni se incalca nu stiu ce drepturi. Ce drept iti da voie sa te instalezi intr-o tabara improvizata intr-un parc sau la marginea unui cartier si sa incepi sa terorizezi pe localnici? Ce drept iti da voie sa te duci la cersit , la furat si la talharit intr-o tara straina? Rusinea de care ne-am manjit a fost transformata de o presa si de o putere iresponsabile intr-o problema de stat. Ca raul facut Romaniei si romanilor cu capul pe umeri sa fie si mai mare.<br/>Episodul italian aminteste de &quot;miscarea&quot; facuta cu ani in urma de Fidel Castro care, acuzat ca e un dictator, a golit puscariile cubaneze de hoti si criminali , trimitandu-i pachet in SUA. <br/>Cat priveste articolul din LE MONDE, celebra malitie frantuzeasca isi spune cuvantul. Ia sa vedem aceiais tigani aslatand Franta, cum credeti ca ar scrie LE MONDE?
  • -1 (1 vot)    
   .... (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:16)

   DC [anonim] i-a raspuns lui un roman trist

   Articolul in cauza este semnat de Mirel Bran. Numele ma face sa cred ca autorul este roman de origine. Pana una alta a fost favorabil si util noua.
 • 0 (0 voturi)    
  citeste si da mai departe! (Joi, 29 noiembrie 2007, 13:49)

  Radu [anonim]

  Un articol care trebuie citit de toti romanii!<br/>Din pacate nu incape tot, va trebui sa-l fractionez in mai multe parti. A aparut azi in &quot;Ziarul de Cluj&quot;<br/>Este Rom&#226;nia &#355;ara romilor? <br/> &#206;n ultimele dou&#259; luni una din temele principale ale &#351;tirilor a fost legat&#259; de reac&#355;ia ostil&#259; &#238;mpotriva cet&#259;&#355;enilor rom&#226;ni din Italia &#351;i mai nou &#351;i din alte &#355;&#259;ri europene. <br/>Aceast&#259; reac&#355;ie f&#259;r&#259; precedent &#238;ndreptat&#259; &#238;mpotriva tuturor rom&#226;nilor stabili&#355;i &#238;n aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal &#351;i infrac&#355;ional al unei etnii minoritare de cet&#259;&#355;eni rom&#226;ni, &#351;i anume &#355;iganii sau etnia romilor. Aceast&#259; etnie nu este specific&#259; Rom&#226;niei, ea &#238;nt&#226;lnindu-se &#238;n majoritatea &#355;&#259;rilor europene &#238;n diverse propor&#355;ii, dar noua sa denumire de romi este asimilat&#259; mai ales cu numele &#355;&#259;rii noastre: Rom&#226;nia, r&#259;sp&#226;ndindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatal&#259; pentru viitorul european al poporului rom&#226;n. <br/>C&#226;nd cet&#259;&#355;eanul italian, de pild&#259;, cite&#351;te un articol &#238;n care se &#238;ntrep&#259;trund termenii &#8220;romeno&#8221; &#351;i &#8220;rom&#8221;, este normal s&#259; se afunde &#238;ntr-o confuzie care, &#238;ncetul cu &#238;ncetul, duce la o suprapunere mental&#259; a celor dou&#259; denumiri.<br/><br/>Odat&#259; aceast&#259; suprapunere instal&#226;ndu-se, ea func&#355;ioneaz&#259; &#351;i &#238;n sens invers; astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaz&#259;: &#8220;&#355;iganii, &#355;iganii&#8221;, referindu-se la rom&#226;ni.<br/><br/>Rezultatul pe termen mediu &#351;i lung pentru popula&#355;ia Rom&#226;niei &#238;n raport cu popoarele europene poate fi devastator, instal&#226;ndu-ne &#238;n coada Europei.<br/><br/>De aceea, &#238;nainte de a vedea ce este de f&#259;cut, merit&#259; studiat cum s-a ajuns &#238;n aceast&#259; situa&#355;ie.<br/><br/>&#354;iganii sunt un popor migrator. Migrarea &#355;iganilor din India &#238;n Europa s-a f&#259;cut &#238;ntre secolele al IX-lea &#351;i al XIV-lea, &#238;n mai multe valuri.
  • 0 (0 voturi)    
   Cale legala... (Vineri, 30 noiembrie 2007, 14:30)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Radu

   exista vreo cale legala prin care sa se stringa semnaturi si sa se ceara revenirea la vechea lor denumire in documentele oficiale, conform legislatiei UE si a politicilor in acesat privinta din tari avansate ca:Franta, UK, Germania, Spania etc.? parca trebuie 500.000 sau cite semnaturi sa modifici o lege, si pana una alta noi sintem &quot;partea vatamata&quot; in aceasta poveste. Daca folosesti si o parte dintr-un nume inregistrat la OSIM esti pasibil de proces - oare daca se foloseste o parte din numele nostru de ce nu ne putem apara?<br/>Cine stie cum se poate demara o astfel de &quot;petitie&quot;?
  • 0 (0 voturi)    
   Cale legala... (Vineri, 30 noiembrie 2007, 14:30)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Radu

   exista vreo cale legala prin care sa se stringa semnaturi si sa se ceara revenirea la vechea lor denumire in documentele oficiale, conform legislatiei UE si a politicilor in acesat privinta din tari avansate ca:Franta, UK, Germania, Spania etc.? parca trebuie 500.000 sau cite semnaturi sa modifici o lege, si pana una alta noi sintem &quot;partea vatamata&quot; in aceasta poveste. Daca folosesti si o parte dintr-un nume inregistrat la OSIM esti pasibil de proces - oare daca se foloseste o parte din numele nostru de ce nu ne putem apara?<br/>Cine stie cum se poate demara o astfel de &quot;petitie&quot;?
 • 0 (0 voturi)    
  identificarea tiganilor cu romanii e greseala (Joi, 29 noiembrie 2007, 13:51)

  nicu butanescu [anonim]

  cred si eu ca italienii sa-u saturat de cersetorii si hotii tigani din roamania, unde mai pui ca si-au facut shetre din cartoane la margini de orase. Constructiile ilegale se darama cu buldozerul si la noi si oriunde. De ce ne identificam noi cu tiganii? Tiganii sunt natie aparte, asa sunt si tiganii din ungaria si din polonia si din italia, de peste tot, au ei ceva roanesc, au ceva cu cultura noastra, nu ne cunosc scriitorii, ei nici n-au cultura, atat ca stiu limba tarii unde s-au nascut, ei sunt nomazi, n-au nimic cu tarile de unde provin. E altcineva vinovat cand tiganii fura si violeaza? Nu mai cautati tot alti vinovati, numai tiganii sunt vinovati pentru ce fac, de ce-s de vina italienii saau romanii?
 • 0 (0 voturi)    
  citeste si da mai departe! (Joi, 29 noiembrie 2007, 13:51)

  Radu [anonim]

  Odat&#259; cu intrarea lor &#238;n Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au c&#259;p&#259;tat &#351;i numele etnic pe care &#238;l poart&#259; ast&#259;zi: &#355;igani. &#238;n limba greac&#259; ei au fost numi&#355;i Athinganis sau Atsinganos. Prima atestare a &#355;iganilor &#238;n Imperiul Bizantin este con&#355;inut&#259; &#238;ntr-un text hagiografic georgian, care dateaz&#259; din jurul anului 1088; aici se face referire la a&#351;a-numi&#355;ii Adsincani, renumi&#355;i pentru vr&#259;jile &#351;i faptele rele pe care le fac.<br/><br/>Istoria european&#259; a &#355;iganilor &#238;ncepe la &#238;nceputul secolului al XIV-lea, c&#226;nd ace&#351;tia au p&#259;truns &#238;n Tracia, venind din Asia Mic&#259;.<br/><br/>Prin anii 1415 &#8211; 1419 &#238;i &#238;nt&#226;lnim &#238;n toat&#259; Europa Central&#259;, din Ungaria p&#226;n&#259; &#238;n Germania.<br/><br/>Pe la 1422, o band&#259; numeroas&#259; de &#355;igani coboar&#259; &#238;n Italia, p&#226;n&#259; la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a &#238;nceput mult &#238;nainte de valul de &#355;igani veni&#355;i din Rom&#226;nia). &#238;n deceniul urm&#259;tor au ajuns p&#226;n&#259; &#238;n Fran&#355;a, Spania, Anglia &#351;i Scandinavia.
 • 0 (0 voturi)    
  continuare (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:05)

  Radu [anonim]

  &#238;n primii ani ai comunismului s-a manifestat, &#238;n ce-i prive&#351;te pe &#355;igani, un fenomen de neconceput &#238;nainte: &#238;n aparatul de partid, &#238;n mili&#355;ie, armat&#259; &#351;i organele de securitate au fost angaja&#355;i un num&#259;r relativ mare de &#355;igani. Aceast&#259; ascensiune a unor &#355;igani s-a petrecut mai ales &#238;n condi&#355;iile politicii sociale a regimului comunist, care urm&#259;rea &#238;ncurajarea categoriilor s&#259;race &#351;i distrugerea vechii structuri sociale, refractar&#259; noilor r&#226;nduieli. <br/><br/>A&#351;a se explic&#259; de ce, nu &#238;n pu&#355;ine comune, &#238;n func&#355;ia de primar a fost pus un &#355;igan. Datorit&#259; originii sociale &#8220;s&#259;n&#259;toase&#8221; &#355;iganii au fost promova&#355;i mai departe, f&#259;c&#226;nd carier&#259; politic&#259;, ajung&#226;nd &#238;n aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai mul&#355;i o declinau, ci pentru c&#259; proveneau din categoriile s&#259;race. <br/><br/>Ace&#351;ti &#355;igani adev&#259;ra&#355;i, oameni ajun&#351;i &#238;n anumite func&#355;ii, vor avea un rol important &#238;n promovarea etnic&#259; &#351;i &#238;n regimul ce a urmat regimului comunist.<br/><br/>&#350;i sub aspect locativ &#355;iganii au f&#259;cut un important progres &#238;n anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al &#355;iganilor p&#226;n&#259; &#238;n anii &#8216;50 au fost schimbate cu apartamente &#238;n blocurile nou construite, iar din anii &#8216;70, &#8216;80, cu locuin&#355;e &#238;n case na&#355;ionalizate. A&#351;a s-a ajuns &#238;n situa&#355;ia de ast&#259;zi, c&#226;nd centrul multor ora&#351;e mai este ocupat de &#355;igani. <br/><br/>Dup&#259; 1989 s-au produs unele transform&#259;ri majore &#238;n comportamentul popula&#355;iei de &#355;igani. Pe fondul liberaliz&#259;rii economice, o parte din ei au &#238;nceput diverse afaceri, dintre care multe profit&#226;nd de haosul legislativ de la &#238;nceputul anilor &#8216;90, dar &#351;i de dispre&#355;ul general fa&#355;&#259; de legi, au ajuns s&#259; aduc&#259; unei p&#259;r&#355;i a &#355;iganilor sume importante pe care s-au cl&#259;dit clanuri puternice, care folosindu-se de p&#259;tura s&#259;rac&#259; a &#355;iganilor, domin&#259; lumea interlop&#259;, cu ramifica&#355;ii importante &#238;n sfera politicului.
 • 0 (0 voturi)    
  continuare (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:09)

  Radu [anonim]

  De asemenea, profit&#226;nd de deschiderea grani&#355;elor, o mare parte dintre &#355;igani au emigrat, stabilindu-se mai ales &#238;n Spania, Italia &#351;i Fran&#355;a, unde constituie comunit&#259;&#355;i importante.<br/><br/>Este interesant c&#259;, mai ales &#238;n afara grani&#355;elor, ei nu se autoidentific&#259; drept &#355;igani, ci ca rom&#226;ni.<br/><br/>Schimb&#226;nd s&#259;r&#259;cia din &#355;ar&#259; cu ghetourile din str&#259;in&#259;tate, aceast&#259; popula&#355;ie de &#355;igani dezr&#259;d&#259;cina&#355;i, &#351;i pierz&#226;nd &#351;i urma de identificare cultural&#259;, comite un num&#259;r important de infrac&#355;iuni, care atrag asupra ei antipatia popula&#355;iilor native ale acestor &#355;&#259;ri. Aceast&#259; antipatie, datorit&#259; confuziei create de denumirea de rom&#226;n cu cea de rom, ca o denumire modern&#259; a &#355;iganilor, se transfer&#259; asupra poporului rom&#226;n &#238;n ansamblu. Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin.<br/><br/>Dar cum s-a ajuns la denumirea de rom &#351;i la impunerea ei ca obligatorie &#238;n actele oficiale din Rom&#226;nia?<br/><br/>&#238;n ultimele 2 &#8211; 3 decenii, organiza&#355;iile romilor (&#355;iganilor) din diverse &#355;&#259;ri &#351;i organiza&#355;ii interna&#355;ionale au militat pentru acordarea unor drepturi politice &#351;i culturale. &#238;n acest context s-a &#238;ncercat &#351;i impunerea denumirii de rom &#238;n diverse documente, exist&#226;nd unele indica&#355;ii ale UE &#238;n ce prive&#351;te folosirea acestei denumiri. Se pare c&#259; ea provine din cuv&#226;ntul &#8220;dom&#8221;, care pe limba originar&#259; a &#355;iganilor ar fi &#238;nsemnat &#8220;om&#8221;. Prin denaturare, &#8220;dom&#8221; s-a transformat &#238;n &#8220;rom&#8221; cu &#8220;r&#8221; accentuat.<br/><br/>&#238;n toat&#259; perioada post-decembrist&#259; s-a manifestat o presiune constant&#259; din partea unor organiza&#355;ii sau din partea unor politicieni, personalit&#259;&#355;i de frunte cu ascenden&#355;&#259; rom&#259;, &#238;n folosirea &#238;n documentele oficiale a etnonimului &#8220;rom&#8221;.
 • 0 (0 voturi)    
  mai departe (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:15)

  Radu [anonim]

  Ca un r&#259;spuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 &#351;i 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae V&#259;c&#259;roiu, ministrul de externe Teodor Mele&#351;canu recomand&#259; folosirea &#238;n continuare &#238;n documente a cuv&#226;ntului &#8220;&#355;igan&#8221; &#238;n concordan&#355;&#259; cu cuvintele folosite &#238;n celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului rom&#226;n. <br/><br/>Presiunile continu&#259; &#351;i &#238;n 2001, Petre Roman, ministrul de externe, semneaz&#259; un nou Memorandum cu num&#259;rul D2/1094/29.02.2000 c&#259;tre prim-ministrul Mugur Is&#259;rescu, &#238;n care, &#238;n virtutea dreptului de autoidentificare al popula&#355;iilor, recomand&#259; folosirea obligatorie &#238;n toate documentele oficiale rom&#226;ne a denumirii de rom pentru a identifica etnia &#355;iganilor.<br/><br/>Mugur Isarescu &#238;&#351;i &#238;nsu&#351;e&#351;te Memorandumul &#351;i emite o hot&#259;r&#226;re de guvern &#238;n acest sens.<br/><br/>Trebuie precizat c&#259; documentele UE referitoare la denumirea de &#8220;rom&#8221; erau indicative, &#351;i nu obligatorii.<br/><br/>Pe de alt&#259; parte, nimeni nu contest&#259; dreptul la autoidentificare, care este un principiu european general. Dar &#238;n cadrul procesului de autoidentificare nu trebuie s&#259; existe suprapuneri peste denumirea istoric&#259; a unor popoare europene existente.<br/><br/>S&#259; nu uit&#259;m exemplul Greciei care a refuzat s&#259; recunoasc&#259; Republica Macedonia pentru c&#259; se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grece&#351;ti. Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former Yougoslavian Republic) Macedonia.<br/><br/>Dar ce putem a&#351;tepta de la o clas&#259; politic&#259; ce este mai preocupat&#259; de interesele personale m&#259;runte &#238;n detrimentul intereselor na&#355;ionale, compus&#259; din indivizi f&#259;r&#259; perspectiv&#259; istoric&#259;, ce se promoveaz&#259; unii pe al&#355;ii pe criterii de cumetrie, &#351;i nu de competen&#355;&#259;. &#170;i rezultatele se v&#259;d.
 • 0 (0 voturi)    
  inca putin (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:17)

  Radu [anonim]

  &#238;n condi&#355;iile &#238;n care Rom&#226;nia ocup&#259; prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasc&#259; (o inven&#355;ie bol&#351;evic&#259;) drept limba oficial&#259; recunoscut&#259; &#238;n UE. S-a spus la momentul nominaliz&#259;rii c&#259; portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importan&#355;&#259; pentru comisarul rom&#226;n. Realitatea a dovedit contrariul.<br/><br/>&#238;n timp ce Bulgaria lupt&#259; pentru a impune denumirea de evro pentru euro, oficialii rom&#226;ni nu au schi&#355;at nici un gest &#238;n problema limbii moldovene&#351;ti.<br/><br/>Privitor la problema &#355;iganilor &#238;n ansamblu &#351;i a nefericitei denumiri de rom, f&#259;r&#259; &#238;ndoial&#259; c&#259; avem nevoie de min&#355;i luminate, &#351;i nu de teribilismul unui ministru de externe ca &#351;i Cioroianu, care &#238;n suita gafelor monumentale, declar&#259; c&#259; ar fi bine dac&#259; am cump&#259;ra o parte din Sahara pentru a-i muta pe concet&#259;&#355;enii no&#351;tri &#355;igani.<br/><br/>Nu de fanfaronada ieftin&#259; &#351;i p&#259;guboas&#259; avem nevoie. Romii rom&#226;ni (sun&#259; interesant, nu-i a&#351;a?) sunt &#351;i ei cet&#259;&#355;eni cu drepturi egale. Rom&#226;nia trebuie s&#259; conlucreze cu UE &#238;n programe de afirmare a identit&#259;&#355;ii culturale a popula&#355;iei de &#355;igani &#238;n paralel cu integrarea lor social&#259; &#351;i cre&#351;terea nivelului educativ.<br/><br/>&#238;n ce prive&#351;te denumirea de rom, chiar dac&#259; ne afl&#259;m &#238;n ceasul al 12-lea, este necesar un plan de m&#259;suri diplomatice, &#238;ntins poate pe mai mul&#355;i ani, pentru a sensibiliza organismele europene &#351;i a se &#238;ndrepta aceast&#259; mare eroare de a denumi o popula&#355;ie transfrontalier&#259; cum sunt &#355;iganii cu un nume at&#226;t de apropiat &#351;i generator de confuzii, de numele istoric al poporului rom&#226;n.<br/><br/>Lu&#226;nd &#238;n considerare progresia demografic&#259; p&#226;n&#259; &#238;n 2025, c&#226;nd pe fondul declinului de natalitate la rom&#226;ni &#351;i maghiari &#351;i al sc&#259;derii mortalit&#259;&#355;ii la &#355;igani, ace&#351;tia ar putea reprezenta 11,5% din popula&#355;ia Rom&#226;niei, dep&#259;&#351;indu-i pe maghiari-, la care ad&#259;ug&#259;m confuzia din ce &#238;n ce mai pregnant&#259; a numelui de rom cu cea de rom&#226;n, pozi&#355;ia Rom&#226;niei &#238;n familia european&#259; apare &#238;ntr-o pozi&#355;ie tot mai &#238;ngrijor&#259;toare.
  • 0 (0 voturi)    
   Citeste si da mai departe ! (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:45)

   Nicolas [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Domnule Radu, va multumesc !
  • 0 (0 voturi)    
   In sfarsit ceva cu adevat util (Joi, 29 noiembrie 2007, 15:52)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui Radu

   In sfarsit ceva cu adevat util pentru toti romanii!<br/>Si eu va multumesc pentru detalii!
 • 0 (0 voturi)    
  incheiere (Joi, 29 noiembrie 2007, 14:22)

  Radu [anonim]

  &#238;n absen&#355;a unui plan concret ce trebuie urm&#259;rit cu consecven&#355;&#259;, cred c&#259; sunt toate &#351;ansele ca &#238;n con&#351;tiin&#355;a civic&#259; european&#259; s&#259; se consolideze credin&#355;a c&#259; Rom&#226;nia chiar este &#355;ara romilor. <br/><br/>Ioan ABRUDAN redactie@ziuadecj.ro <br/><br/><br/>Chiar daca nu veti publica aceste &quot;comentarii&quot; trimise de mine, poate va hotariti sa le publicati ca articol, pt. ca dau glas unei ingririjorari pe care o simtim noi toti, noi, POPORUL ROMAN!
 • -1 (1 vot)    
  Eu zic sa va mai calmati (Joi, 29 noiembrie 2007, 15:28)

  Roman sarac [anonim]

  Eu personal sunt rasist, nu ma ascund si recunosc, nu suport ungurii si tiganii si personal le-as da foc la toti DAR ca roman care a trait ani buni in Italia inainte de a se intoarce acasa am de adaugat totusi ceva. Am vazut cu ochii mei acesti infractori romani care se plimba de cativa ani prin Italia si prin Franta si pot sa zic un lucru cu siguranta. Cu indulgenta pot zice ca 60% din acesti infractori erau tigani dar restul de 40% erau conationalii nostrii. Romani din Bucuresti,Moldova,Transilvania si de pe unde mai vreti voi. Romanii nostrii imbracati in trening si cu pantofi sau smecherasii cu tricouri Italian Gigolo. Ghinionul nostru ca natie este ca romanii adevarati nu pleaca din tara, indura si incerca totusi sa isi faca un trai cat de cat decent. Majoritatea celor plecati in strainatate sunt incultii si needucatii de prin zonele rurale si de pe la periferiile oraselor. Ne-am facut-o cu mana noastra, noi i-am lasat sa plece in speranta ca fara ei o sa traim noi mai bine, acum cam trebuie sa suportam consecintele. Si mai important cred ca deja se stie ca mai rasist si xenofob ca romanul nu exista, hai sa nu ne mai ascundem atata dupa deget. Asta este, suntem o natie de hoti si profitori, cred ca ar fi timpul macar sa o recunoastem daca nu sa ne resemnam.
  • +1 (1 vot)    
   pt. RRom sarac (Joi, 29 noiembrie 2007, 21:02)

   petcu [anonim] i-a raspuns lui Roman sarac

   &quot;Ne-am facut-o cu mana noastra, noi i-am lasat sa plece in speranta ca fara ei o sa traim noi mai bine, acum cam trebuie sa suportam consecintele.&quot;<br/><br/>Rar mi-a fost dat sa citesc o prostie mai mare ca asta. Si ce-ai fi vrut sa facem, sa-i tinem legati? Daca te-ar fi legat si pe tine, cum ai fi ajuns in Italia? Sarac la mansarda...
 • -1 (1 vot)    
  APEL catre OAMENII de AFACERI ITALIENI (Joi, 29 noiembrie 2007, 15:58)

  era [anonim]

  Facem apel la oamenii de afaceri italieni care cunosc Romania sa se implice in cearea unui curent de opinie favorabil romanilor stabiliti in Italia !!!
 • +1 (1 vot)    
  Italia-Romania (Joi, 29 noiembrie 2007, 16:29)

  observator [anonim]

  Ma intreb oare cum de atata timp, italienii au tolerat bidonvilleurile din si de langa orasele lor? Dintr-o data le-a sarit tandara! Recunosc, este foarte deranjanta prezenta atator infractori din afara, cu care ei nu sunt obisnuiti si care fac concurenta autohtonilor. Italienii sau obisnuit cumva cu mafia lor, chiar si cu tiganii lor (ei nu le spun rromi!) si dintr-o data apar altii, cu alte metode si cu alt tupeu! Ma bate gandul ca aici si-a bagat coada politicul si un pic de mafie pe care a deranjat-o noua concurenta. Doar nu este nici un secret pentru nimeni ca politicul italian este &quot;sensibil&quot; la influenta mafiei autohtone. Sa nu uitam ca si pegra albaneza din Italia a fost anihilata la fel. Extinderea actiunii asupra tuturor romanilor se pare ca serveste unor scopuri politice imediate legate de anumite dificultati interne si de necesitatea de a da teme noi mediei si opiniei. Domnul Prodi se cam pricepe la astfel de manevre. In cazul albanezilor, lucrurile au decurs cu mult mai putin zgomot. Probabil nu era necesar puterii de atunci (nu mai stiu cine era, baletul guvernelor italiene este ametitor)<br/>In privinta atitudinii noastre fata de rezidentii italieni din romania, nu vad dece ne-am purta altfel decat cu orice alt rezident strain. Este foarte important sa dam dovada de comportament civilizat, prietenos, fara nici un resentiment. Ei nu au nici o vina pentru cele intamplate acolo, asa cum nici noi nu suntem de vina pentru comportarea unor concetateni ai nostri certati cu legea, si aici si oriunde. Cei certati cu legea trebuie sa plateasca conform legii. Nicidecum altii. nevinovati!
  • +2 (2 voturi)    
   nevinovati (Joi, 29 noiembrie 2007, 17:00)

   dre [anonim] i-a raspuns lui observator

   problema e ca italienii din romania sunt oricum numai nevinovati nu:<br/>ei fura din banii statului deci si din banii nostri: de cati investitori seriosi italieni ati auzit ?<br/>italienii din Romania nu s-au implicat deloc in oprirea isteriei rasiste contra tuturor romanilor din Italia
   • -1 (1 vot)    
    vinovatia o stabileste legea (Vineri, 30 noiembrie 2007, 13:06)

    observator [anonim] i-a raspuns lui dre

    Bineinteles ca nu toti sunt curati! Dar vinovatia o stabileste numai justitia. Cei care fura sa fie sanctionati de lege, aici ca si aiurea. Ceilalti se bucura de prezumtia de nevinovatie, ca oricare dintre noi.<br/>Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  dar noi? (Joi, 29 noiembrie 2007, 17:37)

  un alt roman trist [anonim]

  Discutia pe forum este , prin forta lucrurrilor, lipsita de coordonare. Unele idei sunt interesante, altele denota acel patriotism de carciuma, total contraproducti. Acuzam pe unii si pe altii din strainatate ca nu fac deosebirea dintre romani si rromi. dar noi, romanii, de ce nu ne-am desolidarizat primii de faptele tiganilor si punem problema pe dos? Fie sa boicotam produsele italienilor, fie sa-i infieram pentru ca ne-au lasat atat timp sa le distrugem linistea si siguranta , iar acum dintr-odata numai vor sa ne lase sa ne batem joc de ei. Am uitat complet ca noi suntem musafiri intr-o tara straina. dar, mai ales, am uitat sa facem noi deosebirea dintre romani si tigani aici, aratand guvernantilor nostri ca ne-am saturat de farsa democratiei care pune semnul egal intre hoti si oameni de treaba, care ne sacrifica imaginea in lume si linistea acasa pentru ca nu stiu ce oameni politici sa se mentina la putere prin voturile tiganilor. Nu trebuie sa aratam altora din afara ca nu suntem tigani, ci in primul noua, punandu-i aici la respect.
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Joi, 29 noiembrie 2007, 19:30)

   radu, si el intristat [anonim] i-a raspuns lui un alt roman trist

   de ce nu facem noi nimic? Pentru ca noi tacem chitic si doar scriem comentarii la articole din ziare, cam ce-ar trebui facut, in timp ce altii fac linistiti politica, nu cum ar trebui, ci cum le vine la indemina.<br/>Dar daca vre-unul are sansa sa ajunga de ex. cetatean german, acolo sare sa-si faca dreptate direct la gulerul presedintelui.
  • 0 (0 voturi)    
   Tiganii sint cetateni romani (Vineri, 30 noiembrie 2007, 14:38)

   adi [anonim] i-a raspuns lui un alt roman trist

   si drept urmare, asa cum noua nu ne convine sa fim blamati toti pt. faptele unei singure persoane, nici noi nu putem ofical sa ii marginalizam - ca sar toate shatrele, pardon asociatiile tiganesti din diaspora Americana pe noi. (Cica pe unul dintre site-urile lor au o incercare de dictionar romany unde scrie ca in lb. romana : tigan = a jefui!!! va dati seama cine ne ataca? in curind ne vor cere sa renuntam la numele de romani.<br/><br/>Daca politicienii nostri nu pot, nu vor sau nu au timp - noi putem. Haideti sa stringem semnaturi pt. revenirea in documentele oficiale la vechea lor denumire - pe motiv ca ne lezeaza interesele si imaginea atit ca stat cit si ca natiune. Cum se poate face acest lucru? Idei?
 • 0 (0 voturi)    
  Traian si romanii (Joi, 29 noiembrie 2007, 17:43)

  Dan-TL [anonim]

  Ce tot au astia cu noi, frate ? Oare ce a fost din partea lor atunci cand imparatul Traian, dupa ce a cucerit Dacia, a dat ordin sa fie populata cu romani pentru &quot;intarirea&quot; generatiei...?<br/>Asta facem si noi acum, ca si contrapartida, sau.... poate din alte motive... Populam Roma, le trimitem inapoi ceea ce ne-au dat acum 2 mii de ani....
  • 0 (0 voturi)    
   Traian era hispanic, in plus dictator (Joi, 29 noiembrie 2007, 21:55)

   Vlad I [anonim] i-a raspuns lui Dan-TL

   Traian a fost nascut in Hispania (peninsula iberica) numele lui in latina (Marcus Ulpius Traianus) s-a nascut in Hispalis (Sevilia de azi).<br/><br/>Oricum italienii de azi nu pot sa dea socoteala ce au facut soldatii romani in 1000 ani de dominatie in lume si pe un teritoriu enorm. Nu sunt 100% descendenti din romani. Si nici Valahii de azi nu sunt 100% descendentii &quot;pagubititilor&quot;, avem si sange de romani, slavi, cumani ,pecegeni,greci, tatari, etc.
 • -1 (1 vot)    
  dezamagire, fratilor! (Joi, 29 noiembrie 2007, 17:51)

  al treilea roman trist [anonim]

  pe vremuri, comunistii se zbateau sa castige bunavointa unor ziaristi occidentali care sa-i prezinte intr-o lumina favorabila in ziarele lor. Le dadeau bani, le faceau cadouri, ii invitau sa-si petreaca concediul in Romania samd. Timpul a trecut, comunistii au disparut, dar obiceiurile nu s-au schimbaat. Hotnews a ramas dator cititorilor cu o informatie: articolul a fost scris de un pui de dac pripasit prin Franta, pe numele sau Mirel Bran. Asadar, ceea ce naivi ar putea crede ca este punctul de vedere al unui francez, nu este decat punctul de vedere la unui roman. Dezamagire, fratilor!
 • +1 (1 vot)    
  Evitati tot ce e italian !!! (Joi, 29 noiembrie 2007, 18:59)

  Ciucker [utilizator]

  noi le putem afecta oarecum economia.. .. ganditiva la milioanele de romani stabiliti acolo in &#39;&#39;cizma&#39;&#39;. pana se linistesc apele evitati &#39;&#39;made in italy&#39;&#39; sa vedeti ce le dam peste nas. o sa isi revina xenofobi dracu`
 • +1 (1 vot)    
  Pt. boicotarea produselor (Joi, 29 noiembrie 2007, 21:02)

  Romanul [anonim]

  Orice produs are un cod de bare , in stanga numarului primele cifre reprezinta tara. Italia are 800-839, uneori doar 80-83.<br/>http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_GS1_country_codes<br/><br/>http://www.codeproject.com/csharp/EAN_13_Barcodes.asp<br/><br/>http://homepages.cwi.nl/~dik/english/codes/barcodes.html
  • -1 (1 vot)    
   te unge pe suflet, dar... (Joi, 29 noiembrie 2007, 21:31)

   Radu, realist [anonim] i-a raspuns lui Romanul

   bine, sa spunem ca ar putea trece drept solutie de moment. Dar nu rezolva problema! Atunci cind se va ridica neamtul impotriva rromianilor nu mai cumparam produse nemtesti, apoi nici spaniole, nici frantuzesti...Acopera productia autohtona cerintele pietii romanesti de cantitate si si de calitate, nu uitati romanul e fudul!
 • +1 (1 vot)    
  italia si italienii (Vineri, 30 noiembrie 2007, 10:18)

  iob [anonim]

  Ceea ce s-a intamplat in Italia e din vina italienilor. De ce alte tari nu au avut aceleasi probleme? Pentru ca italienii le-au cantat in struna infractorilor, i-au lasat sa faca tabere necontrolate, nu le-a pasat de mizeria din acestea, iar infractiunile au luat amploare pentru ca au vazut ca se poate. si asta a dat apa la moara extremei de la ei. cu ce sunt de vina romanii?<br/>italienii au afaceri in romania pentru ca suntem puturosi si acceptam orice afaceri proaste. nu ne ajuta nici legile, nici leguitori, si unii accepta mita. dar asta putem spune ca se intampla si in italia...solutia ar fi sa ne respectam ca popor si romanii sa fie pretuiti in propria tara. Deocamdata conducatorii tarii considera romanii ca niste animale de casa pe spatele carora fac afaceri si care sunt usor de mintit si manipulat.Legile sa fie pentru toti si fara &quot;amendamente&quot;
 • 0 (2 voturi)    
  nota 9 hotnews (Vineri, 30 noiembrie 2007, 12:52)

  serban [anonim]

  nota 9 hotnews. articolul din le monde este foarte bun pentru imaginea si moralul romanilor de pretutindeni dar ar fi fost corect jurnalistic pentru hotnews sa precizeze ca a fost scris de &lt;b&gt;un roman&lt;/b&gt;: Mirel Bran.
 • 0 (0 voturi)    
  Apel (Vineri, 30 noiembrie 2007, 14:52)

  Radu [anonim]

  Adi a raspuns la comentariul &quot;Citeste si da mai departe&quot; printr-o intrebare intr-adevar esentiala. Daca are cineva vreo idee cum se poate demara o astfel de actiune va rog raspundeti! Aici intrebarea lui Adi:<br/>&quot;Cale legala... (Vineri, 30 noiembrie 2007, 14:30)<br/>adi [anonim] i-a raspuns lui Radu <br/>exista vreo cale legala prin care sa se stringa semnaturi si sa se ceara revenirea la vechea lor denumire in documentele oficiale, conform legislatiei UE si a politicilor in acesat privinta din tari avansate ca:Franta, UK, Germania, Spania etc.? parca trebuie 500.000 sau cite semnaturi sa modifici o lege, si pana una alta noi sintem &quot;partea vatamata&quot; in aceasta poveste. Daca folosesti si o parte dintr-un nume inregistrat la OSIM esti pasibil de proces - oare daca se foloseste o parte din numele nostru de ce nu ne putem apara?<br/>Cine stie cum se poate demara o astfel de &quot;petitie&quot;?&quot;
 • 0 (0 voturi)    
  "desteapta-te romane!" (Vineri, 30 noiembrie 2007, 15:56)

  Radut [utilizator]

  adi [anonim] i-a raspuns lui un alt roman trist <br/>si drept urmare, asa cum noua nu ne convine sa fim blamati toti pt. faptele unei singure persoane, nici noi nu putem ofical sa ii marginalizam - ca sar toate shatrele, pardon asociatiile tiganesti din diaspora Americana pe noi. (Cica pe unul dintre site-urile lor au o incercare de dictionar romany unde scrie ca in lb. romana : tigan = a jefui!!! va dati seama cine ne ataca? in curind ne vor cere sa renuntam la numele de romani.<br/><br/>Daca politicienii nostri nu pot, nu vor sau nu au timp - noi putem. Haideti sa stringem semnaturi pt. revenirea in documentele oficiale la vechea lor denumire - pe motiv ca ne lezeaza interesele si imaginea atit ca stat cit si ca natiune. Cum se poate face acest lucru? Idei?
  • 0 (0 voturi)    
   revenire in mod oficial la numele de tigani (Vineri, 30 noiembrie 2007, 17:53)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Radut

   mersi radu. Inca odata fac un apel persoanelor care au o idee despre cum putem proceda in aceasta privinta.<br/><br/>Tebuie stranse semnaturi? petitionat guvernul? parlamentarii? presedintele? academia romana?<br/><br/>Nu sintem rasisti cind cerem ca numele nostru sa fie respectat pt. ceea ce sintem noi - cu bune, cu rele. Daca Franta, Germania si altii nici nu vor sa auda de denumiri poetice si fara substrat istoric (am epuizat subiectul asta polemizind cu unii in perioada scandalului), daca Grecia impune tuturor respectarea uni brand istoric local, de ce sa ne dam noi singuri cu stagul in dreptul? parlamentarii nostrii au vota in cor existenta limbii moldovenesti!!! cam atita scoala au, asa ca hai sa facem noi treaba.<br/><br/>veniti cu o idee si comunicam pe e-mailuri personale daca e valabila.
 • 0 (0 voturi)    
  parca dupa ce am adoptat imnul asta national am ad (Vineri, 30 noiembrie 2007, 20:26)

  Radu [anonim]

  Adi, hai sa luam legatura cu autorul articolului de mai sus, pe care mi-am permis sa-l difuzez aici fara sa-i cer in prealabil permisiunea. Sa plece din nou miscarea din Ardeal, asa cum s-a petrecut tot in ultima vreme: lupta pt. scoli in limba romana-&quot;Scoala Ardeleana&quot;( la care strabunicul a facut parte activ si a platit printr-o deportare de ani de zile la Sopron in Ungaria), revolutia(Timisoara)...<br/>Cum se poate sa taceti toti? De ce nu are nimeni nici o idee, acum, cind fierul e cald, acum cind suntem atit de indreptatiti? Daca n-o facem acum, n-o mai facem, se linistesc apele, trece totul in uitare, n-o sa ne ridicam fara un motiv. Avem o scinteie care acum exista, ACUM a aprins focul! Traim mai departe cu un complex pe care nici macar nu-l constientizam, dar care exista si roade, si e toxic! Si ne murdareste.<br/>Adi cum putem lua legatura?
  • 0 (0 voturi)    
   Radu. (Sâmbătă, 1 decembrie 2007, 3:38)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Radu

   I-am scris acum 2 zile, chiar dupa ce a aparut articolul (avantajul sa stai peste Atlantic - citesti prea inainte ca romanii din tara sa se fi trezit :-) ).<br/>Locatia ar fi o chestie care ma cam limiteaza in a actiona, sau cel putin asa cred eu, poate ma insel. Nu prea vreau sa-mi divulg datele de contact pe forumul asta - ai vreo idee unde ne putem intersecta fara atita publicitate?
 • 0 (0 voturi)    
  sa facem la fel (Sâmbătă, 1 decembrie 2007, 15:14)

  adytm [anonim]

  poate ca ar trebui sa facem si noi la fel ca italienii, sa ne adunam vreo 10-12 si sa prindem niste italieni pe strada si sa ii rupem in bataie!!! ca eu am auzit de situatii dinastea in italia, nu ar fi nimic mai mult decat sa le platim cu aceeasi moneda
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. Adi (Sâmbătă, 1 decembrie 2007, 19:13)

  Radu [anonim]

  Adi, o sa incerc sa te caut pe skype, ii iau pe toti cei cu numele de Adi din SUA sau Canada la rind si scriu eventual ceva dupa care o sa ma recunosti. Ce zici? Eu nu stau peste Atlantic, ci doar la vreo 1500 km departare de Romania, prefer si eu sa-mi tin datele de contact nedivulgate. Probabil asta e lucrul care ne aduce pe o lungime de unda, faptul ca vedem din exterior consecintele dezastruoase ale respectivei probleme, eu am simtit-o pe pielea mea constant. De cum declari aici ca esti roman atitudinea celuilalt se schimba fara macar a se obosi sa disimuleze iar daca la conversatie iau parte mai multi de-acolo incolo te izoleaza prin ignorare totala. Si totodata iti dai imediat seama, cumva mental, intuitiv, vezi cam ce i-a trecut celuilalt prin cap in momentul in care a auzit de Romania. <br/>Si asta pentru ca toti tiganii care au facut si fac magarii in EU de la revolutie incoace sunt prezentati ca romani, nespecificindu-se etnia.De oriunde e mai bine sa spui ca vii decit din Romania.<br/>Deci ideea cu skypeul e ok?
 • 0 (0 voturi)    
  Adi (Sâmbătă, 1 decembrie 2007, 20:32)

  Radu [anonim]

  Ai tu vreo idee in afara de a incerca sa te caut cumva, tu nu ma poti gasi, scriu sub pseudonim
 • 0 (0 voturi)    
  Adi! (Joi, 6 decembrie 2007, 21:54)

  Radu [anonim]

  Eu am facut ce am spus ca voi face, am trimis la vreo 120 de Adi un mesaj, vad ca tu nu mai reactionezi nicicum


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by