​Ministrul muncii, Sebastian Lazaroiu, care anunta exact in urma cu un an, pe 30 august 2010, posibila aparitie a unui nou partid, botezat generic Alba ca Zapada, sustine, intr-un interviu la HotNews.ro, ca "o sa apara pana la alegerile din 2012" pentru ca ar exista o nevoie in societate. Lazaroiu spune ca s-ar inscrie intr-o miscare creata in jurul PDL, care "sa absoarba toate fortele de centru dreapta din societate", dar ca n-ar fi interesat s-o conduca. Fostul consilier prezidential este de parere ca noua miscare ar trebui creata ca "proiect de societate pentru 2012 - 2020".

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii facute de Sebastian Lazaroiu despre posibile aparitia a unei noi miscari politice:

  • Politic, evident, nu de anul asta, de doi ani de zile, oamenii vor un alt tip de lideri politici si un alt tip de a face politica in Romania, mai mult decat niciodata. A aparut o generatie care are alt gen de aspiratii, care si-a rezolvat o mare parte din problemele care tin de cariera, de lucrurile marunte de zi cu zi si care are niste idealuri. Si care vrea o Romanie moderna, un stat flexibil, care impartaseste multe idei de centru dreapta. Sunt sondaje facute ulterior postarii mele cu Alba ca Zapada care arata ca majoritatea in Romania este de centru dreapta.
  • Am spus ca Alba ca Zapada o sa apara pana la alegerile parlamentare din 2012. Cred ca o sa apara pentru ca exista o nevoie. Cand exista nevoie se gaseste si cineva care sa satisfaca aceasta nevoie. Eu am spus: m-as inscrie intr-o asemenea miscare, intr-un asemenea curent care sa absoarba toata zona asta de centru dreapta. Nu inseamna ca vreau sa-mi aleg o pozitie de pe acuma, sa spun ca vreau sa fiu buricul acestei miscari. Nu am avut niciodata genul asta de ambitii. 
  • Exista, la nivel local mai ales, sunt oameni care nu sunt mediatizati de televiziunile centrale, de ziarele de la Bucuresti. Aici e alta lume, in Bucuresti, dar asta nu inseamna ca nu exista viata si dincolo de Bucuresti. Sunt oameni care isi doresc asa ceva. Care ar fi dispusi sa investeasca timp, energie pentru asa ceva si eu cred ca daca exista...si intr-un an de zile cand tot vorbim despre asta am avut timp sa vedem daca oamenii astia chiar reprezinta o voce si pot fi vocali. Ca asta e marea nenorocire in Romania: populismul e cel mai vocal, dar e minoritar.

  • Cred ca ei au inceput sa se exprime, prin grupuri razlete, pe internet, prin tot felul de asociatii, mai mici, mai mari. Starea de sprit exista, nu e azi de ieri, problema e sa devina manifesta. Ori ea a inceput sa devina manifesta si in contextul in care iata, pe plan international, lucrurile nu mai merg atat de bine si oamenii incep sa-si dea seama ca ne apropiem de sfarsitul unei ordini si ca urmeaza o alta ordine pe care tot noi trebuie sa o cream, nu ne-o da nimeni din cer. 
  • Alba ca Zapada nu e un partid cum e Partidul Poporului, inventat intr-o garsoniera a unei televiziuni. Trebuie sa fie o miscare care chiar sa conteze, sa vina de la firul ierbii si sa tina cont de o realitate in miscare. O sa vedeti, probabil, in lunile urmatoare, mai multa miscare decat pana acum. In societate, in jurul dvs. Daca va uitati pe Realitatea TV si pe Antena 3 s-ar putea sa n-o vedeti. Mai sunt si alte canale pe care oamenii se pot exprima. Dar uitati-va in jur, e mai simplu. Prieteni, chiar dusmani. 
  • Nu cred ca e nevoie sa inventezi lucruri ca sa-i derutezi pe cei de la PSD si PNL, pentru ca la ei deruta este starea permanenta de cand au creat aceasta alianta, USL. Revenind la chestiuna serioasa: eu cred ca poate chiar in jurul PDL, poate ca PDL poate sa fie acel motor electoral ca are infrastructura. In jurul PDL se poata crea o miscare care sa absoarba toate aceste forte de centru dreapta din societate. Unele dintre ele nu sunt inregimentate politic. Altele sunt, probabil ca vom gasi multi la PNL, care isi doresc altceva, inteleg ca lumea merge spre alt tip de ordine institutionala. 
  • Actuala ordine institutionala, nu numai in Romania, si-a dovedit limitele, esecul. Si atunci, ce faci? Mori? Murim cu totii sau inventam ceva nou? Directia in care merge lumea in general acum merge spre o fundatura. Tot economistii spun ca actuala criza nu seamana deloc cu criza din 33, si ca nu-i atat de mult legata de institutii financiar bancare, ci e mult mai complexa si are legatura si cu sistemul politic si cu sistemul financiar. Lucrurile sunt mult mai complicate si criza e mult mai profunda. Faptul ca am lasat-o, ca am amanat sa gasim solutii si sa vindecam boala, ea va erupe la un moment dat cu multa putere. 
  • Sunt lideri valabili si in zona politica, in zona mediului de afaceri, marile corporatii, potentiali lideri politici in zona societatii civile. Eu nu spun ca se vor inghesui, cred ca exista la aceasta generatie intre 35 - 55 de ani, cam asa. Cred ca se va intampla atunci cand se va coace, cand o sa fie copt momentul. 
  • Alegerile de la Neamt si Maramures anticipeaza ca viitoarea majoritate in Parlament si viitoarea guvernare se va face tot pe actuala componenta. Asta din cauza incapacitatii USL de a-si atinge obiectivul nerealist, nu-i vina lor. Daca ne uitam doar la rezultatul alegerilor partiale, lucrurile par destul de clare: PSD si PNL vor ramane in opozitie. Dar mie nu mi se pare suficient. Adica miscarea asta nu trebuie creata pentru ca in 2012 centru dreapta sa castige alegerile. Eu cred ca miscarea asta trebuie sa fie un proiect mult mai lung: 2012 - 2020.

Despre comasarea alegerilor

  • Trebuie sa fie propusa (n.r. comasarea) si sa aiba majoritate ca sa fie promovata. Trebuie finalizata discutiile in coalitie. Prelungim mandaul primarilor cu inca cinci luni. Discutiile sunt la inceput. Mie principalul avantaj al comasarii mi se pare a fi ca vom castiga timp pentru a finaliza reorganizarea administrativ teritoriala. Exista inca discutii, daca ar pleca acum in septembrie-octombrie ar incepe sa se faca efectuv e greu de crezut ca o poti finaliza pana in iunie anul viitor. Pentru ca e o perioada de tranzitie, in care misti institutiile alea. Am castiga cinci luni.
  • De asta am si spus ca lucrurile sunt cumva intarziata. Pentru ca dezbaterea a inceput candva prin iunie dar din cauza divergentelor s-a mai amanat. Si atunci castigam aceste cinci luni care sunt foarte pretioase.
  • Deja a fost promovata de catre coalitie si cu acceptul PSD legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur. Daca faci un calcul simplu vezi ca primari in functie castiga din primul tur, ei pot pierde abia la al doilea tur. Ceea ce inseamna ca actualele partide isi vor conserva in proportie de 80 - 85% actualii primari. Deci PDL are asigurat la locale pe acest tip de scrutin 28 - 30%.