- Click pe triunghi pentru detalii despre lucrari/blocaje
Harta contine problemele si blocajele de pe principalele artere din tara si trateaza lucrarile de amploare. Nu vom ignora lucrarile/problemele semnalate pe artere si sosele secundare (drumuri judetene sau strazi din orase), atata timp cat acestea sunt de amploare si afecteaza puternic traficul din zona.
- Pentru a semnala o problema, cititorii HotNews.ro pot lasa un comentariu la sfarsitul acestui articol. IMPORTANT: pentru o buna localizare pe harta si o prezentare cat mai completa, este de preferat ca informatiile trimise sa fie punctuale si cat mai cuprinzatoare - Sector de Drum unde se lucreaza (denumire, la ce kilometru); Localitati de reper; Tip de lucrare; Timp de asteptare (in cazul blocajelor, in ce zi); Eventuale incidente etc.
- Trimite si fotografii de la fata locului folosind formularul de mai jos, poze care se vor regasi mai apoi pe harta.
NOTA - Ultima actualizare a hartii: 3 ianuarie 2012
Vezi Harta Mare in ArcGIS.com
Harta de baza © OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.
Legenda:

se pot pierde lejer si 2 ore in blocaje.
In rest, de la Arad la Satu Mare sunt lucrari... sau cel putin se prefac ca lucreaza ca am intalnit prea putini muncitori.
Sunt 27!!!! semafoare pe 250 km, in unele locuri, mai ales in judetul BH, din 5 in 5 km. E groaznic in extremitatile judetului BH, in Sacuieni...
De asemenea la trecerea de nivel dintre SM si Carei e drum crunt.
http://vimeo.com/23110341 aici e tot drumul, filmat in mai, e drept.
In Moldova Parfum.
In Ardeal asa si-asa dar bine in general.
Cel mai tare mi se pare triunghiul rosu de la Medgidia :)
Atentie, e vara, deci, am blocat drumul spre mare!
Țin să vă atrag însă atenția că harta respectivă nu se află în domeniul public, ea fiind protejată de drepturi de autor și licențiată sub licența CC-BY-SA-2.0, după cum este notat la pagina http://www.openstreetmap.org/copyright . Este deci posibilă utilizarea gratuită, însă e necesară menționarea sursei de la care a fost obținut materialul respectiv, felul cum trebuie făcut acest lucru fiind explicat în aceeași pagină. În plus, și lucrarea derivată trebuie eliberată sub aceeași licență sau o licență compatibilă.
Ca autor al unei părți din harta respectivă, vă rog deci să dispuneți modificarea corespunzătoare a articolului pentru a conține atribuirea cerută de licența hărții. În caz contrar îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanței pentru a cere corectarea erorii.
Vă mulțumesc
N.r. - Multumim. Am completat in articol sursa hartii de baza.
Harta de baza © OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.
Daca aveti nelamuriri despre ArcGIS.com, va puteti adresa celor de la ESRI Romania pe sit-ul: http://esriro.ro/
Foarte frumoasa initiativa si imi place ca se bazeaza pe conceptul de colaborare. O asemenea informatie ar trebui furnizata de serviciul politiei rutiere + baietii de la drumuri si poduri si ar trebui sa fie disponibila on line intr-un mod simplu si accesibil asa cum ati facut voi. Ca sa nu mai spun ca in tarile civilizate informatiile de mai sus imi apar direct pe GPS, dar e un inceput totusi.
Ca sa dau si o informatie utila totusi :) , va semnalez si eu una pe care am vazut-o acum 2 saptamani, e cu triunghi galben. Centura orasului Targu Jiu (centura de vest) e toata in constructie.
2. Drobeta Caransebes - se lucreaza de ani de zile, semafoare multe, muncitorii stau degeaba, se sta f mult.
3. Iesirea Timisoara spre Cenad - ca dupa razboi de ani de zile. Nu mai lucreaza nimeni.
Se lucreaza intens pe un fir in cadrul tronsonului 1: km 0 – km 26 plus 510 (Hereclean - Nusfalau)
Circulatie intrerupta pe un sens. Se circula relativ bine.
2. Lipsa praf - pe marginea drumului nu exista un petec de pamant, totul este acoperit, ori cu iarba ori cu pietris unde nu este iarba
3. Tunsul ierbii pe marginea drumului - am vazut masini speciale de tuns iarba, si cand zic speciale ma refer la masini gen basculante care au in fata un utilaj special care ocoleste orice obstacol dar totodata si tunde ...
4. 50km/h in orase - exista radare fixe in fiecare localitate, 2 minim, maxim cate sunt nevoie. Nu are sens sa ti aparatul de detectat radare. La fiecare trecere de pietoni exista o denivelare nu ca la noi de iti distrugi masina la orice viteza ai trece ci una mai lunga, din beton, care permite trcerea usoara cu 50km/h dar daca vi cu 70 - 80 dai cu botul de asfalt de iti rupi masina. Eficienta maxima, si totodata lipsta politai.
5. Pe autostrazi - din 3 - 5 km in 3 - 5 km radar fix si camera de luat vederi. toti merg cu maxim 140 km/h, oricum, daca depasesti 100% te-ai fript.
6. Semafoare la lucrari - am obs semafoare cu camere video lasate in camp. ai depasit coloana sau ai trecut pe rosu, ai amenda garantat.
7. Pe drumuri nationale rar se depaseste dar rar se merge sub viteza legala, adica, ai 70 mergi cu 70 nu cu 50 sau 30 ca la noi.
Cam asta am vazut eu vara ... iarna lucrurile se complica prea mult si mult peste intelegerea noastra ...
Hai Romania!
in concluzie va invit sa puneti semnul de lucrari si drum blocat la loc (ieri era pe harta).
Va multumesc inca o data. Toate gandurile bune si drumuri usoare.
De asemena daca vreti sa iesiti din Oradea spre Ungaria - nu folositi centura Oradei. La capatul ei spre Bors este un pod in lucru si un drum de 1 minut va va lua cel putin 90 de minute.
Pe DN 24 , pe raza comunei Ciortesti, jud. Iasi, podul peaste raul Vasluiet este in reparatii ( de un an),semafor, se circula pe un singur sens.
De la intrare in Vaslui pana la iesire Iasi, toata strada este in refacere, pe unele portiuni se circula pe patra , in alte sectoare se circula pe un singur sens.
( exact ce spunea colegu de mai sus cu GPSul doar ca nu a mentionat solutia )
Daca ma enerveaza drumul, am de gand sa blochez banda ramasa in circulatie cu masina. Blochez usile si gata. Ca sa urce masina pe o platforma trebuie ca platforma sa poata ajunge la locul respectiv. Cum singura banda disponibila va fi blocata in ambele sensuri, sa vad cum ajunge platforma la masina..:)
face legatura dintre Câmpulung şi Curtea de Argeş deci daca vrei sa pleci de la Brasov spre Râmnicu Vâlcea. asta e unicul drum sa ajungi spre Transfagarasan
De la pasarela de la Pescăreasa şi până în Berevoeşti, tot drumul este presărat de gropi.
@Admin hotnews: va rog sa scoateti tringhiul galben.
Multumesc
Totusi, centura Buziasului este deschisa - si au terminat-o in vreo 3 satpamani :)
Momentan, lucrarile se desfasoara de la Intersectia cu Calea Mosilor pana la intersectia cu Str. Viitorului
lucrarile avanseaza foarte greu
Vreau sa merg de la Campulung la Rucar si sunt curios daca pot merge pe acolo...
Multumesc!
Sper ca luni sa vin cu confirmarea ;)
Inainte de Piscani este un pod la care se lucreaza, semaforizat.
Drumul EXTREM de prost de la Pitesti spre Campulung.
Circulatia se desfasoara pe o parte a drumului fiind instalate ghidaje in aceste sens.
De multe ori sunt si agenti de politie care dirijeaza circulatia.
Se poate sta de la 10min la 40min in plus, fata de traficul normal de pana acum.