Prezent la lucrarile Universitatii de Vara de la Balvanyos, conslierul prezidential, Peter Eckstein Kovacs, a declarat, intr-un interviu acordat Hotnews.ro, ca avizul acordat ministrul Culturii, Kelelemen Hunor, este inca un pas pentru unda verde la proiectul Rosia Montana. Eckstein Kovacs considera ca proiectul este pagubos pentru Romania si ca ministerul Mediul, condus de Laszlo Borbely, este ultima reduta. Consilierul prezidential trage un semnal de alarma si asupra numarului populatiei de etnie maghiara, declarand ca sunt date care arata ca cifrele sunt in scadere.

Peter Eckstein KovacsFoto: Rompres

Reporter: Anul acesta se va face recensmantul si pe poluatia de etnie maghiara. Am inteles ca sunt niste temeri in ce priveste scaderea populatiei maghiare.

Peter Eckestin Kovacs: Sunt rezultatele dintre ultimele doua recensamante care arata, pe de o parte, o scadere semnificativa a numarului cetatenilor de etnie maghiara iar pe de alta parte avem date statistice ca populatia maghiara din Romania este destul de imbatranita, ca sa folosesc aceasta expresie. In legatura cu realitatea demografica, vom afla in curand dupa recensamantul care urmeaza sa se faca in septembrie. Alte recensaminte nu se fac si cred ca nici nu este bine a se face .

Reporter: Se constata o scadere a populatiei de etnie maghiara in comparatie cu populatia romaneasca ?

Peter Eckestin Kovacs: Este de notoritate ca populatia Romaniei este in scadere. Tendintele demografice sunt asemanatoare si la romani si la maghiari, cu o usoara nota de superioritate, in ghilimele fiind spus, din partea maghiarilor, care sunt putin mai putin productivi daca vreti.

Reporter: Desi UDMR nu a fost de acord cu proiectul Rosia Montana, am vazut ca s-a schimbat perceptia. Kelemen Hunor a declarat ca mai multi lideri ai UDMR ar fi de acord cu acest proiect. Ce se intampla, de ce s-a schimbat acesta optiune?

Peter Eckestin Kovacs: UDMR n-a avut niciodata un punct de vedere, daca vreti, la care au achiesat liderii politici, populatia. Eu, cand am fost parlamentar, am avut un proiect de lege. Este o chestiune de interes national in care cred ca linile despartitoare dintre partidele politice trebuie sa dispara. Sunt oameni care cred ca aceasta investitie nu trebuie facuta pentru ca este defavorbaila Romaniei din multiple motive - si pot sa intru in amanunte - si o alta parte care este fie inerta, fie sustine proiectul existent.

Eu am deplans in mod public faptul ca domnul ministru Kelelmen Hunor a intreprins acea descarcare de sarcina. Mi se pare ca este un plasture care nu acopera rana produsa prin aceasta semnatura. Plasturele este ca s-au obtinut mai multe fonduri de la RMGC pentru restaurarea monumentelor istorice. Mai mult, faptul ca s-a negociat si s-a primit o suma mai mare de bani pe acest fond arata, practic, ca urmatorul pas de a scoate zone de pe lista monumentelor istorice de categoria A, prevesteste ca, gata, am primit niste bani si o sa dam unda verde.

Sigur, miezul problemei, semnatura cea mai importanta si mai problematica este cea de pe mediu, pentru ca fenomenul Rosia Montana este foarte complex dar, in principal, problema este zona ecologica. Cel mai important este ca pasul facut de domnul ministru Kelemen il pune in dificultate pe domnul ministru Borbely, care a ramas practic ultima reduta, daca este reduta, in calea acestui proiect pe care eu il consider pagubos, pagubos, pagubos.

Reporter: Nu ar trebui sa se ia o decizie in UDMR in acest sens ?

Peter Eckestin Kovacs: Eu nu fac fac parte din conducerea UDMR dar nu cred ca aceasta decizie de a da o derogare de sarcini a fost discutata sau paradiscutata in UDMR. Probabil ca s-a considerat o chestiune tehnica dar cu bataie lunga pe plan politc si eu sper ca, de altfel, inaintea luarii unei decizii, care este foarte importanta, va fi discutata la nivel politic si in UDMR.

Reporter: Este un semnal ca aceasta decizie a ministerului Culturii va da drumul la proiectul Rosia Montana?

Peter Eckestin Kovacs: Este un pas. Daca pana acum au fost doi piloni care pana acum nu si-au dat acordul, acum unul se cam calatina ca sa ma exprim asa. Punctul meu de vedere este de politician, nu de consilier prezidential.