Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor raporteaza o crestere semnificativa a cazurilor de coruptie instrumentate in 2010 fata de 2009. Veste buna sau proasta? Sa ne bucuram ca in sfarasit institutiile anticoruptie lucreaza sau sa ne ingrijoram ca fenomenul coruptiei creste alarmant? Este, asa cum sustin oficialii MAI, o realitate care astazi iese la suprafata, la fel cum a iesit la iveala dezastrul de la BAC atunci cand masurile de supraveghere s-au inasprit, limitand furtul? Se inmultesc cazurile de coruptie din cauza crizei economice? Majoritatea functionarilor si-au facut credite cand aveau salarii mici iar acum trebuie sa plaeasca rate cu salarii si sporuri taiate.

  • Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa argumenteze ce cred despre inmultirea cazurilor de coruptie instrumentate de autoritati

Alte ipoteze:

  • Se inmultesc cazurile de coruptiei din cauza crizei. Majoritatea functionarilor s-au imprumutat de la banci cand aveau salarii mari, au trecut la un standard de viata superior iar dupa taierea salariilor in sectorul bugetar nu mai pot plati ratele, ceea ce amplifica fenomenul coruptiei. Senatorul PSD, Catalin Voicu, arestat anul trecut pentru fapte de coruptie, afirma urmatoarele despre politistii din Bucuresti, potrivit stenogramelor publicate in martie 2010: "Toţi sunt disperaţi la Capitală, pentru că cei mai mulţi dintre ei au credite. El a zis: domne, am salariul asta, câştigăm atâta pe lună, n-a luat în calcul anu' trecut când toate firmele cad. Şi acela care dădea o mie de euro pe lună peşcheş nu mai are de unde să i-o dea mia şi mulţi au făcut credite de o sută de mii, de două sute de mii sau s-au împrumutat, au făcut, au luat case la copii pe alte nume, pe credite, pe alte nume şi pierd acuma."
  • Coruptia este de fapt un mod de a fi, un fenomen generalizat, mostenit inca dinainte de 89, cand majoritatea oamenilor erau nevoiti sa "dea bacsis" si "atentii" pentru "a se descurca".