Motivarea Tribunalului. De ce a fost eliberat Sorin Ovidiu Vintu. Vezi in text si evolutia dosarelor in care este invinuit SOV

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 7 iulie 2011, 19:44 Actualitate | Esenţial


Sorin Ovidiu Vintu
Foto: Hotnews
Tribunalul Bucuresti a publicat motivarea decizie prin care Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat din arest in data de 16 iunie. Doi dintre cei trei judecatori ai completului care a decis eliberarea sustin ca 'inconsistenta probelor' si 'starea de sanatate' a lui Vintu sunt motive temeice pentru ca el sa fie judecat in stare de liberate, in timp ce 'notorietatea negativa' nu este un argument pentru mentinerea sa in arest. Un judecator nu a impartasit acesta opinie si a scris in opinia separat ca  “interesul public ar fi grav lezat” daca SOV si co-inculpatul Ion Ilie Cezar ar fi eliberati.
 • Vezi in text si o decizie controversata a CSM prin care se caseaza cazul judecatorei Elena Burlan, cea care a decis ca magistratul Camelia Bogdan a judecat cu “celeritate exagerata” dosarul de favorizare a infractorului in care este acuzat Sorin Ovidiu Vintu.
 • Dosarele in care este implicat SOV vor fi reluate in toamna. 30 septembrie, urmatorul termen in dosarul de santaj, si 16 septembrie, in cel de favorizare a infractorului.
In data de 16 iunie, un complet al Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti a decis sa il puna in libertate pe Sorin Ovidiu Vintu, arestat preventiv in dosarul in care Sebastian Ghita il acuza de santaj. Completul care a decis eliberarea lui SOV a fost alcatuit din Sandu Gheorghita (preşedinte)  Radu Adina Adrian, Andone Bontaş Amalia. Decia nu a fost unanima, judecatoarea Radu Adina Adrian nefiind de acord cu eliberarea lui SOV. Ceilalti doi judecatori, Sandu Gheorghita si Andone Bontaş Amalia, au apreciat ca SOV poate fi judecat in libertate.

Potrivit motivarii sentintei, transmisa HotNews.ro, au existat trei argumente pentru care magistratii au decis eliberarea: primul a fost starea de sanatate a lui SOV, al doilea faptul ca mare parte din probatoriul dosarului de santaj a fost administrata si al treilea motiv a fost acela ca, in opinia instantei, probele din dosar ar fi inconsistente.

Citeste mai jos cateva fragmente relevante din motivare:
 • Astfel, inculpatul IIC este necunoscut cu antecedente penale, desfaşura activitati licite la momentul savarşirii presupusei infractiuni, este absolvent de studii superioare.
 • in ceea ce-l priveşte pe inculpatul SOV cu o stare de sanatate evident deteriorata, caracterizata inclusiv prin lipsa de mobilitate – imobilizat intr-un scaun rulant -, se constata ca aceste probleme medicale il pun pe acesta in situatii ce presupun un efort suplimentar considerabil pentru a se adapta la conditiile de detinere, astfel incat prin mentinerea acestuia intr-o stare de detentie provizorie se incalca, in lipsa unor probe certe ale periclitarii ordinii publice in cazul lasarii sale in libertate, dispozitiile art.3 din CEDO dar şi art.5/1 din Codul de procedura penala.
 • in conditiile in care probatoriul apreciat ca fiind concludent de catre organele de ancheta a fost deja administrat, in cauza fiind intocmit inclusiv actul de inculpare şi mai mult instanta fondului a audiat partile respectiv partea vatamata şi cei doi inculpati, nu se mai poate invoca necesitatea asigurarii participarii partilor la judecata in vederea derularii judecarii cauzei in conditii de celeritate.[...]
 • Se apreciaza de asemenea, ca notorietatea negativa a inculpatului VSO, in lipsa unor condamnari definitive a acestuia pentru faptele imputate nu-l poate priva de dreptul legitim statuat atat in legislatia nationala art.5, art.136 Cod pr.pen., precum şi art.5 din CEDO, de a fi liberat provizoriu in cursul procesului penal. (sursa: Motivarea Tribunalului Bucuresti)
Citeste mai jos motivarea Tribunalului Bucuresti pusa la dispozitia HotNews.ro in baza unei cereri pe legea 544/2001Judecatoarea Radu Adina Adrian nu a fost de acord cu concluziile colegilor de complet si a formulat o opinie separata. “Apreciez ca interesul public ar fi grav lezat daca inculpatii ar fi puşi in libertate, mai ales inainte de finalizarea cercetarii judecatoreşti”, sustine judecatoarea  Radu Adina Adrian. in opinia separata. Magistratul spune ca argumente precum starea de sanatate sau cel potrivit caruia probatoriul ar fi administrat in mare parte nu se sustin.

Citeste mai jos cateva fragmente din opinia separata:
 • Apreciez ca interesul public ar fi grav lezat daca inculpatii ar fi puşi in libertate, mai ales inainte de finalizarea cercetarii judecatoreşti, fiind necesara asigurarea bunei administrari a probatoriului, vazand şi continutul concret al activitatii infractionale desfaşurate de inculpati .
 • De altfel, inculpatul SOV se afla sub puterea unei masuri preventive, aceea a obligarii de a nu parasi tara, la momentul la care a savarşit presupusa infractiune de şantaj.[...]
 • Circumstantele personale invocate, respectiv situatia familiala a inculpatului IIC, lipsa antecedentelor penale ale acestuia şi studiile superioare pe care acesta le are, precum şi starea de sanatate a inculpatului SOV şi prezumtia de nevinovatie de care acesta beneficiaza in alt dosar in care este cercetat pentru infractiunea de favorizare a infractorului, nu pot justifica acordarea liberarii provizorii, acestea neputand fi privite singular, ci conjugate cu toate elementele care sunt avute in vedere la aprecierea oportunitatii acestei masuri.
 • Mai mult, mentinerea in stare de detentie provizorie a inculpatului SOV prin prisma problemelor sale medicale, acesta fiind imobilizat   intr-un scaun rulant, nu incalca dispozitiile art. 3 din CEDO şi art. 5 ind.1 Cpp, starea de invaliditate neputand conditiona luarea masurii arestarii preventive.
 • De asemenea, inculpatul SOV are posibilitatea de a se prevala de institutia tratamentului medical sub paza permanenta prevazuta de art. 139 ind.1 Cpp in cazul in care indeplineşte conditiile impuse de acest text de lege. (sursa: Motivarea Tribunalului Bucuresti)
Vezi integral opinia separata formulata de  Radu Adina Adrian.In dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de santajarea lui Sebastian Ghita instanta a decis pe 24 iunie ca procesul sa fie amanat pentru 30 septembrie. La termenul anterior, pe 10 iunie, instanta l-a audiat pe Sebastian Ghita si pe Vintu. In sala de judecata SOV a povestit judecatoarei ca, in realitate, nu l-a amintat pe Sebastian Ghita si ca totul a fost o piesa de teatru. In replica, Sebastian Ghita a declarat ca nu a fost vorba de nici un fel de intelegere si ca amenintarile la adresa lui au fost reale. Vezi detalii aici


Sorin Ovidiu Vintu mai este judecat intr-un alt dosar, in care este invinuit de favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat la 15 ani inchisoare in cazul FNI. La termenul din 17 iunie judecatoarea Viorica Dinu, care a dispus judecarea in secret a dosarului, a acordat o amanare generoasa in cauza, pana pe 16 septembrie. Tot pe 17 iunie, in sedinta secreta, a fost audiat si Nicolae Popa. Vezi mai jos incheierea de sedinta
49702 3 2010_1_


Tot in dosarul in care Vintu este acuzat de favorizarea infractorului, Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca judecatoarea Elena Burlan a hotarat in mod corect schimbarea judecatoarei Camelia Bogdan din dosar pentru ca a judecat cauza “cu o celeritate nejustificata”, adica a judecat procesul intr-un ritm prea alert. Procurorul general a sesizat CSM in cazul schimbarii judecatoarei Camelia Bogdan pe 4 aprilie, dupa ce pe 22 martie Elena Burla a admis cererea de revocare formulata de avocatii lui SOV.  Iata ce spune CSM despre acest caz:
 • Astfel, s-a retinut in considerentele rezolutiei de clasare faptul ca incidenta „relei - credinte" in cauza este exclusa, neexistand nici un element de natura a contura o asemenea ipoteza. Nu este realizata in acceptiunea Comisiei de Disciplina nici conditia alternativa constand in „grava neglijenta", nefiind produsa nici o consecinta de natura celei presupuse de aceasta cerinta, respectiv vatamarea intereselor partilor sau intereselor generale ale societatii in realizarea actului de justitie.
Vezi mai jos motivarea judecatoarei Burlan pentru revocarea din dosar a magistratului Camelia Bogdan​
Motivarea de Recuzare SOV


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4672 vizualizari

 • +24 (24 voturi)    
  Legea Raspunderii Magistratilor (Joi, 7 iulie 2011, 20:06)

  GĂGĂ [anonim]

  Oare pe cand, legea raspunderii judecatorilor?Cam cata şpaga prin interpusi si-or fi luat cele doua judecatoare?Ce intalniri au avut sotii acestora cu anumite pers. apropiate lui SOV,inainte de sentinta?Acum stim bine cine a omorat-o pe procuroarea Luminiţei Şega, singurul procuror care l-a pus sub acuzare pe "tatăl FNI" S.O.V. ,fosta colega cu cele doua judecatoare .Rusine celor doua judecatoare!
  • -1 (5 voturi)    
   Aceasta turbina eoliana o sa ajunga europarlamenta (Joi, 7 iulie 2011, 22:45)

   Ivan cel G [anonim] i-a raspuns lui GĂGĂ

   Rica nu stia sa zica RRRiu RRRatzusca RRRamurica .
 • +22 (22 voturi)    
  Mda... (Joi, 7 iulie 2011, 20:32)

  IC Breteanu leberalul socialist si conservator [anonim]

  Doi judecatori pentru eliberarea infractorului si unul impotriva... Relevant. Cam asta e si raportul intre oamenii cinstiti si pungasii din tara asta. De doi la unu in favoarea pungasilor.
  • +11 (11 voturi)    
   Moment! (Joi, 7 iulie 2011, 20:54)

   Anti-vântu-voiculescu! [anonim] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist si conservator

   Nu te ambala prea tare, acum 10 ani raportul era înca de trei la zero(3-0!).Însemana ca tot se misca ceva, iar cinismul si nihilismul atâtor români ca tine nu ajuta la nimic, ba din contra: unul ca vântu (sau voiculescu sau iliescu s.a.m.d.) exact asta si vor, adica lehamite, negativism si pesimism general combinate cu ideea ca "oricum nu se poate face nimic ca asa îs românii"! Asta e mentalitatea pe care astia vor sa o generalizeze pentru ca ei sa-si poata mentina privilegiile si sa scape pe veci de urmarirea penala. De aceea si antenele varanului si trusturile de presa ale lichelei vântu, care sa raspândeasca aceasta stare de spirit. Asa ca nu te lasa coplesit de cinism, resemnare, negativism si pesimism, asta e doar apa la moara lichelelor, iar daca devii asa cum vor ei, le-ai facut jocul si le facilitezi impunitatea!
  • +5 (5 voturi)    
   Mda... (Joi, 7 iulie 2011, 21:13)

   Voro [utilizator] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist si conservator

   Sper sa ai dreptate.
  • -8 (8 voturi)    
   Inca sunt putin pungasi in Romania. (Joi, 7 iulie 2011, 21:44)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui IC Breteanu leberalul socialist si conservator

   De aceea sunt votati si ajung un functii publice. Abia cand vor fi pungasii majoritari in Romania cei cinstiti vor fi pretuiti.
 • +10 (12 voturi)    
  hoti hoti si iar hoti (Joi, 7 iulie 2011, 21:50)

  rau de mic [anonim]

  judecatoriii astia chiar fac ce vor ei in tara asta? eu zic sa punem tot poporul cate un leu mana de la mana si cu ce se aduna angajam un killer sa faca putina curatenie in justitia asta de tot rahatul pe care o avem .nu se mai poate frate toti escrocii i si coruptii sunt liberi si unul daca fura o gaina nu trec 2 ore si e deja la umbra. iar banditii astia nu suporta detentia. judecatorii astia sunt pe post de dumnezeii in tara asta . sunt de neatins si fac ce vor ei (dupa cum vine caramida de lovele) .de ce nu se face un referendum se votam o lege ,ceva sa-i tragem si pe ei la raspundere ?
  • +6 (6 voturi)    
   asa este (Joi, 7 iulie 2011, 22:22)

   asa este [anonim] i-a raspuns lui rau de mic

   daca ar fi asa ar fii bine sa se faca un referendum si sa-i traga cineva la raspunde pe acesti nesimtiti care trag Tara numai in jos si suferim noii Oamneii de rind care muncim ptr ei sa-i intretinem cu salarii exorbintate .....
  • +8 (10 voturi)    
   singura solutie! (Joi, 7 iulie 2011, 22:27)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui rau de mic

   Se afla in mana alegatorilor.sa sustinem pe Base sa-si continue reforma inceputa,sa schimbe constitutia pentru aplicarea legii in mod egal ,inasprirea pedepselor pentru coruptie a alesilor neamului.
   • -3 (5 voturi)    
    care reforma? (Joi, 7 iulie 2011, 23:04)

    sellerman [utilizator] i-a raspuns lui ioil

    in justitie nu s-a facut si nu o sa se faca nici o reforma, o sa fie declarati nevinovati si SOV, si Nastase, si Basescu, si toti , se apara linistiti unul pe celalalt ... faptul ca se cearta este doar sa prosteasca lumea si atat, in rest se acopera linistiti unii pe altii , si uite asa ei vin si pleaca de la putere, raman vesnic nepedepsiti, si prostimea daca fura o gaina ia sase ani de inchisoare, ca de, s-a facut reforma si trebuie respectata legea .....
   • +4 (4 voturi)    
    singura solutie (Joi, 7 iulie 2011, 23:27)

    rau de mic [anonim] i-a raspuns lui ioil

    cea mai scurta cale mi se pare ca ar fi sa declaram razboi germaniei (americanii au si ei legi bune la capitolul acesta dar sunt prea departe).in 2 zile ne ocupa nemtii si ne fac o provincie anexata ceva(land parca au ei). si gata tata rezolvam in 2 zile toata problema cu legislatia si judecatorii astia de kkt .
    DECI DACA DECLARAM RAZBOI GERMANIEI REZOLVAM PROBLEMA :))))
 • +11 (11 voturi)    
  dreptate (Joi, 7 iulie 2011, 22:16)

  un tanar [anonim]

  Vreau dreptate, nu mai suport! Pe cand faptele bune vor fi rasplatite si cele rele pedepsite in Romania?
  • -7 (9 voturi)    
   cand (Joi, 7 iulie 2011, 23:15)

   guru [anonim] i-a raspuns lui un tanar

   Cand se va judeca dosarul Flota,atunci lucrurile vor incepe sa intre in normal.
   • +9 (9 voturi)    
    Corect! (Vineri, 8 iulie 2011, 1:39)

    Alius [anonim] i-a raspuns lui guru

    Ca bine graiesti! Abia astept sa-l vad pe Vaca la parnaie.. Deocamdata Basescu a fost singurul care a renuntat la imunitate pentru a se prezenta la proces in cazul flota. Pe cand o sa faca un gest similar si Nastase pentru a se prezentat la procesele care il asteapta?

    Plus ca PSD-eaua a fost la putere atata amar de vreme si nu s-a interesat de dosarul flota. Numai acum ii roade aceast problema, cand sunt in opozitie. Dar probabil ca asta s-a intamplat doar ca justitia era libera, nu ca acum.. comandata de Basescu...
 • +6 (8 voturi)    
  Grea e viata de POSTAC ,cand e vorba de SOV (Joi, 7 iulie 2011, 23:06)

  GĂGĂ [anonim]

  Grea e viata de POSTAC ,cand e vorba de SOV ,ca nu-l iubeste nimeni !Cum asa ...?Nici o luare de pozitie precum ca SOV e baiat bun si oropsit ???!Ca e vorba de un proces politic?Ca vrea Baselu sa-l infunde,etc...?SOV nu mai e prietenul USL -ului?Geoana nimic...?
 • -8 (10 voturi)    
  fasaiala. (Joi, 7 iulie 2011, 23:14)

  guru [anonim]

  Toata treaba asta cu arestarea a fost doar o fasaiala basista,in realitate nu exista nici un fel de proba impotriva lui SOV,doar pentru ca l-a enervat pe Basescu a fost arestat.Oricum,rusine institutiilor care se preteaza la asemenea comenzi politice murdare.
  • +4 (4 voturi)    
   Pt. Garzile de corp ale lui SOV (Joi, 7 iulie 2011, 23:44)

   GĂGĂ [anonim] i-a raspuns lui guru

   @guru
   Pt. Garzile de corp ale lui SOV : va rog sa nu va implicati in activitati literare ,chiar daca e vorba de un simplu forum,ca acesta.Pur si simplu,va deconspirati !Voi va pricepeti numa la bataie!
   P.S. Romanii nu au cum sa uite de FNI si FNA !Incearca alta varianta ...
  • +2 (2 voturi)    
   sigur ca da ! (Vineri, 8 iulie 2011, 0:30)

   uzu [anonim] i-a raspuns lui guru

   nu se putea sa nu fie basescu de vina ! ma rog, se putea dar insemna ca e boc daca nu e basescu.
   ei sunt de servici.
  • +2 (2 voturi)    
   Gresit! (Vineri, 8 iulie 2011, 1:42)

   Alius [anonim] i-a raspuns lui guru

   A fost arestat pentru ca a amenintat cu moartea alt golanas, care l-a si inregistrat. Mafiotii se calca pe bataturi intre ei. Acesta a fost mitivul. Aia cu Basescu e alta chestie, de care o sa te vindeci daca dai fuguta repede la spital.. si vorbesti cu nenea doctorul. Dar repede, ca nu mai e timp!
 • +4 (4 voturi)    
  Vrem sa traim intr-o tara fara judecatori corupti (Vineri, 8 iulie 2011, 0:11)

  Cici [anonim]

  Domnule SOV ,vrem sa traim intr-o tara fara judecatori corupti si fara jocuri piramidale de tip FNI sau Caritas ,prin care au fost excrocati sute de mii de romani,printre care si parinti si bunici de-ai nostri.Lor le-ati luat banii si noua viitorul!Iata in ce tara ne-am maturizat: o tara unde gasim o justitie corupta si o clasa politica inexistenta.Ne-am saturat de coruptie si minciuna.
 • +3 (3 voturi)    
  Apel public (Vineri, 8 iulie 2011, 10:42)

  Lorena [anonim]

  Romania nu poate exista ca stat suveran, repet suveran, ca stat care isi respecta cetatenii, ca stat care incurajeaza munca si absorbtia fondurilor europene in interesul oamenilor obisnuiti, ca stat care sa-si protejeze resursele naturale, interesele economice cu justitia existenta in Romania. Romania daca vrea sa faca un pas decisiv, sa dovedeasca tarilor europene ca este un stat normal, trebuie sa abandoneze programul de reformare a justitiei si sa solicite Comisiei Europene infiintarea unor tribunale europene anticoruptie in care sa fie judecate delapidarile mai mari de 1 milion de euro. Procurorii romani de la DNA, caci trebuie sa mai ramanem si noi cu ceva, ar trebui sa instrumenteze iar jurati europeni sa judece. Altfel aceasta "justitie" ne va submina economia nationala, ne va instraina resursele naturale, ne va face bugete, isi va da singura salarii, va pune Comisia in postura de a suspenda finatarile europene etc. De 20 de ani, justitia nu mai lucreaza in spiritul dreptatii, al echitatii sociale, al protejarii intereselor nationale. Ea este instrumentul care "legalizeaza" oameni ca SOV, Costanda si altii ca ei. Cati se raliaza acestui demers pe care Comisia ar fi gata sa-l implementeze la cererea Romaniei daca ar exista o presiune publica in acest sens? Aceleasi tribunale europene ar trebui sa-i judece si pe judecatorii care au dat sentinte in defavoarea statului si in favorarea infractorilor. CSM in orice varianta nu va fi alceva decat locul in care o mana va spala pe alta si pe care il platim degeaba.
 • +3 (3 voturi)    
  Judecatoarea Radu Adina Adrian (Vineri, 8 iulie 2011, 11:55)

  Bastos [anonim]

  Felicitari D-nei Radu Adina Adrian pentru curajul de a face opinie separata. In fapt D-na judecator a facut opinie separata cu cca 22 milioane de romani care judeca la fel ca domnia sa. Sa invoci o stare de invaliditate pentru a elibera un detinut e o aberatie, asta in conditiile in care nicaieri nu scrie ca invalizii sunt deasupra legii, ca pot omora, santaja, viola etc si nu pot fi arestati preventiv pentru asta. D-na judectaor D-voastra sunteti speranta noastra, si poate intr-o zi o sa avem norocul ca in completul de trei judectaori sa mai fie un judecator de calitatea D-voastra. Mult curaj in continuare.
 • +1 (1 vot)    
  linia politicii judiciare de smen (Vineri, 8 iulie 2011, 15:33)

  capatu` satului [anonim]

  vine direkt de la csm, se continua la prima instanta a tarii iccj urmeaza la curtea de apel Bucuresti, ulterior la restu` instantelor patriei;

  aceste 2 instante sunt principalele vinovate pt. modu` de smen pe fata in care se intrumenteaza dosarele penale;

  mai ieri, am aflat ca tocmai a fost eliberata de la racoare, pt. purtare exemplara, una din maicutele de la tanacu - io zic ca era fara doar si poate un caz grav de omor, da` prima instanta a tarii a zis ca nu are rost sa te pui cu inaltele fete bisericesti si a dat nishte pedepse ca si pt. o talharie la colt de strada, nelunad in considerare faptu `elementar ca victima a fost legata de o cruce de mai multe persoane;

  in urma cu ceva vreme am aflat cu surprindere ca un judecator, purtator de cuvant al iccj isi trage poze cu infractorii;

  tot cu ceva timp in urma am aflat ca madam costiniu de la curtea de apel Bucuresti a descoperit ca fapta lui vantu` de favorizare a infractorului popa NU ESTE ACTUALA, in conditiile in care exista o prezumtie ca vantu` ar fi fost de fapt infractoru` pt. care a comis popa infractiunile;

  don` costiniu ia bine mersi pensie direkt de la bujetu` de stat prin grija csm, dupa ce s`a descoperit ca se afla intr`un raport de cauzalitate cu don` senator voicu`;

  csm`u in loc sa apere actu` de justitie i`a albit pe toti judecatorii si procurorii smenari, betivi, etc;

  faptu` ca un singur judecator a fost impotriva eliberarii lui vantu` cand este evident ca acesta a supt marea parte a smekeriei numita fni, la fel de evident cum judecatori betivi sunt salvati de superdesteptii de la iccj, nu mai avem nimik de spus - csm`u, amr`u, unj`u sa ne traiasca - eficienta justitiei este 0 si singuru` vinovat este ministeru` impreuna cu faimoasele servicii secrete ce si`au marit numaru` de angajati ce nu fac nimik;
  sri`u lucreaza la greu, numai ca lucreaza doar pt. cativa care platesc pretu`.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by