Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a explicat pentru HotNews.ro cum a ajuns sa spuna in Senat: "conform DEX, cuvantul coleg este neutru". "In contextul in care domnul senator Severin m-a acuzat de o greseala, spunand ca substantivul «cadru» este feminin, in raspunsul meu doream sa-i atrag atentia ca substantivul «cadru» este neutru. Dintr-un regretabil lapsus, am pronuntat «coleg» in loc de «cadru»", a precizat Funeriu.

"Fiti sigur ca Ministrul Educatiei din Romania stie care este genul substantivelor", a continuat ministrul, adaugand ca "daca un astfel de lapsus mai descreteste fruntile colegilor intr-un final obositor de sesiune parlamentara, nu este nimic tragic in asta".

"Nu este mai putin adevarat ca nu ar fi rau ca, intr-o lume dominata de colegi barbati, sa avem si mai multe colege, daca nu pentru neutralitate gramaticala, pentru mai multa intelepciune politica", a afirmat Daniel Funeriu.

Declaratia ministrului Educatiei vine dupa ce, in cursul zilei de marti, 28 iunie, a sustinut un discurs de la Tribuna Senatului pe care l-a inceput cu apelativul: "stimati colegi". Senatorul PSD Petre Daea i-a reprosat lui Funeriu ca li s-a adresat senatorilor in mod "eronat" cu apelativul "stimati colegi". Ulterior, presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a cerut lui Funeriu sa "intre intr-un dialog civilizat si constructiv cu institutia Senatului".

Schimbul de replici din plenul Senatului

Dupa ce ministrul Educatiei s-a adresat plenului, senatorul PSD Georgica Severin a luat cuvantul si a declarat: "domnia sa ne-a rugat, la un moment dat, daca simtim nevoia sa il corectam sa o facem. Fiind vorba de ministrul Invatamantului, as vrea sa spun: cadrele didactice sunt de genul feminin, deci sunt ele, nu ei. Iar forma corecta in limba romana este: «se vorbeste» si nu «se face vorbire»".

A urmat la cuvant senatorul PSD Petre Daea, care i-a reprosat lui Funeriu faptul ca s-a adresat senatorilor cu apelativul "colegi". "Dvs., in formula de inceput, cand v-ati adresat Senatului Romaniei, ati spus: stimati colegi. Este o eroare si cred ca ar trebui sa v-o insusiti, nu prin exercitiul repetarii, ci prin intelegerea cuvenita", a declarat acesta.

O interventie critica la adresa ministrului Educatiei a venit si din partea presedintelui Senatului, Mircea Geoana. Acesta a punctat ca "a existat si continua sa existe un fel de razboi de comunicare intre institutia Ministerului Educatiei si institutia Senatului Romaniei". In acest context, Geoana a lansat un apel "insistent" catre Funeriu "de a intelege ca in Senat sunteti invitatul nostru, domnule Funeriu. Ca aici nu se aplauda atunci cand o replica data de un senator sau altul ne convine sau nu ne convine".

"Am rugamintea insistenta: cand sunteti la noi in parlament si in Senat, sunteti un invitat al Parlamentului si aveti obligatia constitutionala sa aratati deferenta si respect institutiei noastre. Cu aceasta va invit sa faceti un comentariu", a incheiat Mircea Geoana.

Revenit la tribuna, Funeriu a declarat ca a incercat sa-si cantareasca cuvintele cu apelativul "coleg". "Daca aceasta libertate pe care mi-am luat-o in fata dvs. a deranjat, desigur regret deja deranjul cauzat. Am incercat sa particip tocmai la destinderea acestei atmosfere si tocmai de aceea interventia mea a fost mai mult tehnica decat una politica", a explicat ministrul.

Referitor la mentiunea facuta de Georgica Severin, potrivit caruia "cadrele didactice sunt de genul feminin", Funeriu a replicat: "Sigur, putem sa dam foarte multe lectii de gramatica, putem sa dam foarte multe lectii de foarte multe lucruri. Eu nu o sa-mi permit acest lucru. O sa-mi permit doar sa spun ca, in limba romana, conform Dictionarului explicativ al limbii romane, cuvantul "coleg" este neutru. Nu este de fel feminin".

Replica a venit imediat de la senatorul PSD Georgica Severin, care a declarat: "Totusi suntem in Senatul Romaniei si avem aici tineret. Coleg este de genul masculin. Un coleg, doi colegi. Totusi, sa corectez, nu ma pot abtine".

Vezi aici inregistrarea sedintei Senatului din 28 iunie 2011. Interventia ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, incepe la minutul 56:06