Cinci experti nucleari rusi se numara printre cele 44 de persone decedate in accidentul aviatic produs la inceputul acestei saptamani in Rusia. Autoritatile nu au deschis oficial o ancheta care sa investigheze posibilitatea unui act criminal, desi experti nucleari iranieni au fost implicati in trecut in accidente similare, scrie Haaretz.

Cei cinci experti rusi care au murit in urma prabusirii unui avion Tupolev-134 in nordul Rusiei, in noaptea de luni spre marti, au ajutat la proiectarea unei centrale atomice din Iran, au declarat joi surse din cadrul serviciilor de securitate ruse.

Proiectantii rusi au lucrat la centrala atomica Bushehr, ce se afla in sudul Iranului, dupa ce contractul pentru constructia unitatii, detinut initial de firma germana Siemens, a ajuns pe mainile rusilor.

Cei cinci erau angajati ai uzinei Hydropress, detinuta de agentia nucleara de stat a Rusiei, Rosatom, si una dintre principalele companii care se ocupa de constructia centralei Bushehr.

Sursele citate de Haaretz sustin ca moartea expertilor este o mare lovitura pentru industria nucleara rusa. Specialistii rusi aveau misiunea de a finaliza constructia centralei si de asigura rezistenta acesteia la un cutremur major.

Potrivit surselor, desi mai multi experti nucleari iranieni au fost implicati in trecut in accidente aviatice stranii si alte incidente suspecte, autoritatile ruse nu au deschis nicio investigatie oficiala privind posibilitatea unui act criminal. Anchetatorii cerceteaza ca posibile cauze ale prabusirii avionului eroarea umana sau o defectiune tehnica.