Mai aruncati o privire la detaliile nuntilor de baroni locali/regionali de la sfarsitul saptamanii. Veti descoperi acolo, pe langa opulenta si prost gust, o fotografie clara a Romaniei stratificate pe clanuri, pe ierarhii tribale, o harta cu numele relatiilor transpartinice. Veti obtine imaginea statica a Romaniei osificate in sisteme de putere corupte. Chermezele de la sfarsitul saptamanii - veritabile fresce sociale - anunta baroniada ajunsa la a doua generatie si puterea crescanda acumulata in ultimii ani de primarii marilor orase sau de capeteniile de Consilii Judetene. Vedem retelele politico-financiare lasate azi mostenire copiilor lor. Odata cu "nuntile anului" de la Craiova si Buzau, se perpetueaza nu doar specia, ci si modelul bizantin, primitiv de societate.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Nunta fiului primarului Craiovei, Antonie Solomon (PDL), a concurat, la sfarsit de saptamana, cu nunta fiului presedintelui Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu (PSD). Cele doua sindrofii par trase la indigo. Fiul sta in umbra tatalui, in jurul caruia roieste o intreaga fauna politica utila in prosperitatea familiei: consilieri locali, primari, sefi de politie, sefi de institutii, parlamentari, fosti sau actuali ministri, lideri "de la centru".

In buna traditie fanariota, Biserica Ortodoxa se arunca in bratele puterii locale, careia ii acorda neconditionat binecuvantarea surda si oarba la pacatele ei. Vedem iarasi cum preotii ortodocsi se gudura pe langa capetenia locala de trib, oferind bucurosi servicii la nivel inalt: insusi IPS-ul local sau soboare de preoti de la opt in sus oficiaza slujba boierilor de tara.

Simpla insiruire a numelor prezente la cele doua nunti ridica putin valul de pe lumea obscura a baronatelor locale si ne spune cate ceva despre ramificatiile ei nebanuite.

La nunta fiului primarului Craiovei, Antonie Solomon (PDL), au fost prezenti, intre alti invitati - sustine Gazeta de Sud - ministrul apararii, Gabriel Oprea, sotul Elenei Udrea, Dorin Cocos, cativa parlamentari PDL, Şeful Poliţiei Rutiere, Emil Zuican, şi şeful IPJ Dolj, Constantin Nicolaescu, jurnalistul Ovidiu Ioaniţoaia şi caricaturistul Ştefan Popa Popa’s. Fundalul sonor l-au asigurat Nineta Popa, Calin Geambasu, Marcel Pavel etc. Alt detaliu relevant: socrul mare a primit dispensa de la judecatori sa poata participa la nunta fiului in afara Craiovei, avand interdictie sa paraseasca localitatea dupa eliberarea din arest.

Dincolo,la nunta fiului lui Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau (PSD), presa a raportat prezenta altor figuri amestecate de-a valma in cortul baronulului local: primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, in rol de nas, presedintele Senatului, Mircea Geoana, primarul sectorului cinci, Marian Vanghelie (sosit cu elicopterul), europarlamentarul PNL, Norica Nicolai, parlamentari PSD si PNL, primari din judeţul Buzău, şefi de instituţii locale, medici, oameni de afaceri. Au lipsit inspirat Victor Ponta si Adrian Nastase, desi presa sustine ca au figurat pe lista invitatilor.

Toata aceste adunari vesele au in comun o pseudo-aristocratie locala perfect identica, fara vreo identitate reala de dreapta sau de stanga, imbogatita pe seama statului, posesori de dosare penale, figuri provinciale ponosite amestecate cu toalete scumpe, o bunastare lipsita de noblete, stridente kitsch, aer imbacsit, neamuri proaste amestecate cu figuri onorabile.

Ce-i aduna pe toti acesti oameni la un loc? Ce-i leaga? Veti spune, poate, ca asa sunt nuntile la romani, amestecate, si ca nu merita sa le stricam oamenilor bucuria facand mare caz dintr-o nunta. Nu-i chiar asa. Acestea nu sunt simple nunti inocente, ci ritualuri semi-mafiote cu puternice semnificatii sociale. Nuntile puilor de baron (invariabil descrise ca fiind "ceva deosebit", "nunta anului" sau chiar a "secolului") arata atat de nefiresc deoarece ele reprezinta unul dintre rarele momente din viata unui jupan local cand acesta isi poate etala bogatia, influenta si marirea.

Pe cativa nuntasi prezenti la Craiova sau Buzau s-ar putea sa-i lege prietenia sincera, pe unii ceva relatii de afaceri trecute sau prezente, dar pe cei mai multi ii unesc complicitatile sistemului, un trecut de cel putin doua decenii de prestatii si contraprestatii reciproc avantajoase. Iti place, nu-ti place Antonie Solomon (PDL), daca esti seful IJP nu poti lipsi de la nunta aluia mic, cu tot dosarul penal al taticului la care se presupune ca politistii din subordinea ta au transpirat cot la cot cu procurorii. Prezenta ministrului Oprea sau a parlamentarilor PDL ne spune ca Solomon se bucura mai departe de protectie si relatii sus-puse in Guvern, cu toate acuzatiile de coruptie care l-au trimis cateva luni in arest preventiv.

O fi furat, n-o fi furat Victor Mocanu (PSD) milioane de euro din fonduri europene, dar iata un bun prilej pentru socializare la varful USL. A fost si o demonstratie de putere: sa priceapa toti ca omul are relatii, influenta, ca in jurul sau face scut tot USL-ul, la o adica.

Ce a lipsit, totusi, din peisaj? Nu vi s-a parut cam multa liniste in jurul subiectului? N-ati remarcat absenta urletului populist? Nu v-a lipsit putin sufocarea indignata si refrenul cu "in timp ce poporul moare de foame" bla bla bla? Chiar au lipsit dezbaterile, desi de data asta chiar se simtea nevoia unor discutii despre decenta si cumpatarea politicienilor pe vremuri de criza. Ce mesaj transmit ei cetatenilor pe umerii carora plang de dimineata pana seara? Ce model de societate propun ei, cand modul lor de socializare arata atat de bizar si nefiresc?

N-am mai vazut jurnalisti sau politicieni spumegand, la fel cum au facut-o cand seful statului a revenit asta iarna din concediu cu elicopterul la Bucuresti, sarind peste coloanele de masini de pe Valea Prahovei. N-am sesizat sa marcheze cineva discrepanta uriasa intre populismul stangii, care pretinde ca sufera intens alaturi de popor, si opulenta afisata de liderii PSD (elicoptere, nunti de milioane de euro etc).

Am notat, in schimb, o coincidenta perfect ridicola, dar foarte relevanta pentru a ilustra ipocrizia majora a discursului public al liderilor USL. In timp ce colegii sai din USL chefuiau de zor la Buzau, rectorul UBB, Andrei Marga (prim-vicepresedinte PNL) anunta, pe 11 iunie,citat de Ziua de Cluj, ca refuza titlul de cetatean de onoare al orasului. Citite in contextul nuntilor descrise mai sus, explicatiile lui Marga suna pur si simplu comic:

"In situaţia în care în ţară unii oameni se sinucid sau îşi dau foc, în care degradarea administrativă şi a vieţii continuă, în care mulţi oameni sunt copleşiţi de sărăcie şi de lipsuri, cred că nu este cazul să ne dedăm la ceremonii care contrastează flagrant cu situaţia oamenilor şi cu atmosfera de profundă nemulţumire din ţară. Dacă nu poate rezolva problemele existente şi ameliora soarta oamenilor, administraţia ţării ar trebui să nu-i ofenseze pe cetăţeni".

N-ar fi prea multe de adaugat la cursul de populism tinut de rectorul UBB. Doar ca si-a ales cel mai prost moment. Tara geme de chefuri si cumetrii politice, putera si opozitia se intrec in bairamuri si toata lumea plezneste de fericire, cu poporul alaturi, holbandu-se la ei prin gardul televizorului.

Revenind la nuntile jupanilor: le putem privi si in contextul discutiilor despre reorganizarea administrativa. Ce preferati? 41 de nunti, cu tot alaiul aferent de primari, functionari, parlamentari si ministri care isi depun ploconul la usa baronului, sau 8 sindrofii? Ce varianta ne costa, in fond, mai mult?

P.S. Numele copiilor de baroni care si-au pus pirostriile la sfarsit de saptamana nu prea conteaza. Inca traiesc sub influenta tatalui. Dar va veni vremea - nu-mi iese din cap profetia sumbra facuta acum vreo zece ani de un fost coleg de la BBC - cand copiii lor vor fi stapanii copiilor nostri. Acesta ar fi, cu adevarat, sfarsitul sperantei, dar inca nu este totul pierdut.