Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca si-a vandut terenul "primului client care s-a interesat dupa ce presa a facut tam-tam de creditul meu" si a scapat si de creditul de 3 milioane de euro care trebuia returnat la sfarsitul anului trecut. Exact in urma cu un an, pe 31 mai 2010, Elena Udrea declara, intr-un interviu pentru Hotnews.ro - RFI, ca nu mai poate dormi din cauza ratei. Udrea mai spunea ca trebuie sa-si vanda din proprietati pentru a putea achita creditul, dar se plangea ca din blocul cu 12 apartamente construit in cartierul Floreasca a vandut doar 3 apartamente in sase luni. Ministrul spune azi ca vandut "cinci apartamente, iar terenul am reuşit să-l vând cu tot cu credit şi să scap de povară"

Elena Udrea in studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

Romania Libera: Ati declarat ca, de cand ati intrat in politica, va merge mai rau, cat ati achitat din datoria de trei milioane de euro pe care o aveti?

E.U: Si din cauza ca, de, sunt ministru a inceput si criza, care m-a prins cu un imobil de 12 apartamente, pe care speram sa le vand cu un pret bun si mai cumparasem un teren in nordul Capitalei, tot pentru a construi locuinte. Criza m-a prins cu banii investiti si fara clienti. Am vandut intre timp cinci apartamente, iar terenul am reusit sa-l vand cu tot cu credit si sa scap de povara.

RL: Cui l-ati vandut?

E.U: Primului client care s-a aratat interesat dupa ce presa a facut tam-tam de creditul meu.

RL: Il cunosteati?

E.U: Nu. Dar acum nu mai am nici terenul, nici creditul. (Vezi aici interviul integral)

Ce declara Elena Udrea in urma cu un an, pe 31 mai 2010, la Discutia de Luni

  • Nu mai dorm din cauza ratei la banca. Cred ca, per total, rata ajunge la vreo...nu as vrea sa spun o cifra ca o sa calculeze cineva si o sa iasa, nu stiu...Eu platesc la finalul acestui an si platesc dobanda legala, habar n-am cat este, dar platesc o suma, creditul plus dobanda.
  • Sa va spun de ce nu dorm: pentru ca eu trebuie sa achit acest credit pana la sfarsitul acestui an. Creditul a fost facut pentru a cumpara un imobil, un teren. Piata imobiliara era in expansiune. M-am gandit la vremea aceea ca pe acel teren pot sa dezvolt un condominium, nu-i asa mare, e de 6.000 de metri, cateva case am gandit ca pot sa construiesc, sa le vand sa platesc creditul si sa am si eu un profit. Dar, ca dovada, ca inca o data in viata am primit o lectie, ca nu trebuie sa fac lucruri la care nu ma pricep, a venit criza imobiliara si am ramas cu terenul. N-am construit absolut nimic.
  • Ma bazez pe faptul ca pot vinde alte proprietati pe care le am. Si anume: am un bloc de 12 locuinte facut cu bani privati, pe teren privat, nici o problema. Pe care, iarasi, l-am terminat in plina criza imobiliara. Aproape daca, in momentul acesta, pot sa mai scoti cat ai investit, pentru ca terenul era foarte scump cand eu l-am cumparat, acum el nu mai valoreaza aproape nimic. Am vandut din acest bloc trei apartamente, de 6 luni de zile. De unde, sigur, in pozitia in care e, pe vremuri bune, probabil ca il vindeam pe tot intr-o luna. Sper sa pot sa vand in continuare din acest imobil si alte proprietati sa pot sa...
  • Este vorba de imobilul din zona Floreasca pe care l-am inceput prin 2006 si abia l-am terminat prin 2009, unde terenul l-am luat cu 1.500 de euro mp, acum nu cred ca mai valoreaza nici 900 de euro. Si unde acum a ajuns, cred, nu stiu ca nu ma ocup eu de asta, se ocupa sotul, insa cred ca valoarea metrului patrat construit la vanzare acum nu cred ca e mai mult de 1000 - 1200 de euro metru patrat, in conditiile in care atat m-a costat pe mine.
  • La finalul acestui an eu trebuie sa platesc tot. Iar intentia mea este, desigur, si sper sa reusesc lucrul acesta, sa platesc. As fi multumita daca as gasi pe cineva sa pot sa vand fie restul apartamentelor, fie sa vand acest teren. Pentru ca, sigur, imi este foarte greu sa aud cu cata lejeritate trateaza unii situatia mea.
  • Terenul este situat in zona de nord a orasului, undeva spre fabrica, era odata fabrica Zarea. In zona aceea, nu mai stiu cat poate sa coste acum. Trebuie sa ma credeti ca nu ma pricep la chestia asta. Am crezut, la vremea cand nu eram nici ministru, nu aveam o functie publica, ca pot sa fac o astfel de dezvoltare imobiliara. Se vede treaba ca nu ma pricep, a fost si ghinonul crizei, asta e. Sunt unul din cei peste are criza a venit si le-a dat planurile peste cap. Eu sper sa nu pierd. Sper macar sa reusesc nu sa castig cum credeam eu atunci ci pur si simplu sa reusesc sa-mi achit creditul si atat.
  • Vreau sa va spun ca la nivelul celor doua hoteluri pe care sotul meu le are in Bucuresti, si pe care acum chiar intentioneaza sa le vanda inca de anul trecut, lucrurile merg foarte prost. Deci de unde in Bucuresti exista grad de ocupare de aproape 70%, acum nu de nici 20%, vorbesc si ca ministru al turismului, e si aceasta problema. Toate hotelurile merg prost in Bucuresti, pentru ca Bucurestiul se baza pe turismul de business.