Nu exista niciun plan privind amplasarea unui sistem radar din cadrul scutului antiracheta american pe varful Botev din Muntii Stara Planina, a precizat sambata Ministerul Apararii de la Sofia, preluat de Novinite. Declaratia a venit in contextul aparitiei unor informatii potrivit carora sistemul radar, ce va fi folosit pentru detectarea rachetelor iraniene, ar urma sa fie instalat pe teritoriul Bulgariei la sfarsitul anului 2013.

Informatia initiala ar fi fost inclusa intr-un raport realizat de Raymond Knopp, oficial NATO. Documentul ar urma sa fie facut public in cadrul Adunarii Parlamentare a NATO care se desfasoara la Varna.

In prezent, Bulgaria participa la scutul antiracheta doar cu fonduri, insa fara sa puna la dispozitie teritoriu pentru amplasarea elementelor proiectului defensiv.

Un membru al partidului GERB, de guvernamant, Dobroslav Dimitrov, a declarat ca informatia "este o neintelegere". Dimitrov, care conduce delegatia bulgara la forumul NATO, a spus ca Bulgaria sustine scutul american, insa decizia de a gazdui elemente ale scutului pe teritoriul bulgar nu a fost luata pana in prezent.

Novinite.com citeaza in acest context si o declaratie a ambasadorului rus la NATO, Dmitri Rogozin, care a avertizat vineri ca Bulgaria ar putea sa devina o tinta a teroristilor daca accepta pe teritoriul sau parti ale scutului american.

Vineri, Novinite cita raportul lui Knopp, care afirma ca sistemul radar din Bulgaria ar urma sa fie amplasat pe varful Botev, care este unul dintre cele mai inalte varfuri montane din Bulgaria (2.376 de metri), fiind situat in Parcul National Central al Balcanilor.

Potrivit sursei citate, decizia NATO de a amplasa elemente ale scutului antiracheta in Bulgaria a venit dupa dificultatile din negocierile cu Turcia in acest sens.