Politicienii francezi din Partidul Socialist s-au declarat "revoltati", marti, de tratamentul la care este supus Dominique Strauss-Kahn de politia din New York, relateaza Reuters. Acestia sustin ca directorul FMI a fost "prezentat ca la parada, incatusat si nebarbierit", inainte de a avea sansa de a se apara impotriva acuzatiilor de agresiune sexuala care i se aduc.

Dominique Strauss-Kahn a parasit incatusat comisariatul din HarlemFoto: Reuters

Strauss-Kahn a fost arestat sambata si pus sub acuzare la New York in urma unei acuzatii de agresiune sexuala formulata de o camerista a unui hotel din metropola americana. Seful FMI a fost dus de politisti, prin fata camerelor de luat vederi, catre un tribunal, iar aparitia lui in fata judecatoarei Melissa Jackson a fost televizata.

Iata cateva reactii din partea politicienilor francezi:

Jack Lang, fost ministru al Culturii: Tratamentul la care a fost supus Strauss-Kahn este echivalent cu "un linsaj", care a "provocat consternare si a starnit dezgustul". Potrivit acestuia, sistemul de justitie american este "politizat", iar judecatoarea pare sa fi fost determinata "sa-l faca pe un francez sa plateasca", refuzand eliberarea pentru o cautiune de un milion de dolari.

Martine Aubry, liderul Partidului Socialist: Presedintele socialistilor francezi a denuntat "imaginile degradante", adaugand ca Franta este norocoasa ca are o lege a prezumtiei de nevinovatie care impiedica presa sa prezinte acuzatii incatusati, inainte ca ei sa fie condamnati.

Elisabeth Guigou, fost ministru al Justitiei: Oficialul a afirmat ca publicitatea inainte de proces este "absolut dezgustatoare". "Puterea acestor imagini cu Dominique Strauss-Kahn, caruia nu i s-a permis sa se barbiereasca, care apare obosit si imbracat nepotrivit, jignesc demnitatea umana".

Robert Badinter, fost ministru al Justitiei: In opinia acestuia, seful FMI a fost subiectul "condamnarii la moarte prin intermediul presei... Evident, in ochii opiniei publice, sa faci parada cu un om bogat, puternic, in prezenta victimei, dintr-un mediu foarte sarac este o actiune care este rasplatita electoral".

Reuters scrie ca politicienii conservatori francezi s-au abtinut de la comentarii, respectand apelul presedintelui Nicolas Sarkozy de a dovedi "retinere si demnitate".

Portrivit agentiei de presa, care citeaza comentatori media si avocati, Strauss-Kahn a fost nevoit sa mearga prin fata camerelor de luat vederi si a fotografilor, intr-o "traditie americana" ce pare menita sa umileasca suspectul si sa-l faca sa ceara o intelegere cu acuzarea. Printre cei care au fost nevoiti sa faca asa-numitul "perp walk" s-au numarat in trecut boxerul Mike Tyson, starul pop Michael Jackson si fostul boss al companiei Enron, Kenneth Lay.

Reuters precizeaza ca, pentru multi americani, felul in care este tratat Strauss-Kahn "reflecta o traditie egalitarista potrivit careia toti suspectii de infractiuni primesc acelasi tratament, indiferent de bogatia sau puterea lor".