Aproape totul lasa impresia apropierii unui moment cosmic in viata politica romaneasca: vanzoleala inversunata prin tara, tonul dramatic al propagandei, agresivitatea adeversarilor, nelinistea presei. Iese Boc, castiga Blaga? Merge Basescu sau lucreaza din umbra? Se rupe partidul? Ai zice ca natia asteapta cu sufletul la gura ziua de 15 mai. Conventia Nationala a PDL va umple o sala, dar interesul va fi neglijabil in afara ei. Vagi emotii vor trai, poate, trei oameni: Boc, Blaga si Basescu. Mai interesant decat miscarile din interiorul PDL - previzibile si plictisitoare - arata, parca, cele din afara lui.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Mai aruncati o privire pe lista completa a candidatilor la functiile de conducere din PDL publicata de HotNews.ro. Gasiti mai mult de trei-patru nume noi si rezonabile intrate in cursa? Ce va spun toti ceilalti? Din cele 50 de figuri, cine sunt marile sperante ale reformei interne? Veti arata poate catre Baconschi, interesat de esalonul doi de putere (prim-vicepresedinte), catre Macovei sau Voinescu, abonati la esalonul trei (vicepresedinti) sau catre Paleologu, inscris la toate pozitiile posibile (presedinte, prim-vicepresedinte, si vicepresedinte). Mai departe?

Cum pot face cativa oameni, priviti chioras, cu indiferenta sau chiar dispret de restul partidului, masa critica necesara recuperarii increderii publice? Cum o poate recastiga Boc, un premier uzat, sau Blaga, un politician trecut? Uneori, nu va miroase a blat, a intelegeri pe sub masa, a regie menita sa proiecteze o competitie pe viata si pe moarte? Boc invinge zmeul, intarindu-si astfel muschii flescaiti de politician. Emotionant, dar totusi inutil.

Pe cine vedeti capabil sa faca din PDL altceva decat este azi: un partid despre care chiar Traian Basescu spunea candva ca s-a bolsevizat si se poarta la fel ca PSD cand era la putere. Unde vedeti competentele, unde oamenii timpului lor, unde CV-uri muncite, unde performanta din sectorul privat, unde vizionarii, unde onestitate si dedicatie concentrate in grupuri mari? Ce altceva s-ar putea intampla in afara dizolvarii catorva fete noi intr-o mare de nume vechi si ponosite? Cu un face-lift chinuit, PDL nu va putea sa-si refaca imaginea desfigurata de masurile impopulare luate de guvernul Boc, de stangaciile si erorile sale, de scandaluri, acuzatii de coruptie etc.

Intrebarea cheie - singura de interes public major - este daca al treilea mare partid de pe scena politica romaneasca este capabil sa se reformeze, dupa ce alte doua au esuat lamentabil? PSD si PNL au ratat momentul, in opozitie fiind, in ciuda alegerii lui Crin Antonescu, in martie 2009, in fruntea liberalilor si a lui Victor Ponta, in februarie 2010, in fruntea pesedistilor. Va reusi ceva PDL? Ar fi o premiera ca un partid aflat la putere sa se reformeze radical, in absenta presiunii exercitate de un nou val de politicieni.

Raspunsul il avem deja, inainte chiar de rezultatul alegerilor interne din 15 mai. Consultati din nou lista candidatilor. Veti intelege mai bine sila alegatorilor de politica, alegeri, partide. Tot de acolo aflam de ce absenteismul creste, de ce infruntarile electorale au ajuns, in ultimii ani, interesante doar pentru activistii si clientela partidelor.

Cine alege Boc, stie ca sansele castigarii alegerilor in 2012 sunt infime, dar totusi spera ca " Basescu are un plan". Cine alege altfel, tine cu Blaga, desigur, dar nu se stie exact de ce. Pe scurt, n-ar fi prea multe de spus despre alegerile interne din PDL si sansele reformarii interne, risipite sub cei sapte ani trecuti de la instalarea lui Emil Boc la sefia partidului. Vor fi, asadar, inca niste alegeri, altele, dar totusi la fel. Ultima ocazie pierduta de a face reforma a fost respingerea criteriilor de integritate la inceputul lunii martie.

Conventia Nationala din 15 mai va consfinti finalul unei epoci, falimentul unor institutii politice construite piramidal si la fel stramb dupa '90, dar in cadere abrupta de audienta in ultimii ani. Odata cu ele se prabusesc si televiziunile care n-au inteles ca au devenit cutia de rezonanta a neantului.

Doar din acest punct de vedere, vom marca, pe 15 mai, un moment semnificativ pentru istoria politica din Romania. PDL nu poate spera, in mod realist, la un scor bun in 2012, nu mai poate continua in mod credibil cu o elita ultra-minoritara, proocidentala si proreformista, propulsata de mecanisme corupte, nu mai poate pacali scotand in vitrina una-doua figuri luminoase, pretinzand ca astfel s-a primenit si curatat. Adica poate, dar va tine mai departe 70% dintre alegatorii in afara intresului pentru politica si politicieni - iar procentul lor va creste.

Ce vor face Patriciu, Lazaroiu, Diaconescu, Tokes, Tariceanu, Orban&co, cum vor evolua cateva ONG -uri, guvernatorul BNR, cateva nume din multinationale, da, toate astea pot deveni, la un moment dat, interesante. Ce va face, pana urma presedintele Traian Basescu, cu proaspata sa lipsa de incredere in politicieni?