Conform surselor HotNews.ro, Antonescu l-a promovat pe consilierul sau personal in functia de secretar general al PNL, ocupata pana in prezent de Radu Stroe. Acesta din urma a primit functia de coordonator al Comisiilor de specialitate ale partidului, adica va coordona asa numitul guvern din umbra anuntat de Crin Antonescu in septembrie 2010. La sfarsitul anului trecut, Antonescu anuntase ca preia coordonarea comisiilor de specialitate, aflate pana atunci in grija senatorului PNL, Varujan Vosganian, unul dintre criticii liderului liberal. Potrivit surselor HotNews.ro, Crin Antonescu isi consolideaza puterea la varful PNL.

Eduard Hellvig in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

"Eduard Hellvig este omul de incredere al lui Crin Antonescu, mana lui dreapta, pe care liderii de filiale il respecta. Iar Radu Stroe avea relatii apropiate, personale cu PDL. Probabil ca si asta a contat. In plus, la nivel de Bucuresti, Crin nu e privit cu foarte multa simpatie", au declarat pentru HotNews.ro surse liberale.

Conform surselor HotNews.ro, Radu Stroe ar fi fost anuntat luni seara de catre Crin Antonescu ca va fi inlocuit cu Eduard Hellvig. Antonescu i-ar fi recomandat lui Stroe sa nu faca scandal si sa accepte numirea la departamentul PNL.

Sursele liberale sustin ca in sedinta BPN nu s-a primit nici o explicatie privind rocada propusa de Antonescu. Au fost inlocuiti si oamenii lui Radu Stroe si Andrei Chiliman. Este vorba de Vlad Moisescu si Ion Brad, care gestionau impreuna finantele partidului, desi oficial niciunul dintre ei nu detineau postul respectiv. De asemenea, a fost inlocuita si Ioana Costescu de la sefia Departamentului de Analiza si Comunicare Politica al PNL, cunoscuta ca apropiata de Chiliman.

Rares Manescu, un fidel al presedintelui PNL, a preluat functia de trezorier iar Dan Mihalache (venit in PNL din PSD, in 2009), consilierul politic al lui Antonescu, a preluat sefia departamentului de analiza si comunicare politica.

Sursele citate sustin ca nu se stie motivul inlocuirii lui Stroe si a oamenilor sai si ca totul a fost tinut la secret de catre liderul PNL. "Nu se stie care este motivul, s-a tinut totul in secret. Stroe nu a comentat nimic iar apropiatii lui Antonescu nu vorbesc. Este ciudata inlaturarea celor trei mai ales ca toti sunt de la sectorul 1", au declarat sursele liberale.

Pe de alta parte, liderul PNL pare sa-si consolideze puterea la varful partidului si sa numeasca in functii importante oameni care i-au fost mereu apropiati. Sursele citate sustin ca propunerea lui Antonescu de transferare a lui Radu Stroe la departamentele liberale pentru coordonarea Guvernului din umbra a fost acceptata in unanimitate de membrii BPC. "Nu e nicio surpriza ca a fost consens. Toti membrii BPC sunt oamenii lui", au explicat sursele liberale.

In septembrie 2010, cand Antonescu a format Guvernul din umbra, Varujan Vosganian l-a criticat pe liderul PNL in sedinta Delegatiei Permanente, deranjat ca nu a primit portofoliul de la Finante. La vremea respectiva HotNews.ro, citand surse liberale, a redat discutia din spatele usilor inchise.

"Domnule, noi te-am sprijinit si te sprijinim in continuare dar nu ne mai umili, sa aflam din presa ce se intampla in partid. M-am simtit umilit ca am aflat componenta guvernului din umbra din presa si ca nu am fost consultat", ar mai fi spus Vosganian. Acelasi Vosganian a contestat si alianta cu partidul lui Dan Voiculescu, pe motiv ca Alianta cu PC le-a fost bagata pe gat liberalilor, aceasta decizie fiind luata intr-un cadru restrans. Vezi detalii aici.

Eduard Hellvig (37), propus la ministerul Transporturilor in asa numitul Guvern din umbra al PNL, a fost parlamentar si europarlamentar PC, a trecut in 2008 la PNL si a detinut functia de consilier personal al lui Crin Antonescu.

Potrivit CV-ului sau, este absolvent al specializarii Stiinte Politice din cadrul Facultatii de Stiinte Politice si Administratie Publica, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca (1997), Hellvig a urmat studii post-universitare in domeniul securitatii si apararii (Colegiul National de Aparare, Universitatea Carol I, Bucuresti, 2005-2006 si Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall).

Hellvig a detinut in perioada 2001-2003 postul de director general al Institutului de Studii Sociale, Bucuresti. A fost deputat PC in mandatul 2004-2008 si europarlamentar pe o perioada de 5 luni. Dupa ce a pierdut nominalizarea pe un post eligibil de europarlamentar, paraseste barca conservatorilor si trece la PNL.

In 2008 candideaza din partea PNL Oradea la alegerile parlamentare dar pierde. Devine consilierul personal al presedintelui PNL, Crin Antonescu. Dupa ce Antonescu pierde alegerile prezidentiale din 2009, Hellvig se retrage la Oradea. Detalii aici

Din 2009 este Doctor in Stiinte Politice al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Bucuresti.