"Discutii interne au avut loc, ipoteze de lucru au fost analizate, deocamdata aceste discutii au fost suspendate pana la Conventia Nationala. Ceea ce rezulta foarte clar este ca in momentul de fata 32 de sefi de filiala si-au declarat sustinerea pentru Emil Boc. Chestiunea guvernului va putea fi in continuare discutata, o s-o discutam fara doar si poate. Dupa Conventia Nationala aceasta discutie va putea fi reluata. Pana atunci cred ca nu e productiv pentru PDL sa suprapuna planurile", a declarat vicepresedintele PDL, Valeriu Stoica, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro-RFI realizata de Dan Tapalaga. Emil Boc, Vasile Blaga si Toader Paleologu si-au depus oficial, luni, 11 aprilie, candidaturile la sefia PDL, Stoica fiind unul dintre sustinatorii motiunii Boc.

Valeriu StoicaFoto: HotNews.ro

Asculta integral interviul cu Valeriu Stoica

Descarca fisierul audio in format MP3

Citeste cele mai interesante declaratii facute de Valeriu Stoica la Discutia de Luni

  • Nu-i o situatie usoara, dar in politica trebuie sa stii sa gestionezi si situatiile dificile. Ar fi fost ideal sa avem de ales numai dintre lideri care sa se bucure de cea mai mare credibilitate si care sa aiba un suport electoral urias. Nu suntem in aceasta situatie. De ce nu avem asemenea lideri providentiali? Pentru ca nu e usor sa gasesti lideri providentiali peste noapte si in orice moment.
  • Daca stau sa ma gandesc, Romania a avut doar doi asemenea lideri charismatici care au intrunit majoritati semnificative. Mai intai Ion Iliescu pana in anul 2000 si apoi Traian Basescu in 2004 si 2009. Nu cred ca Romania, si pe stanga si pe dreapta, mai are in momentul de fata lideri comparabili cu acestia. Iata de ce cred ca ideea de echipa e de natura sa devina foarte utila in asemenea conjunctura si pentru PDL. 
  • Daca vorbim de sansele PDL in perioada urmatoare, de posibilitatea de a ralansa partidul, cred ca echipa din spatele lui Emil Boc are mai multe sanse. Ma refer, repet, nu la Emil Boc. Fara indoiala, premierul are foarte multe merite. Nu am indoiala ca echipa PDL se va pastra dupa aceasta Conventie, indiferent de cine va castiga alegerile. 
  • Eu am convingerea insa ca aceasta competitie va fi castigata de Emil Boc, de echipa pe care o propune. Nu inseamna ca cei care pierd vor fi marginalizati sau nu vor avea dreptul sa candideze la diferite functii in partid. Dimpotriva. Ca urmare, in aceasta larga echipa de conducere este posibil si este chiar dezirabil sa fie prezenti si cei care au pierdut batalia pentru motiune.
  • Nu mai suntem in situatia in care sa avem o locomotiva care sa tracteze partidul. Eu recunosc ca nici Emil Boc nu este o asemenea locomotiva, nici Vasile Blaga nu este o asemenea locomotiva. Eu cred ca echipa formata de Emil Boc are cateva avantaje: este mai credibila in ceea ce priveste efortul de reformare a PDL. 
  • Niciodata PDL n-a avut un discurs extern in care sa vorbeasca despre necesitatea schimbarii lui Emil Boc (din functia de premier) si despre convingerea electoratului ca Emil Boc trebuie schimbat. Nu a fost nici un discurs oficial pe aceasta tema. Dvs invocati niste discutii interne in care s-au discutat ipoteze de lucru si nu s-au luat hotarari definitive. (...) 
  • Discutii interne au avut loc, ipoteze de lucru au fost analizate, deocamdata in acest moment aceste discutii au fost suspendate pana la Conventia Nationala. Ceea ce rezulta foarte clar este ca in momentul de fata 32 de sefi de filiala si-au declarat sustinerea pentru Emil Boc. Chestiunea Guvernului va putea fi in continuare discutata, o s-o discutam fara doar si poate. Dupa Conventia Nationala aceasta discutie va putea fi reluata. Pana atunci cred ca nu e productiv pentru PDL sa suprapuna planurile. 
  • Chestiunea premierului nu depinde doar de PDL, depinde de partenerii de guvernare, depinde de presedintele Romaniei si in ultima instanta chiar de Parlament si de Emil Boc. Unul este planul competitiei interne pentru presedintele PDL si altul este planul guvernului. In primul plan, vom decide noi, cei din PDL. In cel de-al doilea plan vom decide nu doar noi cei din PDL, avem nevoie de o serie de vointe concordante: vointa PDL, vointa UDMR, UNPR, vointa minoritatilor nationale, vointa lui Emil Boc, vointa presedintelui. Dupa Conventia Nationala vom vedea ce vor spune aceste vointe si cum se vor armoniza ele. 
  • Nu pot sa nu recunosc ca parteneriatul dintre noua conducere a PDL si presedintele Romaniei este o conditie indispensabila pentru relansarea PDL. Eu nu-mi pot imagina o formula de relansare a PDL fara un parteneriat puternic intre noua conducere a PDL si presedintele Romaniei. Dar este evident ca un asemenea parteneriat trebuie agreat si de presedintele Romaniei. Si presedintele Romaniei si-a manifestat o optiune. Optiunea presedintelui cred ca este rationala: a lucrat cu Emil Boc atata vreme, in perioada asta atat de dificila, a fost o perioada de incercare in care presedintele a vazut ca poate conta pe Emil Boc. 
  • Eu cred ca Emil Boc va trebui sa conduca PDL dupa Conventie si el, in acel moment, impreuna cu noi toti, vom hotara ce-i mai bine de facut pentru ca sa avem doua sanse: sansa de a relansa partidul in suportul electoral, sansa de a relansa Guvernul in credibilitatea publica. Atunci vom gasi cele mai bune solutii pentru aceste doua mize extraordinar de importante. ​

Nota: Emisiunea Discutia de Luni, realizata de Dan Tapalaga, poate fi ascultata incepand cu orele 19.10 si pe frecventele Radio France International (Bucuresti - 93,5 FM)