Proiectul de lege care ii obliga pe proprietari sa-si intretina fatadele cladirilor pe cheltuiala proprie a fost adoptat de catre Guvern pe 20 martie si va intra in vigoare dupa ce va fi adoptat de Parlament si promulgat de presedinte. Ce spune legea fatadelor in statele Uniunii Europene? Este o lege buna sau nu, si daca da, de ce? Cum isi pot finanta proprietarii renovarea fatadelor propriilor cladiri si de ce este important ca ei sa fie responsabili de acest lucru? Presedintele Ordinului Arhitectilor, Serban Tiganas, a discutat online despre legea fatadelor.

Serban TiganasFoto: EurActiv.ro

Guvernul a adoptat pe 20 martie, la propunerea Ministerului Dezvoltarii, proiectul de lege care ii obliga pe proprietari sa-si intretina fatadele cladirilor pe cheltuiala proprie. In cazul in care proprietarii nu se achita de obligatii in termen de 12 luni de la notificarea trimisa de primarie, administratia locala va executa lucrarile cu bani de la buget, urmand sa recupereze suma cheltuita de la beneficiari, pana la data receptiei finale a lucrarilor.

Finantarea va fi impartita astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum 90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N.

Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani. In cazul persoanelor care inregistreaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie primariile pot acoperi integral cheltuielile necesare reabilitarii fatadei.