Sfantul Sinod il va alege, vineri, pe Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Candidati sunt arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, si episcopul vicar Irineu Bistriteanul. Noul mitropolit al Clujului va fi instalat la 25 martie de Bunavestire - informeaza Radio Romania Actualitati.

Arhiepiscopul AndreiAndreicut

  • 62 de ani, este episcop din 1990
  • In 2005 a candidat pentru Mitropolia Ardealului, fiind sustinut atunci de mitropolitul Bartolomeu Anania
  • In 2007, in cazul sau, CNSAS a dat, in 2007, verdict de politie politica, sentinta care a fost anulata ulterior de Curtea de Apel Alba Iulia

Episcopul Irineu Bistriteanul

  • 58 de ani, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
  • In anii '90, a fost implicat in fenomenul religios Noul Ierusalim, dand binecuvantarea pentru intemeierea unui asezamant la Pucioasa, judetul Dambovita. Ulterior, Sfantul Sinod a considerat fenomenul ca sectar, iar episcopul Irineu s-a dezis de membrii miscarii. 

La sfarsitul lunii ianuarie, postul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a ramas vacant dupa ceIPS Bartolomeu Anania a incetat din viata. Bartolomeu Anania era internat la Sectia de Terapie Intensiva din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca.El ar fi implinit, pe 18 martie, 90 de ani.