"Eu il voi sustine pe Vasile Blaga, dar ideea de echipa este foarte importanta in interiorul partidului. Voi incerca sa-mi gasesc un loc in care expertiza mea economica sa fie pusa la dispozitia partidului si sper intr-o solutie matura in interiorul partidului", a declarat prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Videanu mai spune ca Vasile Blaga va face un anunt "in cateva zile" referitor la candidatura sa. Prim-vicepresedintele PDL afirma ca, imediat dupa votul la motiunea de cenzura, va trebui lamurit daca Emil Boc mai ramane sau nu la guvern, deoarece "amanarea dezbaterii aduce prejudicii actului de guvernare si PDL".

Asculta interviul cu Adriean Videanu (12 min)

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Videanu la HotNews.ro:

  • Din punctul meu de vedere, cred ca balanta inclina pentru un ministru politic. E foarte greu pentru un prim ministru independent sa realizeze acea simbioza intr-o coalitie de guvernare unde sunt patru formatiuni politice. Nu ma refer strict la PDL, nu trebuie sa uitam ca mai avem UNPR, UDMR, minoritatile, si va trebui sa ai un consens in coalitie. Sigur, sunt argumente si in favoarea unui prim ministru independent. Aici trebuie facuta o analiza atenta. Diferenta intre cele doua variante e mica, de aceea decizia nu e foarte simplu de luat.
  • Amanarea dezbaterii pe aceasta tema aduce prejudicii atat actului de guvernare, cat si PDL. De aceea, dupa motiunea de cenzura, care eu cred ca va pica, nu va avea nici un fel de sansa de izbanda, este normal sa lamurim acest aspect cat mai repede cu putinta.

  • Ce-mi doresc este ca experienta administrativa si economica acumulate, echipa pe care o am in interiorul PDL, care are o expertiza extraordinara, care oricand poate sa stea la masa cu argumente la Fondul Monetar International, cu Banca Mondiala, cu Comisia Europeana, ar fi pacat cu aceasta expertiza sa se piarda. Expertiza mea si a echipei care o pun la dispozitia partidului.
  • Nu iau in calcul o candidatura la functia de presedinte, exlus. In momentul de fata partidul are nevoie de consolidare interna. Istoria a demonstrat ca armate de 100 de mii de oameni au invins armate de 1 milion de oameni. Traian Basescu si PDL am fost singuri impotriva tuturor, si am castigat alegerile prezidentiale. Foarte important este ca militantului PDL sa-i dai o speranta, sa creada in misiunea lui politica. Sa-i dea perpsectiva politica militantului PDL. Nu cred ca individual, luat fiecare, poate rezolva aceasta problema.
  • PDL astazi nu are un Traian Basescu care sa tracteze partidul si sa-l duca castigator in alegeri. Ca exponent al echipei, cum ati sesizat si dvs, Blaga se bucura de o audienta foarte mare in interiorul partidului. Eu il voi sustine pe Vasile Blaga, dar ideea de echipa este foarte importanta in interiorul partidului. Daca nu se ajunge la o solutie, in care sa se mentina unitatea partidului, cel care va pierde va fi militantul PDL. Nu va pot valida teoria, in schimb voi incerca sa-mi gasesc un loc in care expertiza mea economica sa fie pusa la dispozitia partidului si sper intr-o solutie matura in interiorul partidului. 
  • Din cate stiu, Vasile va anunta foarte clar in urmatoarele zile acest lucru, intentia de a candida sau nu candida, intentia o va face public zilele urmatoare. Ii las aceasta placere domnului Blaga. Aluzia domnului Lincu este total nefundamentata, eu cred ca Vasile Blaga nu are absolut nici un fel de problema cu ce se intampla cu sistemul vamal din Romania. 
  • Am un proces alaturi de colegii mei din primarie in instanta cu Curtea de Conturi, astept rezultatul. Curtea de Apel a anulat decizia Tribunalului si a trimis spre rejudecare, si suntem la nivelul Tribunalului. Sunt foarte linistit, nici eu nici colegii din Primaria Capitalei nu cred ca avem vreun motiv sa ne facem griji. 
  • Eu ca fost primar general cred ca am peste 400 - 500 la DNA, foarte multe sunt in zona Legii 10. Cum dadeai o dispozitie de primar, nemultumeai ori fostul proprietar, ori fostul chirias. Eu am primit de la DNA foarte multe NUP-uri, nu stiu daca in momentul de fata mai exista pe rol vreun dosar. In legatura cu bordurile, a fost o plangere facuta de colegi politicieni, am primit o neincepere a urmaririi penale, nu stiu daca in momentul de fata mai exista vreun dosar in analiza DNA-ului. Cert e un singur lucru, sa-si faca treaba legal, cinstit si corect.

Background

Pentru a se inscrie in cursa, Vasile Blaga are nevoie de semnaturile a 35 de democrat-liberali si sustinerea a 10 organizatii judetene. Dupa sedinta Consiliului National de Coordonare in care trioul Macovei-Preda-Voinescu au fost pusi la zid, secretarul general al PDL beneficiaza de sprijinul majoritatii organizatiilor.

Conform surselor HotNews.ro, Vasile Blaga beneficiaza, pe langa sprijinul lui Radu Berceanu (Dolj) si Adriean Videanu, de sprijinul vicepresedintiilor (sefi de organizatii) Gheorghe Flutur (Suceava), Ioan Oltean (Bistrita), Gheorghe Albu, Cezar Preda (Buzau), Sorin Frunzaverde (Caras Severin). La capitolul filiale judetene, in tabara lui Blaga se inscriu Alba, Bihor, Hunedoara, Braila, Ialomita, Galati, Tulcea, Vrancea, Iasi, Botosani, Maramures, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timis, Olt, Dolj, Gorj, Vrancea, Ilfov precum si din sectoarele 1, 3, 4 şi 5 ale Capitalei.

In ceea ce priveste o eventuala candidatura a lui Emil Boc, aceasta ar fi sustinuta, conform surselor HotNews.ro, de catre Elena Udrea, Roberta Anastase, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Daniel Buda (Cluj), Lucian Bode (Satu Mare).

Sursele citate sustin ca Gheorghe Falca (Arad), Gheorghe Stefan -Pinalti (Neamt), Florin Popescu (Dambovita), George Scripcaru (Brasov) si Anca Boagiu sunt in expectativa si, in functie de sansele care le vor avea candidatii, se vor pozitiona in tabara castigatoare.