Cum bine stiti, Sebastian Lazaroiu se pricepe la rachete, fiind specialist in lansari. Daca inca n-ati aflat asta, cititi cu atentie PDL. May the (G)-Force be with you!, publicat pe Contributors.ro. Rezultatul cercetarii e ca trei intrusi au patruns, sambata, fraudulos in baza spatiala a partidului, au apasat aiurea niste butoane si au sabotat lansarea rachetei. Il contrazic. La o documentare sumara pe youtube, aflam ca primul vehicul iesit in spatiu cu patruped la bord a fost Sputnik 2, lansat de sovietici in 1957. Cainele se numea Laika, nu era nici buldog, nici Boc cel credincios, si nici macar rusii n-aveau pretentia ca un biet catel, fie el si comunist, stie sa piloteze rachete.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Vasile Blaga este azi la butoane si, spre deosebire de imaginile de mai jos, unde se vede clar cum Laika sta cuminte la geam si priveste spatiul in gol, el conduce racheta maraind, pe zi ce trece, tot mai nervos. Combustibilul tip Blaga&co se bazeaza pe un amestec exploziv de penali mari si mici, principala forta care propulseaza partidul direct spre neantul opozitiei.

Dar, totusi, ce s-a intamplat sambata pe cosmodromul politicii romanesti? Cum ar arata, in imagini ceva mai realiste, racheta proiectata in mentalul colectiv de istetul cosmonaut Lazaroiu? In urma unei ample documentari pe youtube, rezumatul CNC-ului de sambata al PDL ar putea arata cam asa:

Putem observa ca Lazaroiu nu e singurul care se desprinde, incet, de realitate. Si Adriean Videanu plutea, sambata, cu capul in nori, fericit ca-l are la mansa pe alt pilot vestit, vorbim de Emil Boc: "Fosta guvernare a îmbarcat poporul român într-o aeronavă, încercând să-l ducă către prosperitate, şi în 2008 a luat singura paraşută, s-a salvat şi a dat drumul combustibilului din aeronavă. A venit un alt guvern care prin măsurile pe care le-a luat a reuşit să aducă la sol nava cu poporul român”.

Senzatia de zbor si imponderabilitate, pe scurt plecatul cu sorcova, se instaleaza atunci cand, in urma unui straniu fenomen de hipnoza in grup, incepi sa te crezi zmeu. Sau, vrei sa te crezi zmeu, desi impactul cu solul e tot mai aproape. Cand parasesti benevol zona de atractie gravitationala a realitatii, te scoate din sarite oricine indrazneste sa te coboare cu picioarele pe pamant.

De exemplu, incepi sa bati campii despre prezumtia de nevinovatie cand cineva iti propune sa torni ceva criterii de integritate in rezervorul partidului pentru a-l scoate din curba descendenta si pentru a-l mentine, cat de cat, pe orbita.

Nu ma obosesc sa-i explic domnului Lazaroiu de ce, atat el cat si liderii PDL, comit o eroare cosmica atunci cand sustin ca nu se poate introduce in statut suspendarea membrilor trimisi in judecata din partid din cauza ca li s-ar incalca astfel prezumtia de nevinovatie.

Ii recomand cu caldura sa citeasca un studiu excelent realizat in 2009 de Institutul National al Magistraturii (vezi si doc atasat), care spune cum vine cu prezumtia asta, cui se aplica ea si cand, cine e obligat sa o respecte. Va fi oarecum surprins sa afle ca prezumtia de nevinovatie nu face doi bani in afara procesului penal. Nefiind o stiinta la fel de complexa ca lansarea rachetelor in spatiu si actiunea fortelor G, va intelege usor ca prezumtia se plica in primul rand autoritatii statului (cu o groaza de exceptii) iar noi ceilalti particulari, ziaristi, cetateni, politicieni sau chiar autoritati de stat, avem dreptul sa aplicam prezumtia dupa cum avem chef, selectiv, in functie de context, sau sa nu o aplicam deloc.

De exemplu, statul incalca in mod evident prezumtia de nevinovatie a primarilor atunci cand ii lasa posibilitatea prefectului sa-i suspende din functie la trimiterea in judecata. O face pentru a-si proteja institutiile si credibilitatea, o face asadar dintr-o precautie si ratiuni de imagine. Aceeasi explicatie pentru situatia in care statul accepta in lege ca magistratii sa fie suspendati de drept la trimiterea in judecata. Daca insusi statului i se permite sa treaca pestre prezumtia de nevinovatie, de ce n-ar avea voie un biet partid, altfel organizatie privata, libera sa-si stabileasca propriul cod de reguli sa sa-si ridice stacheta principiilor cat de sus vrea?

Vi se pare mai complicat decat teoria lansarii unei rachete?

In fine, Sebastian Lazaroiu a intrat pe o traiectorie gresita repetand enormitatea ca prezumtia de nevinovatie trebuie acceptata ca valoare absoluta, la care sa ne inchinam cu totii de dimineata pana seara. E ca si cum Lazaroiu ar incerca sa demonstreze ca exista OZN-uri cu elice sau ca racheta pilotata de buldogi sovietici sau Boc cel credincios va atinge viteza de 30 de procente, fata de 15 cat are acum, falfaind cu putere din aripile penalilor prezumati a fi ingerasi.

.